Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 25 oct 2011 - Anul XVI, nr. 252 (4850)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Sindicatele şi patronate cer Guvernului să fie luate în seamă, amintind că urmează un an electoral

Marţi, 25 Octombrie 2011 (15:55:00)

Sindicatele şi mare parte a patronatelor cer Guvernului să fie luate în seamă atunci când vin cu soluţii concrete pentru scădera ratei şomajului, crearea de noi locuri de muncă, relansarea agriculturii, a sectorului energetic, amintind că altfel vor fi sancţionate de români prin vot în 2012.

Toate cele cinci confederaţii sindicale şi mare parte din patronatele din România, reunite în organizaţia Patrorom, au semnat un acord prin care se angajează să promoveze un set de propuneri referitoare la modificările legislative care se impun, cu prioritate pentru modificarea Legii 62/ 2011 privind Dialogul Social, modificarea Legii nr.53/2003 privind Codul Muncii, republicată, îmbunătaţirea sistemului legislativ privind securitatea socială.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, marţi, că în 2012, "cel puţin la nivel declarativ" va exista mai mult interes din partea parlamentarilor şi a guvernanţilor pentru dialogul cu partenerii sociali, acesta fiind un an electoral, iar membrii de sindicat şi angajaţii patronilor români reprezintă o masă importantă de alegători.

"Consiliul Naţional Tripartit este o instituţie care trebuia înfiinţată de acum şase luni, după cum a promis Guvernul, dar ea nu se doreşte. Sperăm ca măsurile pe care le vom înainta Guvernului să fie luate în seamă şi puse în aplicare. Vom discuta şi cu fiecare parlamentar în parte, în 2012 va exista mai mult interes, cel puţin la nivel declarativ, pentru că este an electoral, iar actuale putere poate fi sancţionată la vot de români", a precizat Hossu.

La rândul său, preşedintele UNPR, Marian Petre Miluţ, consideră că încrederea în actualul Guvern este în continuă scădere şi acesta "va plăti", pentru că niciun Guvern din lume "nu poate ignora dorinţa socială la infinit". "Se va plăti prin vot, atunci se va vedea realitatea", a precizat Miluţ.

Partenerii sociali au stabilit că promovarea dialogului social bipartit reprezintă o problemă de interes major şi au decis să contribuie la întărirea rolului acestuia prin acţiuni concrete şi imediate. Primul pas este negocierea contractelor colective în toate unităţile unde există membri ai semnatarilor prezentului Acord Naţional. La nivelul fiecărui sector de activitate se va înfiinţa o comisie bipartită care va media eventualele conflicte care pot apărea între structurile Părţilor, accentuându-se rolul acesteia de a sesiza şi preîntâmpina asemenea situaţii.

Părţile semnatare ale acordului precizează că vor reveni asupra deciziei de autosuspendare din orice structură de dialog economico-social tripartit numai după depolitizarea funcţionării Consiliului Economic şi Social (CES), în condiţiile expirării mandatului actualului plen, prin înlocuirea în cadrul noii structuri a CES a reprezentanţilor Executivului cu reprezentanţi ai societății civile şi introducerea regulii consensului ca unic procedeu de desemnare a reprezentanţilor părtilor în Consiliu.

Partenerii sociali se angajează că vor realiza strategii comune, inclusiv în ceea ce priveşte prioritizarea investiţiilor publice, care să conducă la o reală dezvoltare economică armonioasă şi durabilă la nivel naţional, ca de exemplu din domeniile politicilor de ocupare, generarea de noi locuri de muncă şi realizarea politicilor de menţinere si conservare a actualelor locuri de muncă, cu luarea în consideratie a celor mai bune practici aplicate de alte tări membre UE. Politicile salariale trebuie bazate pe luarea în calcul a coeficientului reprezentând modificarea reală a raportului "nivel salarial/productivitate", avându-se în vedere că în ultimii 12 ani productivitatea a crescut de două ori mai mult decât salariile, ceea ce ar permite salariaţilor să poată beneficia de un venit decent, care să încurajeze în acelaşi timp şi consumul.

Sindicatele şi patronatele spun că este nevoie de politici fiscale, astfel încât să se obţină reducerea actualei fiscalităţi în vigoare, aplicată atât angajaţilor cât şi angajatorilor şi care descurajează orice fel de iniţiativă antreprenorială a investitorilor, micşorarea numărului de taxe, scăderea impozitelor şi taxelor, prioritar a actualei cote TVA care reprezintă o reală frână în creşterea consumului, respectiv a dezvoltării activităţilor productive, asigurarea stabilităţii Codului Fiscal pe o perioadă de minimum patru ani.

Măsurile partenerilor sociali urmăresc îmbunătăţirea climatului mediului de afaceri, reducerea barierelor administrative impuse companiilor comerciale şi asigurarea stabilităţii legislative în domeniul iniţiativelor antreprenoriale şi funcţionării agenţilor economici, îmbunătăţirea climatului social şi eliminarea acţiunilor antisindicale, diminuarea semnificativă a evaziunii fiscale, introducerea unui sistem modern de gestiune a pieţei muncii în scopul diminuării semnificatică a muncii la negru, precum şi implementarea unei aplicaţii informatice eficiente de administrare a sistemului de securitate socială.

De asemenea, sindicatele şi patronatele vor renegocierea contractelor economice privind nivelul redevenţelor care revin statului român prin cesionarea drepturilor de exploatare a resurselor naturale naționale către terţ, crearea unui mecanism de asigurare a garanţiilor de stat convertibile pentru deblocarea financiară a agenţilor economici, diminuarea cotelor de impozitare datorate de angajator şi/sau angajat, promovarea Legii holdingului pentru crearea condiţiilor legale de constituire a unor entităţi reprezentative, care să poată concura în condiţii de egalitate cu firmele străine la licitaţiile organizate în ţară şi în străinătate. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sindicatele şi patronate cer Guvernului să fie luate în seamă, amintind că urmează un an electoral.
 Vizualizări articol: 534 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sindicatele şi patronate cer Guvernului să fie luate în seamă, amintind că urmează un an electoral0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei