Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisie: Ofiţerul stării civile poate refuza înregistrarea prenumelor indecente sau ridicole

Marţi, 18 Octombrie 2011 (17:38:53)

Senatorii jurişti au avizat favorabil, marţi, cu amendamente, o OUG care prevede, printre altele, că ofiţerul de stare civilă are obligaţia de a refuza înregistrarea prenumelor formate din cuvinte indecente, ridicole, de natură a afecta ordinea publică, bunele moravuri sau interesele copilului.

Senatorii jurişti au stabilit că refuzul de înregistrare va fi comunicat în scris părinţilor, iar decizia va putea fi atacată la instanţele de contencios administrativ.

În cadrul dezbaterilor, senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a spus că în cazul în care părintele propune un prenume cum ar fi "Mecedes", "Avion" sau "Televizor", ofiţerul de stare civilă poate refuza înregistrarea acestui nume în certificatul de naştere.

În replică, senatorul PDL Iulian Urban a invocat situaţia în care un părinte are "imaginaţia limitată" şi în locul unui nume nepotrivit propune un altul la fel. "(Părintele – n.r.) îi spune ofiţerului de stare civilă – nu îi spun «Termopan» ci «Geam»", a arătat senatorul Urban, întrebându-se cine va stabili, în cele din urmă, numele copilului.

"Nimeni nu spune că trebuie să umplem ţara de obiecte electrocasnice şi maşini", a admis, totuşi, Iulian Urban.

El a primit răspuns de la preşedintele Comisiei, Toni Greblă, care a precizat că în acest caz numele copilului va fi stabilit de instanţa de tutelă.

Întrebat despre criteriile prin care ofiţerul de stare civilă va stabili că prenumele propus de un părinte este ridicol, preşedintele Comisiei juridice, Toni Greblă (PSD), a răspuns că în acest caz "sunt nişte chestiuni de bun simţ".

"Din această cauză trebuie să lăsăm libertatea ofiţerului de stare civilă, care este pregătit, şcolit pentru acest lucru, să aprecieze dacă un prenume este sau nu în defavoarea copilului, împotriva intereselor acestuia când va fi mare şi care îi poate crea prejudicii în viitor", a precizat acesta.

Potrivit afirmaţiilor sale, dreptul de a stabili prenumele copilului aparţine părinţilor, însă aceştia nu trebuie să îl exercite abuziv şi să pună un prenume "cu rezonanţă indecentă, care poate fi împotriva intereselor copilului".

"Nu există o listă cu numele interzise. (…) Raţionamentul trebuie să fie al unui om de bun simţ. Nici cifrele nu pot fi trecute (drept prenume - n.r.). Cifrele sunt numai în codul numeric personal", a spus Greblă.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu a declarat că "un asemenea text există în legislaţia privind starea civilă dinainte de 1990".

"Totdeauna a existat prevederea potrivit căreia un ofiţer de stare civilă poate să refuze înscrierea unui prenume în registrul de stare civilă. Ceea ce am pus eu astăzi în discuţie este cum se materializează acest refuz al ofiţerului de stare civilă. Şi am ajuns la concluzia că se face o comunicare într-un anumit termen. Calea de contestare este la instanţa de contencios administrativ", a menţionat senatorul social-democrat.

"Ofiţerul ar putea aprecia că un prenume este ridicol, însă, cetăţeanul ar putea avea o altă părere. Atunci cineva trebuie să decidă în interesul minorului. Acel cineva trebuie să fie instanţa", a explicat Ţuţuianu.

Proiectul de lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă 80/2011 pentru modificarea Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civilă urmează să fie dezbătură de plenul Senatului în calitate de primă Cameră sesizată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisie: Ofiţerul stării civile poate refuza înregistrarea prenumelor indecente sau ridicole.
 Vizualizări articol: 605 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comisie: Ofiţerul stării civile poate refuza înregistrarea prenumelor indecente sau ridicole0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei