Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Lazăr:Soluţia pentru ieşirea din criză este creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor bugetare

Marţi, 18 Octombrie 2011 (15:08:03)

Singura soluţie pentru ieşirea din criză o reprezintă ajustarea fiscală prin creşterea veniturilor şi reducerea cheltuielilor bugetare, nicunul din statele europene neavând în esenţă o altă propunere pentru rezolvarea problemelor actuale, afirmă Dan Lazăr, secretar de stat în Ministerul Finanţelor.

"Nu cunoaştem remediu, cel puţin până în momentul de faţă nu există un panaceu, sau o soluţie extraordinară să ieşim din criză. De la Paris la Atena, de la Roma la Londra, toate măsurile vizează creştere veniturilor bugetare şi reducerea cheltuielilor. A doua lecţie a crizei: că statele nu se pot finanţa la infinit pentru a finanţa cheltuieli curente, salarii, bunuri şi servicii, altele... Vedeţi situaţia dramatică a unor ţări. Grecia este exemplu cel mai elocvent, dar şi Italia, unde nivelul datoriei a devenit alarmant şi e foarte greu de finanţat", a spus Lazăr, la un seminar economic.

El a reamintit măsurile adoptate de Guvern pentru a urca veniturile bugetare - majorarea CAS, creşterea TVA "din nefericire", şi a accizelor la tutun şi alcool, lărgirea bazei de impozitare pentru contribuţii de asigurări de sănătate, majorarea impozitelor pe clădiri şi auto -, care au condus la un plus de venituri de 3,1% din PIB.

Ajustarea fiscală este o necesitate acceptată şi de vicepremierul bulgar şi ministru al Finanţelor, Simeon Djankov, dar soluţia promovată de ţara de la sud de Dunăre s-au axat în principal pe reducerea cheltuielilor, cu o preocupare spre diminuarea fiscalităţii.

După tăierile ample de cheltuieli din 2009, Guvernul de la Sofia a anunţat la începutul anului trecut că nu va face majorări de taxe în următorii ani, iar pentru a se asigura de continuitatea politicilor fiscale cu taxare redusă, dar disciplină în execuţie, a introdus în Constituţie limita de deficit de 3% din PIB şi posibilitatea modificării taxării cu votul a minimum două treimi din Parlament.

"Şi asta nu prea s-a mai întâmplat în epoca modernă a Bulgariei (o majoritate de două treimi în Parlament - n.r.), deci vom avea o fiscalitate redusă pe termen mai lung", a spus Djankov.

Ministrul finanţelor din Bulgaria a pus accentul pe adoptarea timpurie a măsurilor de ajustare, ceea ce nu s-a întâmplat în Grecia, Portugalia, sau Italia, şi cu o amploare care să asigure o marjă suficeintă pe un termen mai lung, şi a îndemnat autorităţile să nu mai aştepte soluţii de la UE.

Cu cele mai mici impozite din UE, Bulgaria va coborî deficitul bugetar spre 2% din PIB în acest an, faţă de o ţintă iniţială de 2,5% din PIB, şi la sub 1,5% din PIB în 2012, ceea ce va permite echilibrarea totală a bugetului în 2013, ţintă deja anunţată.

Djankov crede că România, cu măsurile adoptate în 2010, îşi va permite să evolueze în următorii ani fără ajustări suplimentare.

O viziune diferită a adus şi secretarul de stat în ministerul polonez al Trezereriei, Krzysztof Walenczak, care a declarat că în ultimii patru ani autorităţiile de la Varşovia au atins un record de privatizări, în principal pe bursă, într-o perioadă în care majoritatea statelor erau preocupate de naţionalizări.

Walenczak spune că principala lecţie a crizei o reprezintă educarea de a privi pe termen lung, şi crede că există oportunităţi pentru statele emergente din UE, întrucât antreprenorii vestici sunt mult mai forţaţi să-şi relocheze activităşile decât erau înainte de 2008.

Soluţia poloneză este valorizarea proprietăţii private şi întărirea forţei legii.

Walenczak a punctat că ultimnii ani au adus o premieră pe scena politică poloneză din ultimii 20 de ani, întrucât partidul de Guvernare a recâştigat alegerile. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lazăr:Soluţia pentru ieşirea din criză este creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor bugetare.
 Vizualizări articol: 484 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Lazăr:Soluţia pentru ieşirea din criză este creşterea veniturilor şi scăderea cheltuielilor bugetare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei