Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 18 oct 2011 - Anul XVI, nr. 246 (4844)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Afaceri în ceaţă

Lucrări de construcţie şi achiziţii dubioase între firma milionarului Mihalescul şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Una din firmele milionarului Dumitru Mihalescul are de returnat sute de milioane de lei vechi către Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Suceava, dar o altă societate, aflată acum în mâna ginerelui omului de afaceri rădăuţean, Gabriel Harja, are de încasat trei miliarde de lei vechi din partea aceleiaşi instituţii de învăţământ. Neregulile din afacerile derulate de firmele lui Mihalescul cu reprezentanţii Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” au fost descoperite de reprezentanţii Curţii de Conturi Suceava.

Începută ca o poveste de iubire, relaţia contractuală dintre cele două părţi a căpătat accente nervoase, iar finalul se va consuma, cel mai probabil, în sălile de judecată. În acest malaxor a fost prinsă şi Primăria Suceava, care trebuie să recupereze banii intraţi în conturile firmei rădăuţene, iar edilul Ion Lungu ameninţă că va trece inclusiv la blocarea conturilor Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

 

Relaţii de afaceri între socru şi ginere

În urmă cu câţiva ani, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”, fost Pedagogic, a promovat un proiect pentru realizarea unei noi grădiniţe cu bani ce urmau să vină de la Ministerul Educaţiei. La început, lucrurile au mers normal, iar contractul încheiat cu firma de construcţie, SC Marelvi Construct SRL, administrată de omul de afaceri Dumitru Mihalescul, a început să se deruleze sub cele mai bune auspicii. La scurt timp, Ministerul Educaţiei nu a mai avut fondurile necesare finanţării grădiniţei, astfel încât nu a mai dat nici banii.

„Din factura de cinci miliarde de lei vechi am reuşit să plătim doar două miliarde de lei vechi. Restul nu au mai venit de la nivel central”, a explicat Mircea Popescu, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

Dumitru Mihalescul a confirmat suma pe care Marelvi Construct o mai avea de primit pentru lucrările efectuate în 2009. Între timp, firma a ajuns pe mâna ginerelui său, Gabriel Harja, fost director al Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava, căruia Mihalescul i-a cedat toate acţiunile. Nu şi suma pe care o avea de primit de la Ministerul Educaţiei.

„Marelvi Construct a cesionat creanţele către Marelvi Impex în baza unor datorii existente, iar banii urmează să fie încasaţi de Marelvi Impex”, a explicat omul de afaceri rădăuţean.

 

Banii, la Marelvi, echipamentele, nicăieri

Ulterior, în cursul anul 2010, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” s-a gândit să cumpere echipamente pentru dotarea unei spălătorii. Firma cu care s-a încheiat contractul, aţi ghicit, se numeşte Marelvi Impex. Reprezentanţii unităţii de învăţământ au virat în conturile firmei rădăuţene 800 de milioane de lei vechi, dar echipamentele nu au mai ajuns nici până astăzi.

Referitor la acest subiect, Dumitru Mihalescul nu-şi aduce aminte nimic. „În ceea ce priveşte electrocasnicele, nu ştiu nimic, nu cred că există aşa ceva”, a comentat Mihalescul.

În schimb, directorul Mircea Popescu ştie exact cum stă situaţia. „Le-am dat banii pentru echipamente deoarece nu se puteau monta după finalizarea construcţiei. Şi cum eram convins că lucrările se vor încheia în una-două luni, am zis că putem achiziţiona şi echipamentele necesare spălătoriei. Nu ştiam că se va bloca finanţarea”, s-a justificat directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu”.

După ce s-au văzut cu banii daţi şi fără echipamentele comandate, reprezentanţii instituţiei de învăţământ au trimis adrese către Marelvi Impex. Potrivit lui Mircea Popescu, au fost „trei-patru somaţii, şi ni s-a promis că vom primi banii înapoi ba în iulie, ba în august, dar nu i-am primit nici până astăzi”.

Aşa se face că ultima soluţie la care pot apela cei de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” este instanţa de judecată.

„Îmi reproşez că am avut încredere în ei şi nu au fost de bună credinţă în anumite probleme. Nu trebuia să le dau banii pentru echipamente, ci pentru construcţie şi cred că totul era în regulă”, a mai menţionat Mircea Popescu.

 

Primar Lungu: „Apar nişte nereguli contabile majore”

Conducerea Primăriei Suceava şi-a exprimat nemulţumirea vizavi de situaţia în care s-a ajuns şi pentru neregulile imputate de Curtea de Conturi, mai ales că banii viraţi către Marelvi Impex provin din alocările bugetare pe anul 2010 ale municipalităţii locale.   

„Noi am făcut demersurile pentru ca totul să revină la normal, o să acţionăm în instanţă grădiniţa şi ordonatorul de credite, să găsească o soluţie pentru ca suma respectivă să fie recuperată. În măsura în care aceste lucruri nu se vor clarifica, este posibil să retragem calitatea de ordonator de credite a directorului Colegiului Naţional <Mihai Eminescu>, să comasăm această unitate şcolară cu un alt centru bugetar. Nu este corect ce se întâmplă, pentru că apar nişte nereguli contabile majore – o sumă dată în avans la furnizor pentru echipamente electrocasnice, iar în acelaşi timp, firma care construieşte acolo are de încasat o sumă importantă de bani. Sunt sume cu destinaţie diferită, iar din acest punct de vedere, directorul, în calitate de  ordonator terţiar de credite şi contabila de acolo trebuiau să găsească soluţii corecte. Dacă se impune, vom bloca şi conturile Colegiului Naţional <Mihai Eminescu> pentru a recupera acele sume”, a declarat Ion Lungu, primarul municipiului Suceava.

 

Demisia lui Mircea Popescu, scrisă şi apoi ruptă

După ce întreg scandalul a ieşit la suprafaţă, directorul Colegiului Naţional „Mihai Eminescu” şi-a înaintat demisia. Totuşi, aceasta nu s-a produs, iar explicaţia a venit tot din partea lui Mircea Popescu. „Mi-am înaintat demisia, dar am revenit asupra ei după ce am discutat cu domnul inspector general. Motivele nu le pot dezvălui”, a declarat Popescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrări de construcţie şi achiziţii dubioase între firma milionarului Mihalescul şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”.
 Vizualizări articol: 2320 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.19/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.2 din 16 voturi
Lucrări de construcţie şi achiziţii dubioase între firma milionarului Mihalescul şi Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”3.2516

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Domnule profesor de fizica.... trimis de
(18 oct 2011, 12:07:07
Ce a trecut timpul peste dvs. domnule profesor de fizica ! Pe vremea mea erati idolul fetelor de a XII a , acuma v-au mancat sanatatea astia de la Curtea de Conturi si de la Primarie . Demisia dvs. nu rezolva nimic din problema , cautati solutii sa scoateti banii de la Marelvi. La buna auzire si multa sanatate de la un fost elev absolvent in 1991 !
2.   DNA-ule...PE EI!!!! trimis de
(18 oct 2011, 13:17:16
Hotii astia au furat de au rupt.Si toate s-au facut numai cu girul inspectoratului.Poate dovada cea mai clara e ca l-a pus Carcalete pe acest Popescu sa-si rupa demisia.Ca nu or fi profesori cinstiti la pedagocic.Sa fim seriosi.
2.1  RE: DNA-ule...PE EI!!!! trimis de
(18 oct 2011, 15:42:18
Bine zis. Poate DNA trebuie sa-l intrebe pe tartorul bacalaureatelor (a se citi printre randuri titulatura reala care i se potriveste), Monacu. Averea personala a acestui individ depaseste cu mult salariul de bugetar si niciodata nu a miscat un ban de colo pana colo.
3.   Asta e trimis de
(18 oct 2011, 13:21:35
Ce sa-i faci asta e, pe Popescu asta nu il stiu dar pe Mitica Mihalescul fostul ''reparator de frigidere'' am avut ocazia sa il cunosc personal si mi s-a parut un om foarte arogant si impulsiv, acuma in afaceri nu stiu cat e de corect sau nu dar nu prea poti sa te imbogatesti legal. Cat si despre Popescu asta sunt convins ca avut si el partea lui de vina, asa dispar banii de la buget iar asta e doar pastila pentru a nu atrage privirile spre banii grei care dispar pe servicii s.a.m.d.
3.1  RE: Asta e trimis de
(18 oct 2011, 15:43:57
Gresit. Trebuia sa zici doar ca a avut partea lui. PUNCT!
4.   Ce nu inteleg trimis de
(18 oct 2011, 13:28:32
Nu inteleg de ce a iesit Popescu asta la rampa, nu a fost multumit de partea primita sau care e ideea?
5.   Ce nu inteleg trimis de
(18 oct 2011, 13:34:50
Nu inteleg de ce a iesit Popescu asta la rampa, nu a fost multumit de partea primita sau care e ideea?
6.   Fata! trimis de
(18 oct 2011, 20:18:15
Fata il de 100% de gol. Un imbuibat al actualei puteri. Pareea mea e ca a bagat bani la greu in buzunar si ca are un tupeu incredibil.
7.   Fata! trimis de
(18 oct 2011, 20:20:17
Fata il de 100% de gol. Un imbuibat al actualei puteri. Pareea mea e ca a bagat bani la greu in buzunar si ca are un tupeu incredibil.
8.   Aparenţă versus esenţă sau Cine să arunce piatra trimis de
(19 oct 2011, 06:05:18
E foarte uşor a învinovăţi şi a eticheta persoanele fără să le cunoaştem. Dl director chiar este un om competent, sufletist, creativ, bun organizator, foarte implicat în problemele şcolii. Ar fi bine să evităm a judeca după aparenţe... Înainte de a ridica piatra, chiar e nevoie de un moment de reflecţie şi autoanaliză...
Apoi, cred că pentru oamenii adevăraţi contează esenţa lucrurilor, nicidecum părerile celor care doar fac presupuneri pornind de la aparenţe... Sper într-o rezolvare favorabilă a situaţiei, pentru că îl ştiu un om corect.
9.   Comentariu trimis de
(19 oct 2011, 09:57:35
Daca ar mai fi cativa oameni ca dl Popescu in scolile romanesti, poate s-ar mai alege si de invatamantul nostru ceva!!
In ce priveste statutul lui de administrator, eu stiu ca tot timpul a actonat in interesul elevilor, si spun asta din puncul de vedere al unui fost elev. Daca a mai bagat si in buzunar cate ceva...
10.   Comentariu trimis de
(19 oct 2011, 10:01:55
Si apropos celor care judeca dupa fata omului: asa o figura impunatoare trebuie sa aiba un cadru didactic, nu fetele alea umile, oameni imbracati in haine ponosite si cu sosete rupte care se perinda in ultimii ani prin scolile romanesti...Si, in plus, multe guverne s-au schimbat de cand e dl Popescu la conducerea liceului, se pare ca nu a avut nevoie de sustinere politica!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei