Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 3 oct 2011 - Anul XVI, nr. 233 (4831)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANOSR: Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, doar 15% provin din medii dezavantajate

Luni, 3 Octombrie 2011 (15:20:50)

 Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, iar cei care provin din medii dezavantajate reprezintă doar 15 la sută din total, în 2010 având studii universitare doar 18 la sută dintre tinerii cu vârste între 30 şi 34 de ani, potrivit unui studiu al Alianţei Organizaţiilor Studenţeşti.

"Importanţa acordată dimensiunii sociale a educaţiei reprezintă o oglindă a nivelului de responsabilitate şi coştientizare a modului în care conducătorii ţării servesc interesele României", susţin reprezentanţii Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) într-un comunicat de luni.

Potrivit ANOSR, miniştrii educaţiei reuniţi la Londra, în cadrul întâlnirii oficiale Bologna, reafirmă importanţa ca studenţii să-şi finalizeze studiile fără obstacole legate de background-ul socio-economic. "Ne vom continua eforturile de a asigura servicii studenţeşti adecvate, de a asigura flexibilitatea traseelor educaţionale şi de a lărgi participarea la toate nivelurile pe baza principiului egalităţii de şanse", au spus miniştrii educaţiei, citaţi în comunicat.

În acest context, ANOSR prezintă concluziile unei analize care reflectă atât modul în care politicile de echitate au efect în România, cât şi situaţia căminelor şi a cantinelor studenţeşti.

Numărul studenţilor din România a scăzut în ultimii patru ani cu 0,79133 la sută, ajungând în anul universitar 2009-2010 la 579.512 studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat la toate formele de studiu.

În 2010, România a avut 18,1 la sută tineri cu vârsta între 30 şi 34 de ani care aveau studii universitare, ocupând unul dintre ultimele locuri la acest capitol, împreună cu Macedonia şi Turcia, ceea ce trage practic în jos media europeană, susţin studenţii.

Deşi în România, conform datelor adunate în 2008, 45 la sută din populaţie provine din mediul rural, iar populaţia cu risc de sărăcie şi excluziune socială este de 44,2 la sută. Doar 15,47 la sută din numărul total de studenţi înmatriculaţi în universităţile de stat provin din medii socio-economice dezavantajate.

În România, numărul persoanelor cu dizabilităţi cu vârste cuprinse între 20 şi 29 de ani reprezintă 2,06 la sută din numărul total de adulţi din această grupă de vârstă. În niciuna dintre universităţile de stat procentul acestor studenţi, din totalul celor înmatriculaţi la forme de învăţământ cu frecvenţă şi frecvenţă redusă, nu depăşeşte însă 0,5 la sută.

Numărul locurilor în cămine a crescut în ultimii patru ani cu doar 4,3 la sută. Instituţiile de învăţământ superior de stat din România soluţionează pozitiv aproximativ 70 la sută din cererile de cazare ale studenţilor, potrivit ANOSR.

Unele universităţi de stat nu reuşesc să acopere nici măcar 50 la sută din numărul total de cereri depuse de studenţi. Există universităţi de stat care nu deţin cămine sau cantine proprii. Există încă universităţi care percep taxe de rulment deşi acestea sunt ilegale (sub această denumire sau integrate în costurile regiei de cămin aferente primei luni de cazare), se mai arată în comunicat.

"În Romania, se resimt încă efectele inechităţii sistemului educaţional prin existenţa barierelor de natură economică şi socială, adevărate obstacole pentru studenţi în calea accesării, urmării şi finalizării unui traseu educaţional de calitate. Educaţia ajunge astfel dintr-un drept garantat prin Constituţie, într-o promisiune iluzorie blocată de obligaţii financiare greu sau imposibil de acoperit", a spus preşedintele ANOSR, Daniela Alexe, citată în comunicat.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANOSR: Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, doar 15% provin din medii dezavantajate.
 Vizualizări articol: 452 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
ANOSR: Numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani, doar 15% provin din medii dezavantajate5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei