Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 22 aug 2011 - Anul XVI, nr. 197 (4795)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rectori: MECTS desfiinţează ilegal sute de programe de master acreditate de ARACIS

Luni, 22 August 2011 (18:05:28)

Ministerul Educaţiei vrea să desfiinţeze ilegal sute de programe de master care au fost acreditate de către ARACIS în ultimul an, mai mult până în 22 august MECTS nu a anunţat locurile pentru această formă de pregătire şi pentru doctorat, nici clasificarea universităţilor, susţin mai mulţi rectori.

"Este o situaţie fără precedent în învăţământul românesc. Ministerul vrea să desfiinţeze programe de masterat, abia acreditate în 2010 şi 2011 de către ARACIS. Or, legea spune că desfiinţarea programelor de master poate fi făcută numai dacă ARACIS a constatat că acestea nu îndeplinesc criteriile legale. ARACIS tocmai a acreditat sute de programe de master. Ce se va întâmpla cu toţi cei care organizează programe de master acreditate de către ARACIS? Ce se va întâmpla după clasificarea univeristăilor?", au spus, pentru MEDIAFAX, rectorii mai multor univeristăţi.

Noua lege a educaţiei prevede clasificarea universităţilor în trei categorii, respectiv universităţi centrate pe educaţie, care au numai pregătire de licenţă, universităţi de educaţie şi cercetare ştiinţifică sau universităţi de educaţie şi creaţie artistică, care au licenţă şi masterat şi universităţi de cercetare avansată şi educaţie, care au licenţă, masterat şi doctorat.

Clasificarea universităţilor trebuie făcută, potrivit legii, de către un organism extern. La cererea ministrului Educaţiei, Daniel Funeriu, Asociaţia Universităţilor Europene a acceptat să fie organismul extern de evaluare.

Universităţile care au anunţat concursuri de admitere la master în vară au fost obligate să schimbe data, întrucât testele vor fi organizate doar după clasificarea universităţilor, adică în septembrie.

MECTS a anunţat în iulie că locurile la master vor fi acordate numai în baza clasificării universităţilor, întrucât nu toate instituţiile de învăţământ îndeplinesc criteriile pentru organizarea acestei forme de pregătire. De asemenea, pentru doctorat, în premieră, locurile vor fi scoase la concurs.

MECTS are 3.500 de locuri pentru doctorat care vor fi scoase la concurs.

Competiţia este individuală, la ea participă conducătorul de doctorat care prezintă una sau mai multe teme de cercetare pentru doctorat (teme de doctorat). Dacă nu va fi selectată nicio temă, atunci respectiva instituţie nu va primi locuri la doctorat. MECTS pregăteşte un cod al studiilor doctorale care va prezenta modul în care vor fi organizate concursurile de doctorat şi şcolile doctorale, au explicat oficialii MECTS.

În funcţie de temele câştigate la concurs, universităţile vor putea fi scoase la concurs locurile la doctorat în interiorul instituţiei.

Până în 22 august, MECTS nu a dat publicităţii situaţia clasificării universităţilor, ministrul Daniel Funeriu anunţând recent că fiecare universitate din România va fi clasată "exact acolo unde îi este locul", în cadrul unui proces de clasificare care este în derulare.

"Fiecare universitate din România va fi clasată exact acolo unde îi este locul. Suntem în etapa în care se verifică datele raportate de universităţi. Va fi făcut public rezultatul clasificării în momentul în care procedurile vor fi finalizate", a declarat Funeriu.

Universităţile vor fi clasificate împreună cu experţi ai Asociaţiei Universităţilor Europene în baza datelor transmise până în 23 mai de către fiecare instituţie de învăţământ superior, iar clasarea intenţionată într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată pentru declaraţii false.

Odată cu clasificarea universităţilor începe şi ierarhizarea domeniilor de studii, numai că aceasta din urmă ar putea dura până în 2014.

Metodologia de evaluare porneşte de la principiul autonomiei universitare, fiecare instituţie asumându-şi o anumită misiune care o plasează într-una dintre categoriile anunţate. În final, clasificarea universităţilor este rezultatul unui proces de autoevaluare şi evaluare. Decizia privind clasificarea unei universităţi într-o categorie anumită este rezultatul exclusiv al evaluării externe şi comparative. În consecinţă, organizarea programelor de studii, finanţarea din fonduri publice şi tipurile de diplome emise de o universitate sunt dependente în mod exclusiv de poziţionarea universității într-o categorie sau alta.

Procesul de evaluare cu scopul clasificării universităţilor nu reprezintă în niciun fel un proces de ierarhizare a instituţiilor de învăţământ superior din România.

"Obiectivul asumat este ca, prin intermediul său, universităţile să aibă posibilitatea de a-şi identifica mai bine poziţia în cadrul mediului universitar, social – economic sau cultural şi de a-şi concentra mai bine resursele pentru a-şi îndeplini cu eficienţă misiunea asumată şi pentru a răspunde nevoilor reale ale beneficiarilor direcţi şi indirecţi ai educaţiei şi formării profesionale, a precizat în iulie pentru MEDIAFAX, secretarul de stat Cătălin Baba.

Şi ministrul Funeriu anunţa în iulie, demararea ctivităţilor de control a datelor transmise de către universităţi.

"Am semnat un ordin de ministru prin care o echipă mixtă formată din câte un reprezentant al Autorităţii Naţionale pentru Cercetare Ştiinţifică (ANCS), al Consiliului Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor şi Certificatelor Universitare (CNATDCU) şi al Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS) vor merge în control în toate universităţile pentru a verifica corectitudinea datelor transmise de către acestea în vederea clasificării", a spus ministrul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului, Daniel Funeriu.

În cazul în care o instituţie de învăţământ s-a clasat, intenţionat, într-o categorie superioară celei reale ar putea fi sancţionată, conform Legii educaţiei, pentru declaraţii false şi inducerea în eroare a publicului. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rectori: MECTS desfiinţează ilegal sute de programe de master acreditate de ARACIS.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rectori: MECTS desfiinţează ilegal sute de programe de master acreditate de ARACIS0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei