Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2011 - Anul XVI, nr. 185 (4783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

FSLI: Nimic nu ne oferă siguranţa recuperării banilor pierduţi, chiar dacă avem hotărâri irevocabile

Luni, 8 August 2011 (15:15:55)

Reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) susţin că nimic nu le oferă siguranţa recuperării banilor pierduţi, în învăţământ recuperarea salariilor înseamnând şi aplicarea Legii 221/2008, pentru care există hotărâri judecătoreşti irevocabile.

Sindicaliştii FSLI consideră că Guvernul ar fi trebuit să acorde bugetarilor drepturile salariale pierdute în 2010 încă de la 1 ianuarie 2011. Ei au precizat că Legea 118/2010 prevedea că reducerea salariilor cu 25 la sută se face până la data de 31 decembrie 2010.

"Prin urmare, guvernanţii şi-au încălcat deja acest angajament şi nimic nu ne oferă siguranţa recuperării banilor pierduţi. De altfel, în învăţământ recuperarea salariilor înseamnă şi aplicarea Legii 221/2008, pentru care există hotărâri judecătoreşti irevocabile", se arată într-un comunicat de presă al FSLI remis, luni, agenţiei MEDIAFAX.

Reprezentanţii FSLI au adăugat că dacă în 2012 se vor acorda din sumele care trebuie plătite bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii doar 5 la sută în loc de 34 de procente, acest lucru nu arată decât "lipsa de seriozitate şi responsabilitate pe care o are alianţa de guvernământ" faţă de bugetarii din România şi mai ales faţă de angajaţii din sistemul de învăţământ.

Guvernul va stabili, până la începutul lunii septembrie, cuantumul sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, precum şi graficul de plată în 2012 şi în anii următori, pentru a se încadra într-un deficit bugetar de 3 la sută, potrivit premierului Boc.

"Trebuie să ne asigurăm că ne încadrăm în deficitul bugetar de 3 la sută în 2012 şi, nu în ultimul rând, să stabilim cât, cum şi ce procent din acele sentinţe judecătoreşti se pot plăti în 2012 şi în anii următori, pentru că avem peste două miliarde lei sentinţe pentru justiţie lăsate de Guvernul Tăriceanu. Toate aceste politici vor fi agregate, lucrăm la mai multe scenarii şi, la începutul lunii septembrie, vom avea o proiecţie foarte clară a modului cum va arăta proiectul de buget şi de salarizare pentru anul 2012", a spus Boc duminică, în videoconferinţa susţinută cu prefecţii.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, document obţinut şi prezentat de MEDIAFAX în luna aprilie, relevă că Guvernul ia în calcul reducerea drastică a sumelor care trebuie plătite anul viitor bugetarilor cu titluri judecătoreşti executorii, de la 34 de procente la doar 5 la sută din total, astfel încât să îşi poată onora angajamentul de recuperare integrală a tăierilor salariale pentru toţi angajaţii din sectorul public.

Executivul a decis, prin OU 71/2009, că drepturile salariale câştigate de bugetari în instanţă, prin hotărâri judecătoreşti executorii, vor fi plătite eşalonat pe un interval de trei ani, respectiv 34% din total în 2012, 33% în 2013 şi 33% în 2014. Sumele se actualizează cu inflaţia.

Prevederea este aplicată inclusiv în cazul profesorilor care au câştigat recent în justiţie majorarea salariilor.

În primăvara acestui an, premierul Emil Boc declara însă că drepturile salariale câştigate de profesori în instanţă vor fi eşalonate la plată începând cu 2012, "într-un cuantum şi pe parcursul unui interval" care vor fi stabilite după inventarierea tuturor sentinţelor, dar şi a banilor care trebuie alocaţi de stat pentru toate salariile.

Proiectul Strategiei fiscal-bugetare pe 2012-2014, elaborat ulterior acestei declaraţii şi prezentat atunci de MEDIAFAX, relevă însă, la capitolul "Riscuri ale politicii salariale", intenţia Guvernului de a limita substanţial, de la 34% la doar 5%, cuantumul primei rate din suma totală, care trebuie achitată anul viitor bugetarilor cu decizii judecătoreşti. Reducerea este argumentată prin faptul că plata acestor drepturi salariale în cuantumul prevăzut în prezent de lege nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului guvernamental faţă de partenerii sociali de a recupera reducerile salariale decise în 2010.

Suma totală aferentă titlurilor executorii obţinute de bugetari până la 31 decembrie 2010 este indicată la circa 7,5 miliarde lei, astfel că anul viitor ar trebui plătite titluri în sumă de circa 3 miliarde lei, reprezentând 0,5% din Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, inclusiv inflaţia.

"Plata în anul 2012 a hotărârilor judecătoreşti în cuantumul prevăzut de OU 71/2009 nu ar mai face posibilă respectarea angajamentului Guvernului faţă de partenerii sociali, respectiv recuperarea reducerilor salariale aprobate în cursul anului 2010. Având în vedere impactul bugetar considerabil asupra cheltuielilor de personal al hotărârilor judecătoreşti, se propune o altă formulă de plată eşalonată a acestora, respectiv 5% în anul 2012, reprezentând 0,5 miliarde lei, astfel încât să se poată acorda şi majorări salariale în anul 2012 care să permită recuperarea integrală a diminuării salariilor din anul 2010", se arată în document. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului FSLI: Nimic nu ne oferă siguranţa recuperării banilor pierduţi, chiar dacă avem hotărâri irevocabile.
 Vizualizări articol: 569 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
FSLI: Nimic nu ne oferă siguranţa recuperării banilor pierduţi, chiar dacă avem hotărâri irevocabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei