Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 8 aug 2011 - Anul XVI, nr. 185 (4783)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Situaţie

Anul şcolar va începe pe şantier, în zeci de şcoli din judeţ

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Mii de elevi din judeţul Suceava sunt obişnuiţi deja să înceapă noul an şcolar pe şantier. De ani de zile, zeci de şcoli din judeţ se află încă în construcţie sau reabilitare, în unele şcoli lucrările au avansat, în altele au stagnat, iar în altele s-au adunat datorii către constructorii care execută lucrările. Nici în anul şcolar care stă să înceapă situaţia nu este diferită, pentru că zeci de şcoli sunt adevărate şantiere, fără acoperiş, geamuri sau pardoseală, iar lucrările sigur nu vor fi terminate până pe 12 septembrie, când vor începe cursurile.

Directorii de şcoli şi primarii spun că situaţia nu este nouă, fiindcă lucrările nu au demarat anul acesta, şi că elevii vor face ore fie în vechile unităţi, în cazul în care acestea s-au păstrat, iar acum se construiesc alte corpuri sau şcoli noi, fie în cămine culturale, grădiniţe sau alte spaţii improvizate, în cazul în care şcolile vechi au fost dărâmate, iar în cele noi nici nu se poate discuta că se va intra până în toamnă.

 

Elevii vor învăţa în jumătate de şcoală

O situaţie de acest fel se întâlneşte la doi paşi de municipiul Suceava, la Adâncata, unde lucrările de reabilitare a şcolii au demarat acum doi ani de zile, mai exact în anul 2009. Primarul comunei Adâncata, Dorel Filip, a declarat că „jumătate din corpul şcolii este accesibil, iar jumătate este şantier, nu este nici acoperit cu tablă, numai cu folie de plastic”. Pentru a fi terminată întreaga lucrare, primarul a spus că ar mai trebui peste 800.000 de lei, bani pe care Guvernul nu i-a alocat încă. Până acum, în şcoală s-au investit doar vreo 200.000 de lei, deci s-a realizat o mică parte din lucrare, comparativ cu ceea ce trebuie investit în continuare.

Primarul Dorel Filip a declarat că „până în septembrie lucrările nu au cum să fie gata, iar elevii vor învăţa grupaţi în două schimburi, în jumătatea de corp accesibilă, care este cu intrare separată şi nu are legătură cu şantierul”.

 

La Pătrăuţi, şcoala e doar un schelet din cărămizi

La fel stau lucrurile şi la Pătrăuţi, unde şcoala din centrul satului a intrat în reabilitare, însă primarul Constantin Jureschi a declarat că „la ora actuală se lucrează, iar constructorul ne-a promis că se va ţine de contract şi până în iarnă lucrările vor fi finalizate”.

La ora actuală şcoala este un schelet, doar cu ziduri ridicate şi pereţi despărţitori între încăperi, fără acoperiş terminat, fără geamuri. Primarul Constantin Jureschi a spus că „elevii vor începe anul în celălalt corp, alăturat şcolii care se reabilitează, care este în stare de funcţionare, şi dacă nu va fi suficient spaţiu, vom amenaja săli şi în căminul cultural, vom căuta soluţii”.

Acestea sunt doar două exemple de şcoli şantier din Suceava, însă lor li se adaugă zeci şi zeci de investiţii demarate şi nefinalizate încă.

În anul 2010, potrivit unor date ale Consiliului Judeţean Suceava, în 117 şcoli au avut loc lucrări de investiţii şi reparaţii, în valoare de aproximativ 4 milioane de euro.

„În 2007 şi 2008 s-a început fără cap investiţia în şcoli şi încă avem datorii pentru construcţii”, spunea cu ceva timp în urmă Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Anul şcolar va începe pe şantier, în zeci de şcoli din judeţ.
 Vizualizări articol: 2638 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Anul şcolar va începe pe şantier, în zeci de şcoli din judeţ3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   :P trimis de
( 8 aug 2011, 17:36:59
Pana la inceperea anului scolar mai este , nu va grabiti sa scrieti articole din lipsa de idei retardatilor

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei