Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 14 iul 2011 - Anul XVI, nr. 164 (4762)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc cere ca banii din contractele UE întârziate să fie direcţionaţi spre alte proiecte europene

Joi, 14 Iulie 2011 (17:08:40)

Premierul Emil Boc a cerut miniştrilor, în şedinţa de joi a comitetului pentru fonduri UE, să îi sancţioneze pe beneficiarii care înregistrează întârzieri în derularea proiectelor faţă de graficul asumat la semnarea contractului astfel încât fondurile să fie direcţionate către alte proiecte europene

"De asemenea, premierul a cerut miniştrilor şi secretarilor de stat rigoare în ceea ce înseamnă respectarea legislaţiei în domeniul achiziţiilor publice. În acest context, şeful Executivului a solicitat aplicarea unor măsuri dure, potrivit legii, care să meargă de la impunerea de corecţii financiare până la rezilierea contractelor de finanţare", se arată într-un comunicat transmis de Guvern.

Potrivit sursei citate, Autoritatea Naţională de Reglementare şi Monitorizare a Achiziţiilor Publice va elabora seturi de instrucţiuni şi recomandări pentru autorităţile contractate referitoare la criteriile de selecţie şi verificare standard, situaţiile în care pot fi accelerate procedurile de achiziţii publice, precum şi alte măsuri de bune practici.

Premierul a declarat anterior că miniştrii au primit sarcina să rezilieze contractele UE care depăşesc nejustificat termenul de implementare sau în cazul cărora sunt descoperite licitaţii trucate, decizie impusă de nivelul foarte scăzut al rambursărilor efective de bani europeni pentru lucrări efectuate.

El a arătat că "lucrurile stau relativ bine" în ceea ce priveşte depunerea, aprobarea şi semnarea de contracte, dar cu mult mai prost la implementarea acestora, respectiv la rambursarea efectivă de bani din lucrările efectuate.

La sfârşitul săptămânii trecute, premierul a anunţat că în ultima şedinţă a comitetului interministerial pentru fondurile europene s-a analizat posibilitatea rezilierii contractelor celor care, în şase luni de la semnarea documentelor, nu încep lucrările.

El a avertizat atunci că licitaţiile greşite şi conflictele de interese de la nivel local pot compromite absorbţia fondurilor europene şi le-a cerut autorităţilor implicate în proceduri de licitaţie transparenţă şi responsabilitate maximă şi să nu elaboreze caiete de sarcini "cu dedicaţie".

Avertizarea legată de rezilierea contractelor întârziate a fost formulată de mai multe ori de către şeful Guvernului în ultimele luni, dar fără numeroase măsuri concrete în acest sens.

Rambursările plătite României de către Comisia Europeană pentru proiectele finanţate din fonduri comunitare însumează, la 24 iunie 2011, circa 650 milioane de euro, respectiv aproximativ 3% din totalul celor 20 miliarde de euro alocate pentru perioada 2007-2013, potrivit datelor prezentate de şeful Autorităţii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale (ACIS), Cătălin Vătafu, consilier de stat al premierului Boc, la o masă rotundă privind fondurile europene organizată de BCR şi MEDIAFAX la finele lunii iunie.

Surse oficizale au declarat agenţiei MEDIAFAX, săptămâna trecută, că Guvernul ia în calcul reducerea la jumătate a plafonului în limita căruia statul asigură prefinanţarea proiectelor pentru care sunt alocate fonduri UE, de la 30% la maxim 15% din valoarea contractului, după ce a constatat că multe dintre firmele care contractează banii nu mai trimit acte de decont. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc cere ca banii din contractele UE întârziate să fie direcţionaţi spre alte proiecte europene.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc cere ca banii din contractele UE întârziate să fie direcţionaţi spre alte proiecte europene0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei