Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2011 - Anul XVI, nr. 152 (4750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ziua Justiţiei, sărbătorită vineri de organizaţiile profesionale

Joi, 30 Iunie 2011 (18:20:45)

Uniunea Juriştilor din România organizează, vineri, un simpozion pe tema Constituţiei, consacrat Zilei Justiţiei, iar Asociaţia Magistraţilor va marca momentul prin vernisarea unei expoziţii de pictură a judecătorului Avram Dunăreanu, în timp ce ministrul Justiţiei aşteaptă invitaţia CSM.

Vineri, 1 iulie 2011, Uniunea Juriştilor din România organizează simpozionul "Supremaţia Constituţiei - deziderat şi realitate", reuniune ce îşi propune să supună dezbaterii unele probleme cu care se confruntă instituţiile statului de drept în procesul de aplicare a Legii fundamentale, precum şi oportunitatea unei noi revizuiri a Constituţiei.

În cadrul simpozionului, unde sunt aşteptate figuri marcante ale justiţiei române, va fi evocată şi împlinirea a 140 de ani de la apariţia revistei "Dreptul".

În deschiderea reuniunii judecătorul german Dieter Schlafen, expert UE, va vorbi despre "Sistemul constituţional din Germania".

Pe de altă parte, vineri, Asociaţia Magistraţilor din România va marca Ziua Justiţiei prin vernisajul expoziţiei de pictură a judecătorului Ion Avram Dunăreanu, precum şi prin prezentarea cărţilor publicate de colegii jurişti în anii 2010-2011. În acelaşi cadru, va avea loc totodată lansarea volumului "Întâmplări nostime, dar adevărate, de pe la tribunal", al judecătoarei Amalia Ionescu.

Ziua Justiţiei a fost înscrisă în calendarul sărbătorilor oficiale prin Hotărârea Guvernului României 364 din 27 iunie 1994, care a stabilit că manifestarea se va organiza anual, în prima duminică a lunii iulie. Anul acesta - 3 iulie.

În 2009, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât ca evenimentele privind organizarea Zilei Justiţiei să se desfăşoare doar la nivelul instanţelor şi parchetelor din sistemul judiciar românesc şi să nu implice efectuarea de cheltuieli din bugetul acestora.

Întrebat despre cum va fi marcată Ziua Justiţiei în acest an, ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat că ministerul a participat ori de cîte ori Consiliul Superior al Magistraturii l-a invitat să sărbătorească în anii anteriori.

"Vom vedea cum se organizează în acest an şi în ce formulă vom putea lua parte. Sunt multe consideraţiuni legate de această participare şi legat de mesaj şi de locul în care se organizează. Dar, aşa cum spuneaţi, mai sunt câteva zile şi evident că vom avea un mesaj pentru magistraţi de Ziua Justiţiei. Ca întotdeauna va fi un mesaj ancorat în realitate, aşa cum o percepem noi la Ministerul Justiţiei", a declarat ministrul Predoiu.

Din perioada mandatului fostului ministru liberal al Justiţiei, Valeriu Stoica, Ziua Justiţiei a devenit una dintre cele mai frumoase tradiţii a vieţii juridice româneşti care are menirea de a aduce profesiilor juridice o îndreptăţită reparaţie morală şi marchează recunoaşterea cuvenită a rolului şi importanţei puterii judecătoreşti, a partenerilor justiţiei, a tuturor oamenilor legii în sistemul unei democraţii umaniste. Ziua Justiţiei este şi un prilej de consolidare a relaţiilor instituţionale.

Ziua Justiţiei este un moment în care instituţiile publice implicate în actul de justiţie fac bilanţuri, magistraţii analizează perspectivele carierei lor profesionale, justiţiabilii îşi exprimă opinii critice faţă de funcţionarea justiţiei iar mass media face o trecere în revistă a celor mai importante evenimente referitoare la funcţionarea justiţiei. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ziua Justiţiei, sărbătorită vineri de organizaţiile profesionale.
 Vizualizări articol: 433 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ziua Justiţiei, sărbătorită vineri de organizaţiile profesionale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei