Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2011 - Anul XVI, nr. 152 (4750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comandantul Băsescu, tentat de "abdicare"

Joi, 30 Iunie 2011 (14:10:45)

Traian Băsescu îşi motivează acuzaţia de "trădare" la adresa Regelui Mihai cu o amplă argumentaţie pornind de la faptul că niciodată un comandant de navă, aşa cum este el, nu îşi abandonează echipajul şi, la fel, nici un şef de stat nu-şi poate abandona naţiunea.

Abdicarea, pentru Traian Băsescu, este greşeala capitală pe care o poate face un şef de stat. "Fiecare şef de stat are naţiunea lui, pe care n-o lasă singură, rămâne cu ea. Eu nu pot... probabil sunt deformat profesional. Profesia mea mă obligă să gândesc aşa şi asta e", spune preşedintele. Întrebat dacă nu regretă termenii duri folosiţi la adresa Regelui Mihai, cum ar fi cel de "slugă", preşedintele afirmă: "Nu am ce să retractez, dar v-am dat explicaţia.... Aşa m-am format".

În aceeaşi emisiune în care îşi dezvoltă această teorie, Traian Băsescu anunţă însă cu subiect şi predicat că este gata să... abdice: "Renunţ. Dacă ei revizuiesc Constituţia şi stabilim să suprapunem din nou mandatele, renunţ la atât cât este nevoie ca să suprapunem din nou mandatele".

Evident, Traian Băsescu are şi argumente: "pentru că aşa e bine pentru ţară: să fie odată alegerile prezidenţiale şi parlamentare". Iar pentru binele ţării, el este dispus la acest sacrificiu.

Dar tot Traian Băsescu spune că USL are în sondaje peste 50% şi, cel puţin la acest moment, alianţa PSD-PNL este favorită la câştigarea alegerilor. Într-un an şi jumătate, până în noiembrie 2012, se mai pot schimba procentele şi ierarhia în sondaje. Dar astăzi, când preşedintele Băsescu invocă disponibilitatea sa de a renunţa la aproape jumătate de mandat, premisa de la care trebuie să pornească este că USL este favorita alegătorilor. O altă premisă este că tandemul dintre formaţiunile intrate în competiţia pentru parlamentare şi candidaţii la prezidenţiale - aşa cum s-a întâmplat la toate scrutinurile simultane de până acum - face ca şeful statului să fie din barca celor care obţin şi majoritatea parlamentară sau, oricum, cele mai multe mandate în Legislativ.

Prin urmare, Traian Băsescu se declară gata să renunţe în condiţiile în care viitoarele alegeri ar putea fi câştigate de USL şi de candidatul acesteia la prezidenţiale.

Şi atunci unde este "binele ţării"? Întrebarea este necesară, având în vedere că tot Traian Băsescu este cel care consideră "imatur" tandemul Crin Antonescu - Victor Ponta (candidatul USL la Preşedinţie - candidatul USL la funcţia de premier), opinie pentru care, ce-i drept, nu există contraargumente. Aşadar, comandantul este gata să-şi abandoneze echipajul pentru a-l lăsa pe mâna "copiilor" Ponta şi Antonescu, aşa cum i-a numit recent. De fapt, este vorba despre un troc pe care Băsescu li-l propune celor doi: dau doi ani de mandat pentru revizuirea Constituţiei. Iar USL ar accepta acest târg doar dacă ar fi sigură de câştigarea alegerilor.

Traian Băsescu încearcă să convingă însă că renunţarea sa la doi din cei cinci ani de mandat cu care a fost învestit de popor nu reprezintă nicidecum un abandon, ci un gest de maximă responsabilitate, făcut spre binele naţiunii. Naţiune pe care nu a întrebat-o dacă îşi doreşte acest lucru şi căreia nu i-a spus de ce este mai bine să ajungă pe mâna unor "imaturi" decât să-şi ducă el mandatul până la capăt şi să se lupte pentru a menţine un echilibru în raport cu prefigurata majoritate parlamentară şi cu posibilul Cabinet USL, nocive pentru ţară în opinia sa.

Şi cum ar cataloga comandantul Băsescu acest gest al preşedintelui Băsescu? Răspunsul pare să fi fost deja dat de însuşi Traian Băsescu: "Un comandant de navă care sare primul în barca de salvare şi nu-l interesează de ce se întâmplă cu echipajul... puneţi-i dumneavoastră eticheta". 

Ioana Câmpean 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comandantul Băsescu, tentat de "abdicare".
 Vizualizări articol: 594 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Comandantul Băsescu, tentat de "abdicare"0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei