Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 30 iun 2011 - Anul XVI, nr. 152 (4750)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore

Joi, 30 Iunie 2011 (13:44:49)

Abrogarea textului constituţional privind averea dobândită licit nu încalcă garanţia dreptului la proprietate privată, ci permite autorităţilor să recupereze de la o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată acea parte din avere obţinută din infracţiuni, susţine premierul Boc

Proiectul de revizuire a Constituţiei transmis de preşedintele Traian Băsescu către Parlament propune eliminarea din actualul text constituţional a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit. Prevederea a fost declarată drept neconstituţională de către Curtea Constituţională, cu argumentul că abrogarea acestui text privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată.

Prezent, joi, la o conferinţă pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a arătat că Parlamentul trebuie să pună în aplicare decizia CC în cazul proiectului de revizuire a Constituţiei, susţinând în acelaşi timp că abrogarea acestui text nu încalcă garanţia dreptului la proprietate, ci "nuanţează forţa prezumţiei absolute".

"Nu este vorba de o slăbire a garanţiei dreptului de proprietate, niciun cetăţean român, chiar şi după modificarea Constituţiei într-o formă apropiată de cea propusă, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale, nu trebuie să se teamă că averea lui va fi pusă vreodată la mezat şi confiscată de autorităţi. Noi discutăm aici ca, pentru o persoană condamnată pentru acte infracţionale, această prezumţie absolută să nu mai existe. Adică, ai o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată, te duci în instanţă şi se confiscă partea care rezultă din ultima infracţiune săvârşită. Restul averii este bine-mersi, poate să şi-o păstreze, face câţiva ani de închisoare şi se întoarce acasă", a spus Boc.

Şeful Guvernului a explicat că, în această situaţie, persoana condamnată trebuie să dovedească faptul că averea a fost dobândită prin metode licite.

"Dacă vrem să fim în rândul lumii cu o lege care să ne permită să apărăm interesul public, atunci şi Constituţia trebuie revizuită periodic. Nu este un moft românesc, suntem singura ţară fără această prevedere în legislaţie", a adăugat Boc.

În urmă cu o săptămână, preşedintele a declarat că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore.
 Vizualizări articol: 508 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei