Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2011 - Anul XVI, nr. 139 (4737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Senatorii admit că toate partidele dau mită electorală şi susţin că fenomentul trebuie combătut

Miercuri, 15 Iunie 2011 (13:45:52)

Senatorii puterii şi cei ai opoziţiei au admis, miercuri, la dezbaterea unei iniţiative legislative, că toate partidele oferă "mită electorală" în campanii, fiecare a dat exemple în acest sens de la adversarii politici, toţi dezaprobând însă fenomenul şi susţinând combaterea acestuia.

Discuţiile au fost determinate de faptul că Senatul a avut pe ordinea de zi o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii 35/2008 pentru alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului prin care se limitează lista bunurilor care pot fi oferite de candidaţi în campaniile locale.

Senatorul PSD Adrian Ţuţuianu s-a pronunţat pentru adoptarea proiectului.

"Această iniţiativă legislativă este menită să mai cureţe viaţa politică de multele lucruri murdare pe care le trăim cu toţii astăzi", a apreciat acesta.

El a întrebat dacă vrea cu adevărat cineva să rezolve această chestiune care a generat dezbateri intense şi a transformat votul într-un troc.

"Vi se pare normal să continăm în România secolului XXI să votăm pe pui, pe zahăr, pe ulei, pe 500 de mii, pe un milion votul?", a aspus senatorul social-democrat.

"Toate campaniile electorale din 2008 şi 2009 au arătat că mulţi au practicat pe scară largă mita electorală, în special cei de la putere", a subliniat Adrian Ţuţuianu.

El dat ca exemplu faptul că, în judeţul Dâmboviţa, "un baron" din PDL a distribuit 150.000 de pachete cu zahăr, ulei, pulpe de pui, costul fiind în medie 50 de lei pentru un pachet.

Pe de altă parte, senatorul a amintit că, din 16.000 de oameni care au fost identificaţi că au votat multiplu, nu a ajuns niciunul să fie condamnat, pe motiv că fapta nu prezintă pericol social.

Ţuţuianu a mai declarat că amendamentele propuse la iniţiativa legislativă de către Comisia juridică propun eliminarea posibilităţii distribuirii de alimente, produse alcoolice, produse din tutun şi dau posibilitatea candidaţilor să distribuie doar afişe, pliante, cărţi poştale, calendare, pixuri şi şepci.

El a mai menţionat că un alt amendament propune sancţionarea dură pentru cei care în timpul campaniei electorale dau mită electorală, respectiv pedeapsa cu închisoarea de la 6 luni la cinci ani.

La rândul său, liderul senatorilor PDL, Cristian Rădulescu, a declarat, în intervenţia sa, că nu se ştie al cui e apanajul în cazul mitei electorale.

"Nu cred că există exclusivitate pe distribuţia unor avantaje electorale de un anumit calibru. Treptat, toţi au început să facă acelaşi lucru. Mai grav e că, treptat, treptat, această atitudine a politicienilor a developat şi o anumită atitudine a populaţiei", a subliniat el, adăugând că, întotdeauna, "chestiiile astea se fac în cuplu".

El a menţionat că există o anumită predispoziţie a oamenilor pe care unii o cultivă. "Nu e apanajul unui anumit partid, nici măcar al clasei politice, e o anumită predispoziţie a populaţiei pe care unii, mai cinici, o cultivă", a mai spus senatorul PDL.

Cristian Rădulescu le-a spus colegilor din Senat că, în alegerile din 2008, într-o comună de lângă Bucureşti, de Paşti, un candidat al unui partid la primărie a dat 17 tone de miei, contracandidatul său s-a supărat şi a distribuit 32 de tone de miei. "A plouat cu miei în comuna respectivă", a conchis senatorul democrat-liberal, precizând că unul dintre candidaţi reprezenta un partid care se află acum la putere, iar celălalt o formaţiune politică aflată în prezent în opoziţie .

"În anul 2008, în Sectorul 5 a plouat cu celulare, biciclete, frigidere", a mai susţinut el şi a subliniat că se asociază demersului de a stopa astfel de fenomene printr-o "definire mai restrânsă a lucrurilor care pot fi oferite".

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda a declarat, la dezbateri, că parlamentarii au o bună ocazie de a face un pas înainte prin adoptarea acestei iniţiative legislative.

”Este un semn clar că noi, clasa politică, dorim ca şi competiţia electorală să fie cinstită, onestă, să fie curată", a afirmat senatorul Uniunii.

El a arătat că încurajează adoptarea acestui proiect de lege.

"Este inadmisibil ca în timpul campaniei să vedem oameni care stau la rând pentru ulei, zahăr, găleţi, salopete şi să spunem că nu s-a întâmplat nimic. Acest lucru se numeşte prostituţie politică (...) şi se face de ani de zile", a declarat el.

Frunda le-a cerut senatorilor să înlăture, prin vot, "acest târg dezonorant, imoral, incalificabil, inacceptabil".

La rândul său, preşedintele Comisiei juridice a Senatului, Toni Greblă, le-a cerut colegilor din Senat să voteze legea indiferent de partidul din care fac parte pentru a da un semnal clar că "aşa nu se mai poate".

În opinia sa, adoptarea legii ar arăta faptul că parlamentarii sunt împotriva acestui fenomen nu numai prin declaraţiile publice, ci şi atunci când adoptă un proiect de lege şi ar fi un semnal şi pentru organele statului care, deşi văd, constată, anchetează, dau după ani de zile soluţii favorabile celor cercetaţi.

Proiectul a fost iniţiat de un grup de senatori şi deputaţi PSD - Constantin Tămagă, Şerban Valeca, Ion Burnei, Gheorghe Drăghici , Filip Georgescu, Bogdan Niculescu Duvăz şi Costin Vasilică Radu Costin.

Iniţiativa legislativă, care are caracter organic, urmează să fie supusă luni votului Senatului, care este prima Cameră sesizată. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Senatorii admit că toate partidele dau mită electorală şi susţin că fenomentul trebuie combătut.
 Vizualizări articol: 363 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Senatorii admit că toate partidele dau mită electorală şi susţin că fenomentul trebuie combătut0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei