Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 15 iun 2011 - Anul XVI, nr. 139 (4737)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Eclipsă totală de Lună, în noaptea de miercuri spre joi, vizibilă în Europa, Africa şi Asia

Miercuri, 15 Iunie 2011 (14:46:18)

Astronomii şi amatorii curioşi din anumite regiuni din Europa, Africa, Orientul Mijlociu şi Asia Centrală vor putea să observe, în noaptea de miercuri spre joi, o eclipsă totală de Lună, prima din anul 2011, care va avea cea mai lungă durată dintre toate eclipsele din ultimii 11 ani, informează AFP.

O eclipsă totală de Lună se produce de două ori pe an, atunci când Luna trece în conul de penumbră şi apoi în conul de umbră al Terrei. Soarele, Terra şi Luna sunt perfect aliniate, ceea ce corespunde fazei de Lună plină.

Trecând în conul de umbră al Terrei, Luna va căpăta o culoare arămie sau chiar roşiatică, caracteristică crepusculului terestru. Acest fenomen este cauzat de refracţia luminii provenind din atmosfera terestră care luminează suprafaţa lunară.

Potrivit site-ului Observatorului Astronomic "Amiral Vasile Urseanu" din Bucureşti, eclipsa va fi totală, adică Luna va intra complet în umbra planetei noastre, iar fenomenul va dura peste cinci ore.

Eclipsa începe la ora 20.24 (ora României, n.r.), când Luna se află sub orizont. Va răsări la ora 20.51, iar după numai 30 de minute (la ora 21.22) va începe să intre în umbra Pământului.

Strălucirea ei va scădea, în timp ce partea stângă a discului va începe să fie acoperită de umbră. Timp de o oră, umbra va acoperi discul Lunii, iar eclipsa totală (faza când Luna este acoperită complet de umbră) va începe la ora 22.22.

Maxima eclipsei se va produce la ora 23.12, când Luna ar trebui să aibă o culoare portocaliu-cărămizie, cu o parte mai deschisă. Culoarea Lunii în timpul eclipsei totale indică gradul de poluare al atmosferei.

Totalitatea se încheie la ora 00.03 - partea stângă a discului selenar va începe să revină la luminozitatea normală. Luna va ieşi complet din umbră la ora 01.02, iar eclipsa se va termina la ora 02.01.

Potrivit declaraţiilor specialistului Fred Espenak de la NASA, durata acestei eclipse este cea mai lungă din iulie 2000.

"Integralitatea eclipsei va putea fi observată în jumătate din Africa, Orientul Mijlociu, Asia Centrală şi Australia Occidentală. În Europa, eclipsa totală va fi vizibilă pe întregul continent, cu excepţia nordului Scoţiei şi al Scandinaviei", a precizat Espenak.

Eclipsa totală va mai putea fi observată din Asia, din estul Australiei şi în Noua Zeelandă, dar şi în estul Braziliei, Uruguay şi Argentina. Evenimentul nu va putea fi admirat din America de Nord.

Următoarea eclipsă totală de Lună se va produce pe 10 decembrie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Eclipsă totală de Lună, în noaptea de miercuri spre joi, vizibilă în Europa, Africa şi Asia.
 Vizualizări articol: 430 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Eclipsă totală de Lună, în noaptea de miercuri spre joi, vizibilă în Europa, Africa şi Asia0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei