Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2011 - Anul XVI, nr. 78 (4676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Mandatele aleşilor locali,validate în baza certificatului doveditor şi dovada apartenenţei la partid

Luni, 4 Aprilie 2011 (17:01:05)

Mandatele aleşilor locali ar putea fi validate numai în baza certificatului doveditor al alegerii şi dovada apartenenţei la partid, eliminându-se "subiectivismul" comisiilor de validare, potrivit unui proiect de lege afişat pe site-ul Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI).

Propunerea legislativă, supusă dezbaterii publice până în 14 aprilie, vizează corectarea unor "difuncţionalităţi" apărute în practică, la aplicarea Legii administraţiei publice locale 215/2001, potrivit expunerii de motive de pe site-ul MAI.

Structurile administraţiei publice locale s-au plâns de o practică neunitară în contencios-administrativ, observată în interpretări diferite ale actului normativ.

Astfel, proiectul de lege vizează, în primul rând, eliminarea "subiectivismului" comisiilor de validare care, în prezent, avizează mandatele consilierilor locali şi judeţeni. Iniţiativa legislativă prevede ca validarea mandatelor consilierilor să se facă în baza certificatului doveditor al alegerii, eliberat de biroul electoral de circumscripţie şi a dovezii apartenenţei la formaţiunea politică respectivă. Procedura va fi gestionată de secretarul unităţii administrativ-teritoriale.

De asemenea, se propune ca şedinţele consiliilor locale să fie conduse de primari, nu de preşedinţi de şedinţă aleşi din rândul consilierilor.

În ceea ce priveşte adoptarea unor hotărâri de consiliu privind patrimoniul unităţilor administrativ-teritoriale, se propune adoptarea pe baza majorităţii calificate în probleme ce privesc cesionări, darea în administrare, vânzarea, după caz, a bunurilor proprietate publică sau privată, proiecte de parteneriat public-privat şi cumpărarea de imobile, cu excepţia celor provenite prin expropriere pentru cauză de utilitate publică.

Totodată, în prezent, răspunderea pentru actele administrative revine exclusiv aleşilor locali, indiferent de pregătirea profesională a acestora. Proiectul propune partajarea răspunderii pentru legalitatea şi conţinutul tehnic al actelor administrative între autorităţile locale şi contrasemnatari. În plus, aprecierea oportunităţii adoptării hotărârilor consiliilor aparţine exclusiv autorităţilor deliberative.

De asemenea, proiectul clarifică reprezentarea în justiţie a unităţilor administrativ-teritoriale de către primari şi preşedinţii consiliilor judeţene. Aceştia stau în justiţie ca reprezentanţi legali ai unităţilor administrativ-teritoriale şi nu în nume propriu. Prin proiectul de lege se intenţionează creşterea responsabilităţii personalului din administraţia locală pentru propria activitate. Se urmăreşte astfel evitarea situaţiilor în care primarii şi preşedinţii consiliilor judeţene sunt consideraţi de instanţe singurii responsabili pentru neregulile comise de angajaţii structurilor de specialitate sau de către consilii. Astfel, toţi semnatarii şi contrasemnatarii actelor administrative vor răspunde pentru acestea, în funcţie de obiectul semnării sau contrasemnării.

Proiectul de lege urmăreşte şi modificarea şi completarea Legii privind statutul aleşilor locali 393/2004, în ceea ce priveşte încetarea mandatelor acestora înainte de termen.

În prezent, în cazul încetării înainte de termen a mandatului unui consilier, constatarea se face prin hotărâre a consiliului, la propunerea primarului, a preşedintelui consiliului judeţean sau a oricărui consilier. În practică, au fost situaţii în care consiliile au întârziat nejustificat constarea vacantărilor. Conform propunerii, constatarea şi vacanţa funcţiei va fi realizată de către instanţe, la sesizarea secretarului unităţii sau subdiviziunii administrativ-teritoriale sau a oricărei persoane interesate.

Depunerea jurământului de către noii consilieri se va face în şedinţa ordinară, ulterioară hotărârii definitive şi irevocabile a instanţei.

Proiectul prevede ca propunerile să intre în vigoare după data desfăşurării alegerilor locale din 2012. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mandatele aleşilor locali,validate în baza certificatului doveditor şi dovada apartenenţei la partid.
 Vizualizări articol: 505 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mandatele aleşilor locali,validate în baza certificatului doveditor şi dovada apartenenţei la partid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei