Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 4 apr 2011 - Anul XVI, nr. 78 (4676)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Botiş: Codul de Dialog Social, finalizat săptămâna aceasta, ar putea fi decisă asumarea răspunderii

Luni, 4 Aprilie 2011 (17:02:49)

Ministrul Muncii, Ioan Botiş, a declarat, luni, după discuţiile cu sindicatele şi patronatele, că ar dori să finalizeze proiectul Codului de Dialog Social până la sfârşitul săptămânii şi că este posibil ca şi acesta să fie adoptat prin asumarea răspunderii.

"Ca ministru, trebuie să-mi stabilesc nişte termene. Săptămâna aceasta ar fi un termen bun pentru Codul de Dialog Social", a declarat ministrul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale.

Întrebat dacă Guvernul îşi va angaja răspunderea în Parlament şi în cazul acestui proiect de lege, demnitarul a confirmat că există această posibilitate.

"Ar fi o variantă bună, pentru că acesta completează Codul Muncii şi reglementările de pe piaţa muncii", a precizat ministrul Ioan Botiş.

Reprezentanţii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni, că nu mai participă la nicio discuţie cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, nemulţumite că MMFPS a trimis deja proiectul Codului de Dialog Social la Consiliul Economic şi Social (CES).

"Deşi în 28 martie partenerii sociali şi ministrul Muncii au stabilit o întâlnire pentru astăzi (luni - n.r.), am constatat că la ora 12.00 legea era deja trimisă la CES pentru avizare miercuri şi pentru avizare definitivă joi. Practic, punctul de vedere al Guvernului va fi aplicat în viitor, deşi nu respectă directivele UE şi Constituţia. (…) Nu mai continuăm decât dacă Ministerul retrage proiectul din CES", a spus preşedintele CNS "Cartel Alfa", Bogdan Hossu.

Liderul sindical a adăugat că în patru zile sindicatele au primit trei variante ale proiectului de lege, ceea ce dovedeşte "incoerenţă legislativă, analfabetism în exprimare şi incapacitate de a construi o lege care să respecte directivele europene şi Constituţia". În opinia lui Hossu, modul de lucru al Guvernului trădează apărarea intereselor unor grupuri apropiate Coaliţiei, dar şi ocolirea dezbaterilor parlamentare.

Ministrul Muncii a afirmat că deşi proiectul a fost înaintat Consiliului Economic şi Social, pot fi depuse amendamente şi a lansat o nouă invitaţie sindicatelor şi patronatelor pentru marţi, la ora 16.00.

"Întâlnirea de azi a fost întreruptă. Propun o nouă întâlnire patronatelor şi sindicatelor, mâine (marţi - n.r.), de la ora 16.00. Este o lege de dialog social şi ţin foarte mult să o dezbatem cu partenerii", a spus ministrul Ioan Botiş.

Acesta a precizat că va transmite Consiliului Economic şi Social ultimele propuneri, primite în întâlnirea de luni şi a amintit sindicatelor şi patronatelor că pot depune amendamente şi cât timp proiectul de lege se află la CES.

BPN al PDL susţine angajarea răspunderii Guvernului pe două pachete de lege referitoare la reglementarea salarizării profesorilor şi Codul Dialogului Social, a declarat, luni, vicepreşedintele PDL Gheorghe Flutur.

El a precizat că asumarea răspunderii Guvernului este o soluţie "rapidă, efcientă şi necesară" şi a precizat că acest subiect a fost discutat în coaliţie, iar primul ministru se va întâlni, luni şi marţi, cu grupurile parlamentare ale PDL şi ale partidelor din coaliţie.

Premierul Emil Boc participă, luni, la ora transmiterii acestei ştiri, la şedinţa grupului PDL din Camera Deputaţilor, unde este aşteptat şi ministrul Muncii, Ioan Botiş, pentru a discuta despre Codul de Dialog Social. Boc a precizat, înainte de a intra în sala grupului, că vor fi discutate priorităţile politice şi legislative.

Codul de Dialog Social cuprinde Legea patronatelor, Legea sindicatelor, Legea privind contractul colectiv de muncă, Legea conflictului de muncă şi Legea CES. Acesta a fost supus dezbaterii publice în noiembrie 2010.

Guvernul şi-a angajat, în 8 martie, răspunderea în Parlament asupra proiectului noului Cod al Muncii. Opoziţia a depus ulterior o moţiune de cenzură, care a fost respinsă. De asemenea, PSD şi PNL au sesizat Curtea Constituţională, contestând adoptarea Codului Muncii prin procedura asumării răspunderii Guvernului, precum şi elemente de fond ale actului normativ. Curtea Constituţională a respins, în 23 martie, sesizarea privind neconstituţionalitatea actului normativ.

Noul Cod al Muncii a fost publicat în 31 martie în Monitorul Oficial, la scurt timp după ce preşedintele Traian Băsescu a semnat decretul privind promulgarea legii.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Botiş: Codul de Dialog Social, finalizat săptămâna aceasta, ar putea fi decisă asumarea răspunderii.
 Vizualizări articol: 447 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Botiş: Codul de Dialog Social, finalizat săptămâna aceasta, ar putea fi decisă asumarea răspunderii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei