Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 feb 2011 - Anul XVI, nr. 28 (4626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

PF Daniel: Alegerea viitorului mitropolit al Clujului, prin consultarea clerului şi credincioşilor

Vineri, 4 Februarie 2011 (17:25:05)

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, PF Daniel, a declarat că viitorul mitropolit al Clujului, succesorul IPS Bartolomeu, va fi ales în urma consultării clerului, credincioşilor şi a Sinodului Mitropolitan al Clujului, transmite corespondentul MEDIAFAX.

PF Daniel a declarat, vineri, la finalul şedinţei Sinodului Mitropolitan al Mitropoliei Clujului, pe care a prezidat-o, că se consultă oamenii pentru că ei vor lucra mai mult în Sinodul Mitropolitan şi în eparhie cu viitorul mitropolit.

"Consultările pentru alegerea unui nou mitropolit al Clujului înseamnă consultarea clerului, a credincioşilor, a Sinodului Mitropolitan şi apoi vine la Sfântul Sinod propunerea de aici. În general, în 90 la sută din cazuri, Sinodul BOR de la Bucureşti a confirmat ce s-a dorit pe plan local. Este foarte practică această nouă modalitate de a se alege episcopii, pentru că nu se dă ordin de la Bucureşti cine să fie, ci aici se consultă oamenii pentru că ei lucrează mai mult în Sinodul Mitropolitan şi în eparhie cu viitorul mitropolit. Noi, în biserică, aducem speranţă, nu vrem să creăm tulburare", a spus PF Daniel.

Potrivit acestuia, duhul bisericesc înseamnă "comuniune şi frăţietate" şi numai când suntem "prea păcătoşi şi pătimaşi ajungem la confruntare".

"În rest, trebuie cooperare şi comuniune, nu confruntare. Trebuie să facem o lucrare sfântă, căci vom fi judecaţi de Dumnezeu, nu doar de justiţia din lumea aceasta şi vom da seama. Noi în biserică nu suntem stăpâni, ci slujitori. O eparhie nu este feuda personală a cuiva, ci a lui Hristos, şi noi suntem slujitori care dăm seama de modul cum conducem o eparhie şi de modul cum folosim bunurile ei. Totul este sfânt în biserică, nu numai Liturghia, şi lucrarea la birou şi pe teren, în spitale, prezenţa preoţilor în armată, în casele de copii şi bătrâni. Peste tot este nevoie să aducem speranţă şi comuniune", a afirmat PF Daniel.

PF Daniel a precizat că, după înmormântarea IPS Bartolomeu, va fi o perioadă de 40 de zile de doliu şi rugăciune, urmată de parastasul de 40 de zile, iar apoi vor avea loc consultările în vederea alegerii viitorului mitropolit al Clujului.

Mitropolitul Clujului, IPS Bartolomeu, a murit luni, la Clinica de Chirurgie nr. I din Cluj-Napoca.

Slujba de înmormântare a avut loc, joi, în Catedrala Mitropolitană din Cluj.

Patriarhul Daniel va conduce Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului în calitate de locţiitor de mitropolit, iar Arhiepiscopia Vadului, Feleacului şi Clujului în calitate de locţiitor de arhiepiscop, până la alegerea şi întronizarea chiriarhului canonic, a informat, marţi, Patriarhia Română.

Totodată, Preasfinţitul Părinte Irineu Bistriţeanul, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, va administra activitatea curentă a Arhiepiscopiei şi va prezenta patriarhului, pentru aprobare, lucrările curente, inclusiv procesele verbale ale şedinţelor de lucru ale Permanenţei Consiliului eparhial, potrivit sursei citate.

Alegerile pentru Mitropolia Clujului au loc în cel mult 60 de zile de la vacantarea scaunului, iar Sfântul Sinod poate dispune completarea propunerilor sinodului mitropolitan cu doi candidaţi, ierarhi eligibili, desemnaţi prin vot secret de către plenul său, potrivit Regulamentului BOR. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului PF Daniel: Alegerea viitorului mitropolit al Clujului, prin consultarea clerului şi credincioşilor.
 Vizualizări articol: 471 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
PF Daniel: Alegerea viitorului mitropolit al Clujului, prin consultarea clerului şi credincioşilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei