Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 4 feb 2011 - Anul XVI, nr. 28 (4626)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Predoiu: Desfiinţarea unor instanţe urmăreşte folosirea eficientă a resurselor dispersate iraţional

Vineri, 4 Februarie 2011 (15:07:59)

 Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, susţine că proiectul legii de desfiinţare a instanţelor nu urmăreşte în primul rând raţionalizarea şi reducerea costurilor, ci folosirea eficientă a resurselor umane dispersate iraţional în sistemul judiciar.

"Având în vedere discuţiile de ieri (joi-n.r.) din cadrul Comisiei Juridice a Camerei Deputaţilor, precum şi unele informaţii publice eronate, apărute pe marginea proiectului de lege privind desfiinţarea unor instanţe, voi face câteva scurte precizări, urmînd ca detaliile tehnice să fie susţinute direct în faţa Comisiei Juridice, la şedinţa viitoare", a spus Predoiu.

Proiectul de lege are la bază un studiu aprofundat elaborat de un grup de lucru compus din magistraţi, din cadrul aparatului CSM, MJ, ICCJ şi MP, iar studiul a fost finalizat de grupul de lucru la finalul anului 2010, nu 2005, "cum eronat s-a susţinut".

Proiectul a fost promovat de MJ a respectat întocmai studiul grupului de lucru, la rândul său discutat în cadrul Plenului CSM, a spus Predoiu.

Proiectul a fost înaintat MJ de către CSM printr-o adresă emisă în temeiul art.38 alin.(5) din Legea 317/2004, în vederea exercitării iniţiativei legislative. Prin urmare, criticile privind absenţa avizului CSM sunt nefondate şi neavenite, aflându-ne într-o altă ipoteză procedurală, în care CSM a sesizat MJ pentru iniţiativă legislativă.

În timpul mandatului meu nu au fost iniţiate lucrări de investiţii la nici una dintre instanţele preconizate a se desfiinţa, cum eronat s-a susţinut în şedinţa Comisiei Juridice.

"Proiectul reprezintă doar o primă etapă în raţionalizarea instanţelor, va urma şi o altă etapă, eventual după ce noul CSM va face o evaluare completă a resurselor umane în sistemul judiciar. Reforme similare au avut loc şi în alte ţări europene, cum ar fi Franţa, Olanda", a arătat Predoiu.

Proiectul nu urmăreşte în primul rând raţionalizarea şi reducerea costurilor, ci folosirea eficientă a resurselor umane dispersate iraţional în sistemul judiciar. Experţii arată că numărul minim de judecători necesar pentru funcţionalitatea unei instanţe este de 7.

"Noi propunem desfiinţarea unor instanţe în care avem şi trei judecători. Similar pentru parchete. În plus, noile Coduri impun şi mai acut raţionalizarea şi concentrarea resurselor umane pe instanţe şi parchete", a explicat Predoiu.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Predoiu: Desfiinţarea unor instanţe urmăreşte folosirea eficientă a resurselor dispersate iraţional.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Predoiu: Desfiinţarea unor instanţe urmăreşte folosirea eficientă a resurselor dispersate iraţional0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei