Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 dec 2010 - Anul XV, nr. 290 (4581)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Uniunea Vatra Românească şi Noua Dreaptă cer ca lui Tokes să îi fie retrasă cetăţenia română

Joi, 9 Decembrie 2010 (16:49:28)

Uniunea Vatra Românească şi Noua Dreaptă vor face plângere penală împotriva lui Tokes Laszlo pentru afirmaţiile în legătură cu Ziua Naţională a României şi vor "solicita imperativ" autorităţilor ca acestuia să îi fie retrasă cetăţenia română "pentru că oricum nu reprezintă interesele ţării".

Preşedintele Uniunii Vatra Românească (UVR), Florin Oproiescu, şi cel al asociaţiei Noua Dreaptă, Tudor Ionescu, arată, într-un comunicat de presă transmis joi şi intitulat "Cine sunt cei care agită spiritele", că liderii UDMR au susţinut în mod nejustificat că marşul celor două organizaţii de la Târgu Mureş, de Ziua Naţională, ar încinge spiritele între români şi maghiari, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit sursei citate, este deranjant faptul că din partea aceloraşi lideri maghiari "nu s-a auzit niciun scâncet de revoltă faţă de alte situaţii care ne-au întărit nouă, românilor, sentimentul că dincolo de Tisa cineva nu ne iubeşte şi ne doreşte răul".

"Cum altfel s-ar putea cataloga aşa-zisa şedinţă festivă a organizaţiei autonomiste Consiliul Naţional Secuiesc, organizată tocmai în clădirea Parlamentului Ungariei, în 19 noiembrie 2010? Sau modul total lipsit de diplomaţie în care formaţiunile ungare FIDESZ şi Jobbik au protestat faţă de ideea organizării unor manifestări culturale dedicate zilei de 1 Decembrie în Teatrul Naţional din Budapesta? Ori - culmea culmilor - declaraţiile nesocotitului fost episcop divorţat Tokes Laszlo, care declara recent, fără nicio jenă, că 1 decembrie este pentru maghiari zi de doliu?", arată cei doi.

Oproiescu şi Ionescu afirmă că, având în vedere acţiunile şi declaraţiile preşedintelui Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Tokes Laszlo, şi ale preşedintelui executiv al CNMT, Toro T. Tibor, legate de Ziua Naţională a României, au decis să formuleze plângeri penale împotriva acestora.

Totodată, vor solicita autorităţilor statului ca lui Tokes să îi fie retrasă cetăţeania română, Toro să fie expulzat, iar CNMT să fie scos în afara legii.

"Uniunea Naţională Vatra Românească şi Asociaţia Noua Dreaptă vor înainta o plângere penală împotriva pastorului divorţat Laszlo Tokes pentru afirmaţiile făcute la adresa Zilei Naţionale a României şi vom solicita imperativ retragerea cetăţeniei române acestuia pentru că oricum nu reprezintă interesele ţării noastre. Aceeaşi plângere penală o vom face şi împotriva preşedintelui executiv al CNMT, Toro Tibor, care a afirmat că «sărbătoarea lor este pentru noi zi de doliu - având în vedere că România Mare a luat fiinţă acum nouă decenii, în urma dezmembrării tragice a patriei noastre strămoşeşti maghiare» şi recomandăm, dacă cererea noastră de expulzare a dânsului nu va fi aprobată, să plece în «patria strămoaşescă». Având în vedere acţiunile CNMT, solicităm scoaterea în afara legii a acestei organizaţii şovine", se arată în comunicatul semnat de liderii UVR şi Noua Dreaptă.

Delegaţii la Adunarea Generală a Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania au votat, sâmbăta trecută, la Odorheiu Sescuiesc, o propunere privind modificarea datei Zilei Naţionale a României, susţinând că maghiarii nu sărbătoresc de 1 Decembrie.

Urmările Tratatului de pace de la Trianon se fac încă simţite şi trebuie remediate, declara, miercurea trecută, Laszlo Tokes, vicepreşedintele Parlamentului European, care a participat la o ceremonie organizată la Hotel Kempinski din Budapesta, relata MTI.

Laszlo Tokes a transmis cele mai bune urări României cu ocazia Zilei Naţionale, dar a adăugat că "bunăvoinţa necondiţionată şi loialitatea nu ne pot face să uităm că este şi o zi de doliu pentru Ungaria", deoarece actuala "Românie a fost născută prin divizarea Ungariei". 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Uniunea Vatra Românească şi Noua Dreaptă cer ca lui Tokes să îi fie retrasă cetăţenia română.
 Vizualizări articol: 656 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Uniunea Vatra Românească şi Noua Dreaptă cer ca lui Tokes să îi fie retrasă cetăţenia română0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei