Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Chiliman: Poliţia închide ochii la magazine etnobotanice, în loc să le scoată în afara legii

Duminică, 28 Noiembrie 2010 (15:24:27)

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman, acuză Poliţia că "închide ochii" la magazinele etnobotanice, în loc să le scoată în afara legii, susţinând că un astfel de magazin închis de Poliţia Locală la sesizările oamenilor a fost redeschis a doua zi, "cu largul concurs al unor structuri din MAI".

"Un magazin de etnobotanice din cartierul Pajura - mai exact de pe strada Jiului nr. 2-4, bl C1, scara 1 - a fost închis, la sesizările cetăţenilor, de Poliţia Locală. Cu toate acestea, mărfurile confiscate au fost returnate, iar magazinul a fost redeschis, a doua zi, cu largul concurs al unor structuri din Ministerul de Interne", a spus Chiliman.

Edilul Sectorului 1 a adăugat că dacă "Poliţia Naţională închide ochii la aceste magazine etnobotanice", el nu poate să o facă şi a găsit soluţia legală pentru a scoate acest tip de comerţ în afara graniţelor Sectorului 1.

El a precizat că în Sectorul 1 al Capitalei nu vor mai fi emise autorizaţii de comercializare a produselor etnobotanice pentru amplasamente situate pe o rază de doi kilometri în jurul unităţilor de învăţământ, spaţiilor destinate procesului de învăţământ, unităţilor de cercetăare ştiinţifică, bibliotecilor, căminelor, internatelor, cantinelor, caselor de cultură ale studenţilor şi caselor corpului didactic, caselor universitare, taberelor şcolare, bazelor şi complexelor cultural sportive, parcurilor şi locurilor de agremnt, palatelor şi cluburilor copiilor şi elevilor, locurilor de joacă amenajate pentru copii.

"Am convocat mâine (luni, n.r.), într-o şedinţă extraordinară, Consiliul Local al Sectorului 1 pentru a supune dezbaterii o hotărâre privind regulamentul de funcţionare a comerţului de plante etnobotanice pe teritoriul Sectorului 1. Un astfel de magazin nu va putea funcţiona la o distanţă mai mică de doi kilometri de o unitate de învăţământ, spital, locuri de joacă pentru copii, parcuri ", a mai spus Chiliman.

El a precizat că autorizaţia de comercializare a produselor etnobotanice este valabilă pentru o perioadă de 12 luni de la data eliberării sau, după caz, în funcţie de valabilitatea contractului de închiriere, dar nu mai mult de un an şi se taxează conform actelor normative în vigoare.

Comercianţii vor fi autorizaţi să vândă numai plante şi substanţe care sunt prevăzute în actele din autorizaţia de comercializare a acestora. Totodată, comercianţii au obligaţia să prezinte actele de provenienţă a mărfurilor, precum şi cele de stabilire a preţurilor de vânzare, să se asigure că produsele oferite sunt sigure şi să informeze consumatorii asupra factorilor de risc în utilizarea acestora. Aceste produse trebuie să aibă documente de angajare a răspunderii producătorului, importatorului respectiv comerciantului referitoare la securitatea acestora.

Orice unitate comercială din Sectorul 1 în care se vând plante sau substanţe cu efect halucinogen, euforic, psihotrop, denumit în mod generic etnobotanice, este supusă autorizării prealabile de către Primăria Sectorului 1.

În această categorie a plantelor şi substanţelor vor fi incluse toate acele produse destinate direct sau indirect consumului uman în vederea producerii unor efecte halucinogene şi a căror comercializare nu este supusă unui alt regim de autorizare, indiferent de forma de prezentare sau ambalare, respectiv ceaiuri, prafuri, îngrăşăminte.

Şi Sectorul 6 al Capitalei a interzis, din 16 noiembrie, vânzarea produselor halucinogene, etnobotanice şi asimilate acestora la o distanţă mai mică de un kilometru de şcoli şi alte unităţi de învăţământ, de unităţi de cercetare ştiinţifică, biblioteci, cămine, internate, cantine, casele de cultură ale studenţilor, casele corpului didactic, casele universitare, tabere şcolare, bazele şi complexele cultural-sportive, parcuri şi locuri de agrement, palatele şi cluburilor copiilor şi elevilor.

Primăria Capitalei a făcut un proiect care, dacă va fi aprobat, va duce la interzicerea pe o rază de un kilometru în jurul tuturor şcolilor din Bucureşti a magazinelor de comercializare a substanţelor halucinogene, etnobotanice, a plantelor şi substanţelor care au fost identificate ca fiind dăunătoare sănătăţii publice neinterzise încă prin legislaţie.

Proiectul a fost elaborat după ce Inspectoratul Şcolar al Capitalei a sesizat Poliţia, Prefectura şi Jandarmeria că în apropierea a 39 de şcoli sunt magazine care vând substanţe etnobotanice sau alte produse cu efect nociv asupra elevilor. Sesizarea a survenit unui caz semnalat la Colegiul "Dimitrie Leonida" din Capitală, şase elevi fiind sancţionaţi pentru consum de etnobotanice.

În 10 februarie, Guvernul a emis o Ordonanţă de urgenţă prin care a fost interzisă comercializarea unui număr de 36 de substanţe şi plante etnobotanice, care au fost asimilate drogurilor.

Iniţiativa Guvernului a fost motivată de situaţia apariţiei în România a unor magazine în care se comercializau o serie de produse ce aveau în componenţă plante şi substanţe cu proprietăţi psihoactive, care s-au dovedit a fi deosebit de periculoase pentru sănătate, care erau considerate "droguri legale".

Şi după apariţia acestei ordonanţe însă sute de tineri au continuat să ajungă la spital în stare gravă, în urma consumului de plante etnobotanice procurate fie de la magazine specializate, fie achiziţionate de pe internet. Totodată, s-a înregistrat o scădere a vârstei consumatorilor de astfel de substanţe.

În aceste condiţii, medicii şi inspectoratele şcolare au solicitat închiderea magazinelor care comercializează astfel de produse.

De asemenea, în urma controalelor, mai multe magazine din diferite zone ale ţării au fost închise sau suspendate, iar unele autorităţi locale au decis deja interzicerea acestora.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Chiliman: Poliţia închide ochii la magazine etnobotanice, în loc să le scoată în afara legii.
 Vizualizări articol: 439 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Chiliman: Poliţia închide ochii la magazine etnobotanice, în loc să le scoată în afara legii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei