Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Recunoaştere

Florin Piersic, Alexandru Arşinel, Norman Manea şi Dumitru Vatamaniuc, Cetăţeni de onoare ai judeţului

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Patru suceveni vor primi titlul de Cetăţeni de onoare ai judeţului datorită modului în care au făcut cunoscută Suceava pe toate meridianele lumii. Ei sunt scriitorii Norman Manea şi Dumitru Vatamaniuc şi actorii Florin Piersic şi Alexandru Arşinel. Consiliul judeţean poate conferi acest titlu persoanelor fizice române sau străine, cu merite deosebite pe plan politic, economic, social sau cultural, în folosul intereselor judeţului. Prin activitatea desfăşurată de-a lungul timpului, personalităţile nominalizate în hotărârea propusă spre aprobare deliberativului judeţean în şedinţa de luni, 29 noiembrie a.c., au contribuit la promovarea judeţului Suceava şi a Bucovinei atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la scoaterea în evidenţă a valorilor culturale autentice ale acestui judeţ.

„Proiectul de hotărâre pe care îl supun spre analiză se referă la  acordarea titlului de <Cetăţean de onoare al judeţului Suceava> unor personalităţi marcante ale vieţii culturale din România, legate de această zonă prin rădăcini ale arborelui genealogic, aspect de mândrie pentru fiecare dintre ei, dacă avem în vedere modul în care domniile lor vorbesc despre Bucovina”, motivează preşedintele CJ, Gheorghe Flutur, susţinerea acestui proiect.

Născut la 4 iunie 1939, în localitatea Dolhasca, judeţul Suceava, actorul Alexandru Arşinel a absolvit, în anul 1962, Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică "I.L. Caragiale", din Bucureşti. În anul 2002, a primit premiul special al UNITER pentru teatrul de revistă. In prezent, este directorul Teatrului de revistă "Constantin Tănase" din Bucureşti.

Norman Manea s-a născut în cartierul Burdujeni, la data de 19 iulie 1936. Copil fiind, a fost deportat într-un lagăr de concentrare în Transnistria, de unde s-a întors în 1945. A lucrat în România ca inginer hidrotehnician, pentru ca din anul 1974 să renunţe la profesie, dedicându-se în întregime scrisului. Până la plecarea sa din ţară, a publicat zece volume, în care descrie aspectele vieţii într-un stat totalitar. Pentru operele sale, traduse în douăzeci de limbi, a primit numeroase premii şi distincţii de la prestigioase instituţii internaţionale de cultură. Este cel mai tradus scriitor român.

Florin Piersic este considerat unul dintre „monştrii sacri” ai cinematografiei româneşti. S-a născut la Cluj, în data de 27 ianuarie 1936, ca fiu al medicului veterinar bucovinean Ştefan Piersic. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, promoţia 1957.

Florin Piersic îşi va ridica diploma de Cetăţean de onoare de ziua lui, în data de 27 ianuarie, când va juca pe scena Casei Culturii din Suceava în piesa “Târziu în noapte”.

 

Cele mai multe titluri de Cetăţean de onoare sunt în rândul soliştilor de muzică populară

Dimitrie Vatamaniuc s-anăscut într-o familie de gospodari din Suceviţa şi făcut studii universitare filologice la Cernăuţi, Cluj şi Bucureşti. Este cunoscut şi apreciat în ţară şi străinătate, îndeosebi pentru contribuţia adusă la cercetarea şi publicarea operelor complete ale lui Mihai Eminescu, dar şi a unor monografii şi studii închinate unor personalităţi ale culturii româneşti.

„Din dorinţa de a omagia munca acestor oameni, care şi-au dedicat viaţa şi activitatea promovării valorilor spaţiului cultural românesc şi considerând că judeţul Suceava ar fi mândru să aibă în rândul cetăţenilor săi de onoare aceste nume de rezonanţă, devenite deja brand-uri nu numai în România”, preşedintele Flutur susţine acordarea acestor titluri.  

Printre Cetăţenii de onoare ai judeţului Suceava se mai numără cântăreaţa de muzică populară Sofia Vicoveanca, actorul Vladimir Găitan, sora poetului Nicolae Labiş, Margareta Labiş, criticul literar Alex Ştefănescu, fotbalistul Dorin Goian şi fostul campion la lupte greco-romane, Ştefan Rusu, Artemizia Bejan, prima interpretă de muzică populară a ansamblului Ciprian Porumbescu, coregraful Viorel Vatamaniuc, dirijorul George Sîrbu şi soliştii Margareta Clipa, Laura Lavric, Ştefania Rareş, Aurel Tudose, Traian Straton şi Nicoleta Vasilovici. Acest titlu îl mai deţine şi Nina Cionca, nepoata compozitorului Ciprian Porumbescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Florin Piersic, Alexandru Arşinel, Norman Manea şi Dumitru Vatamaniuc, Cetăţeni de onoare ai judeţului.
 Vizualizări articol: 1866 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 8 voturi
Florin Piersic, Alexandru Arşinel, Norman Manea şi Dumitru Vatamaniuc, Cetăţeni de onoare ai judeţului5.058

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei