Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 27 nov 2010 - Anul XV, nr. 280 (4571)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Şomeri pe mare

Bucătari şi ospătari pe vase de croazieră, după cursurile de la „Şomaj”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cursurile de calificare în meseriile de bucătar şi ospătar sunt folosite de mulţi tineri din judeţ ca o trambulină spre un loc de muncă oarecum exotic, dar mai ales bine plătit. Ei visează să lucreze ca ospătari sau bucătari pe un vas de croazieră, iar unii chiar şi reuşesc. Cursurile gratuite pe care le urmează la Agenţia de şomaj au două mari avantaje: sunt recunoscute pe plan internaţional şi au ca principală componentă pregătirea practică. 

 

Conducerea Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Suceava a înregistrat o creştere a numărului de cereri pentru cursuri de calificare în meseriile de bucătar şi ospătar încă de anul trecut, solicitările din acest an fiind şi mai multe. O parte dintre cei care fac cursuri, în general tineri, băieţi, recunosc că principalul lor scop este să înveţe meserie şi să reuşească să se angajeze pe un vas de croazieră.

 

„Este o realitate care a devenit vizibilă”

„Situaţia a fost discutată şi în şedinţele cu colegii din ţară, este o realitate care a devenit vizibilă şi asta nu numai la noi în judeţ. Mulţi ne acuză că organizăm cursuri suportate din fonduri de la buget şi calificăm forţă de muncă pentru străinătate, însă asta este situaţia, nu putem opri pe nimeni, este opţiunea fiecăruia”, ne-a declarat Aurelia Focşa, directorul AJOFM Suceava.

Instituţia nu are o statistică cu privire la numărul celor plecaţi în străinătate după absolvirea cursurilor, aceasta fiind imposibil de întocmit, însă se observă o diferenţă mare între numărul de cursanţi şi cei care se angajează în ţară.

 

Puţină teorie, multă practică 

Ca dovadă a interesului deosebit, în acest an, pentru meseria de bucătar s-au format şapte grupe de cursanţi, în total fiind 148 de elevi. La cursurile de ospătar există patru grupe, în cadrul cărora se specializează 95 de elevi. Un interes comparabil mai stârnesc doar cursurile de operator calculator şi cel de coafor.

„În cazul cursurilor de bucătar şi ospătar, elevii fac la început ore de instruire teoretică, după care trec la pregătirea practică. Această instruire se face cu profesori specializaţi, la câteva restaurante de prestigiu din Suceava. După cinci luni de zile, elevul dă un examen, în care trebuie să-şi demonstreze practic cunoştinţele dobândite, după care primeşte diploma de absolvent”, a precizat Aurelia Focşa, subliniind că aceste cursuri sunt gratuite pentru toate persoanele care nu au un loc de muncă şi sunt în evidenţa instituţiei.

 

Salarii bune şi bacşişuri mari

Locurile de muncă pe vase de croazieră se obţin prin intermediul a numeroase agenţii de recrutare din ţară. În croazierele pe mare contractele sunt de obicei între şase şi zece luni. Cazarea si masa sunt gratuite, iar unele companii plătesc zilele de concediu sau biletul de avion dus-întors pentru cei care vor să plece acasă în perioada concediului.

Pentru un bucătar salariile pornesc de la 850 de dolari pe lună, în timp ce pentru ospătari pleacă de la 700 de euro, cu precizarea că angajaţii adună de obicei sume importante din bacşişuri.

Experienţa în domeniu, calificarea care să ateste pregătirea profesională şi cunoaşterea limbii engleze sunt printre principalele condiţii de selectare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bucătari şi ospătari pe vase de croazieră, după cursurile de la „Şomaj”.
 Vizualizări articol: 1405 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.3 din 7 voturi
Bucătari şi ospătari pe vase de croazieră, după cursurile de la „Şomaj”4.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei