Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 23 nov 2010 - Anul XV, nr. 276 (4567)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România coboară pe ultimul loc în UE privind uşurinţa plăţii impozitelor în 2009 şi pe 151 în lume

Marţi, 23 Noiembrie 2010 (15:20:56)

România a coborât anul trecut pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte uşurinţa unei companii de a plăti taxele şi a retrogradat două poziţii în topul mondial, de pe locul 149 pe 151, din 183 de state incluse într-un studiu anual al PricewaterhouseCoopers şi Banca Mondială.

"România se plasează în media europeană atât la nivelul numărului de ore necesare pentru conformare, cât şi al ratei totale de impozitare, dar are cele mai numeroase plăţi anuale din Uniunea Europeană, şi de aceea se plasează, probabil, pe ultimul loc în privinţa uşurinţei de plată a taxelor", a declarat Peter de Ruiter, liderul departamentului de consultanţă fiscală şi juridică al PwC.

Rata totală de impozitare a unei compani medii din România se plasează la 44,9%, uşor peste medie din UE, de 44,2%, dar sub media mondială (47,8%), iar timpul necesar pregătirii documentaţiei, depunerii declaraţiilor şi plăţilor se ridică la 222 de ore, exact medie UE.

România are însă cele mai multe plăţi din UE, respectiv 113 operaţiuni, din care 84 se referă la contribuţiile sociale, în timp ce media UE este de 17 plăţi pe an, Suedia fiind cea mai bine plasată în topul global, cu 2 plăţi anuale. Inndicatorul privind plăţile s-a deteriorat în România şi din cauza introducerii impozitului minim la începutul anului trecut.

La nivel mondial, numai Ucraina are mai multe plăţi anuale decât România, respectiv 135 de operaţiuni.

Cele mai multe plăţi din România se referă la taxe pe forţa de muncă, respectiv peste jumătate, şi numai 27% din acestea "nu au nicio legătura cu taxarea muncii".

"Putem vedea o mare îmbunătăţire dacă impozitele şi contribuţiile nu vor mai fi colectate de entităţi diferite. Dacă totul va fi colectat de ANAF putem asiata la un impact pozitiv masiv, care va ajuta la viitoare consolidare a bazei de impozitare. Următoarea etapă ar fi reducerea nunmărului de plăţi. Se poate face consolidarea impozitelor specifice într-o singură zonă, sau plata la intervale mai mari. Nu trebuie plătite lunar toate aceste obligaţii. De asemena, s-ar reduce şi numărul de declaraţii", a explicat Peter de Ruiter.

Reprezentantul PwC a spus că a avut recent o întâlnire cu reprezentanţii ANAF în care s-a discutat că în România se colectează 79% din impozitele declarate, dar că sunt perspective de creştere.

"Asta înseamnă că nu se încasează 25% din taxele care ar trebui colectate, ceea ce demonstrează slaba calitate a sistemului care colectează", a adăugat de Ruiter.

Una dintre principalele probleme ale administraţiei fiscale din România este sistemul electronic nefuncţional de declarare şi plată a obligaţiilor către buget.

În topul privind condiţiile de afaceri realizat de Banca Mondială şi prezentat la începutul lunii noiembrie România a coborât cu o poziţie, până pe locul 56, într-un total de183 de ţări analizate, fiind depăşită, printre altele, de Kîrgîstan, Botswana, Bulgaria sau Peru. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România coboară pe ultimul loc în UE privind uşurinţa plăţii impozitelor în 2009 şi pe 151 în lume.
 Vizualizări articol: 586 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
România coboară pe ultimul loc în UE privind uşurinţa plăţii impozitelor în 2009 şi pe 151 în lume0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei