Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 28 oct 2010 - Anul XV, nr. 254 (4545)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

O nouă generaţie de vaccin pentru prevenirea bolilor pneumococice la copii, lansată în România

Joi, 28 Octombrie 2010 (17:53:28)

 O nouă generaţie de vaccin pentru prevenirea bolilor pneumococice, suferinţe din cauza cărora mor anual aproximativ 1,6 milioane de oameni, iar jumătate dintre aceştia sunt copii cu vârstă mai mică de cinci ani, a fost lansat, joi în Capitală.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii consideră bolile pneumococice drept cauza numărul 1 de moarte infantilă. Pneumococul este cauza principală a mortalităţii infantile în întreaga lume, reprezentând 28% din totalul deceselor copiilor între 0 şi 1 an, pe locul doi, într-o proporţie de 21%, fiind Rujeola.

România are cel mai mare procent al mortalităţii infantile de pe continent, de 13,9, după Moldova şi Ucraina, în condiţiile în care 2.250 de copii cu vârsta mai mică de 1 an au murit anul trecut.

Aceste cifre sunt extrem de îngrijorătoare, rata deceselor fiind una dintre cele mai mari din Europa, potrivit datelor comunicate recent de către Societatea Română de Obstetrică şi Ginecologie.

Prevenar 13 este cel mai nou vaccin pneumococic conjugat care previne apariţia bolilor pneumococice la sugari şi la copiii cu vârstă mai mică de cinci ani, a declarat, joi profesor doctor Doina Pleşa, prezentă la lansarea vaccinului.

"Acestă generaţie nouă de vaccinuri permite prevenirea bolilor pneumococice, cu 13 serotipuri. Prevenar 13, vaccinul cu 13 valenţe, a fost dezvoltat plecând de la Prevenar (7- valent) şi conţine aceeaşi proteină transportoare utilizată de mai bine de 20 de ani în prepararea vaccinurilor pediatrice", a spus medicul.

Noul vaccin, Prevenar 13, poate fi administrat la copii, de la vârsta de 6 săptămâni până la 5 ani.

"Produsul este cel mai avansat vaccin pneumococic conjugat adoptat de multe ţări în programul naţional de vaccinare. Este o premieră pentru România. Este, de fapt, forma îmbunătăţită a vaccinului cu 7 valenţe, testat şi aprobat de mai bine de un deceniu ani pe scară internaţională, vândut în peste 320 de milioane de doze la nivel mondial şi inclus în schema naţională de imunizare a 46 de ţări. Prevenar 13 este soluţia actuală pentru sănătatea copiilor noştri a căror viaţă depinde de alegerile pe care le facem pentru a-i ocroti", a declarat Brendan o’Brien – Country Manager Pfizer România, producătorul produsului farmaceutic.

Potrivit acestuia, lansarea vaccinului în România este deosebit de importantă în medicina preventivă a sugarilor şi a copiilor în vârstă de până la cinci ani care sunt supuşi riscului îmbolnăvirii de boli pneumococice. "Prevenar 13 asigură protecţie faţă de cele mai importante 13 serotipuri ce pot provoca boli pneumococice în toată lumea, incluzând serotipul 19A, asociat cu rezistenţă multiplă la antibiotice", a adăugat Brendan O’Brien.

Prevenar 13 este cel mai avansat vaccin pneumococic conjugat pentru prevenirea bolilor pneumococice cum sunt: pneumonia, meningita, bacteriemia şi otita medie acută, cauzate atât de cele şapte serotipuri deja incluse în vaccinul pneumococic existent, dar şi a bolilor cauzate de cele şase serotipuri adiţionale, pe care vaccinul le include.

Medicii estimează că vaccinul acoperă 73 - 100% dintre serotipurile care determină boli pneumococice invazive (bacteriemie şi meningită) la copiii cu vârstă mai mică de 5 ani. Prevenar 13 poate fi administrat simultan cu celelalte vaccinuri pediatrice în acord cu schema de vaccinare obligatorie, inclusiv copiilor cu vârsta mai mică de 5 ani care au fost deja vaccinaţi cu Prevenar (7- valent), complet sau incomplet, conform schemelor recomandate.

Schema de vaccinare recomandată pentru Prevenar 13 constă în 4 doze, o serie primară de trei doze, urmate de o doză de rapel administrată în intervalul de vârstă 11 – 15 luni. În mod alternativ, vaccinul este administrat ca parte a unui program de imunizare de rutină pentru sugari, se poate administra o schemă de vaccinare constând din trei doze, o serie primară din 2 doze, urmate de o doză de rapel. Sugarii şi copiii care au început imunizarea cu Prevenar 7 pot continua cu Prevenar 13® în orice moment al schemei de vaccinare.

"Noul produs este indicat în prevenirea bolilor pneumococice precum: meningita, sepsisul, pneumonia şi otita medie cauzate de Streptococul pneumoniae, la copii cu vârste cuprinse între 6 săptămâni şi 5 ani", a declarat dr. Rodica Tănăsescu – preşedintele Societăţii Naţionale de Medicină de Familie.

Aceasta a mai spus că boala pneumococică este o afecţiune extrem de serioasă, iar acest vaccin a fost conceput pentru a o combate, protejând astfel generaţia actuală şi viitoare de copii contra consecinţelor ei devastatoare.

Până acum, Prevenar 13 a primit aprobarea utilizării pe scară naţională în 35 de ţări, între care şi 30 de state europene.

La copiii cu vârsta sub 5 ani, boala pneumococică provoacă moartea acestora mai mult decât orice altă afecţiune, incluzând aici şi SIDA, malaria sau rujeola cumulativ. În SUA, 2 copii cu vârstă mai mică de 5 ani mor în fiecare oră din cauza bolii pneumococice.

Părinţii trebuie să ştie că atunci când copilul a contactat boala pneumococică trebuie hrănit corespunzător. De asemenea, copilul nu va fi dus în spaţii închise unde există riscul transmiterii bacteriei prin aer şi nici în colectivităţi. Trebuie evitată automedicaţia.

Copilul cu infecţie pneumococică prezintă simptome diverse cum sunt febra ridicată (peste 39 grade C), frisoane, tuse, junghi toracic, otalgie, otoree, iritabilitate, anorexie, vărsături, cefalee, ameţeli, în funcţie de localizarea infecţiei.

Formele de boală pot fi uşoare, medii sau grave, în funcţie de receptivitatea şi de imunitatea individuală. Copiii şi vârstnicii peste 60 de ani reprezintă categoriile de populaţie cele mai susceptibile la infecţiile pneumococice. În situaţia în care copilul nu a fost vaccinat preventiv şi dezvoltă infecţie pneumococică, tratamentul care se aplica este cel cu antibiotice.

Streptococcus pneumoniae este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, transmisibil pe cale aeriană de la om la om. Pericolul este cu atât mai grav cu cât, conform avertismentelor Organizaţiei Mondiale a Sanatăţii, există o rezistenţă din ce în ce mai mare a acestei bacterii la antibiotice.

Streptococcus pneumoniae este o bacterie care colonizează în mod normal tractul respirator superior (nazo-faringe). Procentajul de purtători sănătoşi în populaţia globală este de la 10% -85% la copii sub 5 ani şi 4% - 45% la adult. Pneumococul este unul dintre principalii agenţi patogeni infecţioşi la vârsta copilăriei, precum şi la persoanele vârstnice şi/sau care au boli cronice sau trăiesc în condiţii speciale.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului O nouă generaţie de vaccin pentru prevenirea bolilor pneumococice la copii, lansată în România.
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
O nouă generaţie de vaccin pentru prevenirea bolilor pneumococice la copii, lansată în România0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei