Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 23 oct 2010 - Anul XV, nr. 250 (4541)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Gitenstein: Exproprierile şi absenţa unei finanţări solide, problemele autostrăzii Bechtel

Duminică, 24 Octombrie 2010 (14:41:58)

Principalele probleme legate de autostrada Bechtel sunt procesele de expropriere şi absenţa unei surse solide de finanţare, a declarat, duminică, într-o emisiune a Pro TV, ambasadorul SUA Mark Gitenstein.

"Este dificil şi aveţi două probleme fundamentale de care ştiu eu. Una dintre ele este legată de procesul de expropriere (…) iar în al doilea rând aveţi o problemă serioasă cu fluxul de finanţare", a spus Gitenstein, explicând că, în SUA, toată lumea plăteşte o taxă care se varsă într-un cont anume, folosit pentru construirea de autostrăzi.

Diplomatul s-a declarat încrezător că guvernul " va găsi o metodă – lucrând împreună cu Bechtel – să continue construcţia la această autostradă".

Ambasadorul a făcut şi o conexiune între problema infrastucturii şi investiţia Ford de la Craiova.

"Dacă nu construiţi o nouă autostradă acolo, dacă nu îmbunătăţiţi sistemul de cale ferată de acolo, acele maşini vor rămâne în parcul auto. Şi, de fapt, Ford nu va construi maşinile ca să le ţină în parcare. Ei vor să vândă acele autoturisme. Şi nu poţi muta o mie de maşini pe zi în afara Craiovei cu infrastructura existentă în prezent", a spus diplomatul.

Ambasadorul a atras atenţia, în acest context, că există peste 20 de miliarde de euro în fonduri UE pe care România îi poate accesa: "Este nevoie de co-finanţare (pentru a accesa aceste fonduri, n.red.), recunosc, dar trebuie să amelioraţi procesul prin care accesaţi aceste fonduri".

Ambasadorul s-a referit şi la compania americană Lufkin, care va produce în România pompe de mare precizie, caracterizând-o drept o "investiţie uriaşă". Diplomatul a mai spus că încurajează companiile americane să investească în România şi a explicat că investiţiile din ultimele opt-zece luni sunt de 1,2 miliarde de dolari.

Gitenstein a arătat că sunt companii americane care ar investi în România chiar şi în absenţa unui ajutor de stat, precizând că este vorba în special despre companiile de tehnologie.

"Tinerii dumneavoastră au o educaţie foarte bună în domeniul. Fiul meu s-a dus să lucreze la Microsoft, în Redmond, Washington. Şi ştiţi care este a treia cea mai populară limbă vorbită la Redmond? Româna. Sunt foarte mulţi specialişti în software care lucrează pentru Microsoft, la Washington. Ei ar trebui să lucreze aici. Ştiţi, este o investiţie uşoară şi sigură pentru companiile de tehnologie, pentru că aveţi atâţia oameni deştepţi aici”, a spus Gitenstein.

El a amintit că Microsoft a investit deja în România.

"Aveţi deja talentul aici. Nu este nevoie ca oamenii să meargă în SUA, pot lucra aici, pot lucra ca şi cum ar fi la Redmond. Şi pot, în acelaşi timp, să rămână lângă părinţii şi copiii lor", a adăugat Gitenstein.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Gitenstein: Exproprierile şi absenţa unei finanţări solide, problemele autostrăzii Bechtel.
 Vizualizări articol: 669 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Gitenstein: Exproprierile şi absenţa unei finanţări solide, problemele autostrăzii Bechtel0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei