Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2010 - Anul XV, nr. 210 (4501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Videanu a promis ARB, în ultima zi de mandat, că OUG privind creditele populaţiei va fi modificată

Marţi, 7 Septembrie 2010 (15:08:30)

Fostul ministru al Economiei, Adriean Videanu, a promis bancherilor, vineri - ultima zi de mandat, că OUG 50 privind contractele de credit ale consumatorilor va fi modificată, cel puţin în ceea ce priveşte calculul dobânzilor la creditele cu rate variabile, au declarat pentru MEDIAFAX surse bancare.

"ARB a făcut ce trebuia să facă mai demult, adică să vorbească cu ministrul Economiei, pentru că ANPC primeşte subvenţii prin bugetul acestui minister şi este coordonat de ministrul de resort. Videanu a înţeles problemele cu care se confruntă băncile din cauza prevederilor neclare ale OUG 50 şi a promis că acestea vor fi modificate", au spus sursele citate.

Contactat de MEDIAFAX, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Radu Gheţea, a recunoscut că a avut vineri dimineaţă o întâlnire la Ministerul Economiei, dar a refuzat să dea detalii sau să comenteze informaţiile apărute.

"Nu pot să vă spun nimic, nu am ce comenta. Am fost la ministerul Economiei să vorbesc cu o cunoştinţă mai veche", a afirmat Gheţea.

Bancherii au avut luni o întrevedere cu preşedintele PSD, Victor Ponta, preşedintele PC, Daniel Constantin, şi preşedintele fondator al PC, Dan Voiculescu.

Constantin a declarat după întâlnire că bancherii au transmis reprezentanţilor PC şi PSD că ordonanţa 50 aduce populaţiei un câştig doar pe termen scurt, dar poate reprezenta costuri suplimentare pe termen mediu şi lung, astfel că actul normativ va aduce voturi doar actualilor guvernanţi, a declarat preşedintele PC, Daniel Constantin.

"Bancherii spun că trebuie să ne uităm în viitor, pentru că pentru cei 20-30 de euro în minus de care se va bucura populaţia, doar guvernanţii actuali vor câştiga voturi, dar pe termen mediu şi lung vor fi costuri suplimentare de finanţare care vor afecta următorul guvern", a spus preşedintele PC.

La rândul său, Radu Gheţea a spus după întâlnirea cu preşedinţii celor două partide de opoziţie că bancherii şi-au schimbat strategia şi insistă ca Ordonanţa privind creditele de consum să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să nu creeze confuzii şi probleme, chiar dacă se va aplica şi pentru creditele deja acordate.

"Considerăm că, dacă se va aplica şi la creditele vechi, trebuie ca ordonanţa să fie clară şi cu aplicabilitate fără echivoc, astfel încât să se evite ceea ce se întâmplă în acest moment. Aţi văzut clienţi nemulţumiţi, oameni care merg şi-şi pierd timpul prin tribunale. Nu acesta era scopul", a spus Gheţea.

Şeful ARB a menţionat că şi-ar dori să discute în primul rând cu comisiile de specialitate şi că speră să vorbească chiar şi cu premierul Emil Boc.

În luna iunie, Guvernul a aprobat Ordonanţa de Urgenţă 50/2010, privind contractele de credit pentru consumatori, pe baza unui proiect elaborat de ANPC, care transpune în legislaţia locală o directivă europeană, printre cele mai cunoscute prevederi ale actului normativ fiind eliminarea comisionului de rambursare anticipată la creditele cu dobândă variabilă.

Actul normativ a avut susţinerea premierului Emil Boc, care a declarat la acea vreme că va aproba proiectul elaborat de ANPC fără modificări. Iniţiativa se pare că este susţinută şi de preşedintele Traian Băsescu, care a criticat băncile pentru că se "derobează de orice răspundere" şi dau dovadă de "obrăznicie".

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Constantin Cerbulescu, declara la finele lunii august că Parlamentul va aproba "sută la sută" fără modificări legea de adoptare a OUG 50/2010 privind creditele populaţiei, aşa cum s-a întâmplat şi în comisii, iar ANPC nu va propune modificări de substanţă, pentru că actul normativ a primit acceptul comisarului european.

"Sută la sută Parlamentul nu va modifica nimic, pentru că am văzut deja opiniile senatorilor din comisiile prin care a trecut deja ordonanţa. N-au schimbat o virgulă, n-au acceptat niciun amendament. Nici măcar prelungirea termenului de 90 de zile în care băncile trebuie să se conformeze", a spus atunci Cerbulescu.

O altă problemă ridicată insistent de bacheri o reprezintă modul de calcul a ratelor la creditele cu dobânzi variabile, care potrivit OUG 50 trebuie să aibă ca referinţă exclusiv indicii EURIBOR/LIBOR/ROBOR la care se adaugă o rată fixă.

Potrivit preşedintelui, băncile pot să menţină ratele la creditele cu dobânzi variabile doar dacă au acceptul clienţilor, care pot răspunde în termen de 15 zile de la primirea notificării, iar opinia ANPC transmisă ARB nu va fi introdusă în lege.

"Potrivit opiniei transmise ARB, băncile pot modifica marja fixă astfel încât să-şi menţină actualele dobânzi, dar numai dacă au acordul clientului. Le-am spus-o şi lor la întâlniri. Acceptăm, dar să primească şi acordul de la client. Consumatorul poate să nu fie de acord, caz în care ori îşi reziliază contractul, fără să plătească vreun comision, ori dă banca în judecată", a spus atunci Cerbulescu.

El a mai precizat că ANPC nu va propune modificarea OUG 50 privind creditele consumatorilor prin introducerea explicită a opiniilor transmise de autoritate către Asociaţia Română a Băncilor (ARB).

Bancherii susţin că, în cazul înlocuirii ratelor de referinţă practicate de bănci cu indicii EURIBOR/ LIBOR/EURIBOR fără posibilitatea de a modifica marjele fixe, ARB a calculat pierderi la nivel de sistem de până la 900 de milioane de euro.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Videanu a promis ARB, în ultima zi de mandat, că OUG privind creditele populaţiei va fi modificată.
 Vizualizări articol: 803 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Videanu a promis ARB, în ultima zi de mandat, că OUG privind creditele populaţiei va fi modificată0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei