Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2010 - Anul XV, nr. 210 (4501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Patriarhie: Banii pentru construirea Catedralei Neamului, printr-o linie de creditare, nu de la stat

Marţi, 7 Septembrie 2010 (18:44:21)

Fondurile necesare pentru construirea Catedralei Neamului vor fi obţinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe bănci, creditul având perioadă de graţie până la finalizarea lucrării şi va fi rambursat din donaţiile credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate, nu de la stat.

Precizarea a fost făcută de Patriarhia Română, într-un comunicat de marţi, ca răspuns la afirmaţiile reprezentanţilor Asociaţiei Secular-Umaniste din România (ASUR), care cere statului să nu mai finanţeze construcţia Catedralei Mântuirii Neamului.

"Chiar dacă legea nr. 261/2005 cu modificările ulterioare prevede sprijn de la bugetul de stat pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului, ţinând cont de actuala criză economică, în ziua de 3 iunie 2010, Patriarhia Română a adus la cunoştinţa opiniei publice faptul că, pentru edificarea viitoarei Catedrale patriarhale, fondurile necesare vor fi obţinute printr-o linie de creditare de la una sau mai multe bănci. Creditul va avea o perioadă de graţie până la finalizarea construirii Catedralei şi va fi ramubursat din donaţiile credincioşilor ortodocşi români din ţară şi străinătate. În acelaşi timp, Patriarhia Română a anunţat că pentru construirea noii Catedralei patriarhale faza «la roşu», costurile sunt estimate la aproximativ 100 milioane de euro", se arată în comunicatul citat.

Patriarhia Română consideră nedemnă încercarea de manipulare a opinei publice de către ASUR, care afirmă în mod tendenţios că viitoarea Catedrală patriarhală va fi construită cu "bani care ar urma să provină, într-o proporţie semnificativă, de la bugetul de stat, ascunzând adevărul că majoritatea contribuabililor la bugetul de stat sunt românii creştini ortodocşi (87%)".

"Noua catedrală patriarhală reprezintă, în mod indiscutabil, o necesitate practică, liturgică şi misionară şi un simbol al demnităţii naţionale. În actuala catedrală patriarhală, iniţial biserică mănăstirească din secolul al XVII-lea (1656-1658), spaţiul este mic mai ales când slujesc împreună cei aproape 60 de ierarhi ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din ţară şi din diaspora română sau când la slujbă participă şi delegaţi ai altor bisericii ortodoxe sau reprezentanţi ai unor confesiuni creştine din ţară şi străinătate. În plus, actuala catedrală patriarhală nu permite instalarea unui număr mai mare de scaune pentru persoane în vârstă sau pentru cei bolnavi", a precizat sursa citată.

În legătură cu terenul situat în Calea 13 Septembrie, unde va fi construită Catedrala Mântuirii Neamului, sursa citată menţionează că acesta a fost atribuit legal în proprietate Patriarhiei Române de către statul român şi reprezintă "un act de dreptate, iar nu un privilegiu, aşa cum, în mod tendenţios, susţin cei se opun construirii Catedralei".

Potrivit Patriarhiei, terenul reprezintă o reparaţie morală pentru cele trei biserici demolate din zona Dealului Arsenalului, Spirea Veche, Izvor şi Alba-Postăvari şi cele două lăcaşuri de cult translatate pe alte amplasamente mascate de blocuri, Mihai-Vodă şi Schitul Maicilor, pentru a se construi, în perioada regimului comunist, actuala clădire a Palatului Parlamentului.

"Ca atare, atribuirea în proprietate Patriarhiei Române a terenului pentru construirea unei catedrale patriarhale de utilitate publică reprezintă un act reparatoriu şi responsabil din partea legiuitorului. Beneficiarii Catedralei vor fi, în primul rând, credincioşii din Bucureşti, dar şi români pelerini din ţară şi străinătate", se mai arată în documentul citat.

Primăria Sectorului 5 al Capitalei a emis, în 3 septembrie, autorizaţia de construire şi tot atunci, în prezenţa ierarhilor Sfântului Sinod şi a celorlalţi membri ai noii Adunări Naţionale Bisericeşti a Bisericii Ortodoxe Române, Patriarhul Daniel a oficiat o slujbă de binecuvântare a începerii lucrărilor de organizare a şantierului pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului.

În prezent, la amplasamentul din Calea 13 Septembrie au început lucrările de organizare de şantier, iar, în paralel, continuă demersurile pentru deschiderea liniei de creditare şi pentru selectarea constructorului, urmând ca, ulterior, să demareze construirea propriu-zisă a Catedralei.

"Considerăm nedemnă şi antidemocratică atitudinea celor care persecută Biserica Ortodoxă Română pentru că îşi construieşte o Catedrală (situaţie nemaiîntâlnită în cazul construirii de lăcaşuri de cult de către alte confesiuni creştine din România), de vreme ce potrivit Constituţiei României şi Legii cultelor (489/2006), în ţara noastră Cultele religioase sunt autonome şi sunt sprijinite de către stat. Legea recunoaşte cultelor rolul spiritual, educaţional, social-caritabil, cultural şi de parteneriat social, precum şi statutul lor de factori ai păcii sociale” (art. 7, alin. 1) şi ca atare sprijină activitatea Cultelor", mai arată Patriarhia.

Patriarhia Română precizează că are dreptul şi responsabilitatea de a a construi viitoarea Catedrală patriarhală, "indiferent de complexele şi interesele oculte ale celor care, cu ostilitate, încearcă pe orice cale să împiedice construirea acesteia în Bucureşti - singura capitală a unei ţări membre a Uniunii Europene fără o catedrală reprezentativă pentru credinţa şi demnitatea poporului ei".

Asociaţia Secular-Umanistă din România (ASUR) cere statului să nu mai finanţeze construcţia Catedralei Mântuirii Neamului, "un proiect faraonic", arătând că sunt 18.300 de biserici şi doar 4.700 de şcoli generale.

"Printre altele, ridicăm problema construcţiei unui număr excesiv de biserici, de multe ori cu fonduri provenind de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Problema este cu mult mai acută atunci când ne aflăm în faţa unui proiect faraonic, care se doreşte realizat pe banii contribuabililor, Catedrala Mântuirii Neamului", se arată într-un comunicat de luni al asociaţiei.

ASUR a cerut autorităţilor stoparea finanţării din bani publici a construcţiei Catedralei şi revenirea asupra deciziei de transferare în proprietatea Patriarhiei BOR a celor 11 hectare de teren pe care se doreşte amplasarea contrucţiei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Patriarhie: Banii pentru construirea Catedralei Neamului, printr-o linie de creditare, nu de la stat.
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Patriarhie: Banii pentru construirea Catedralei Neamului, printr-o linie de creditare, nu de la stat0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Stati cuminti !! trimis de
( 7 sep 2010, 20:19:32
Daca nu se finanteaza construirea Catedralei Neamului,nu-i nici o problema.Din 2011 la fiecare scara de bloc se va construi o biserica,fiindca scoliile de catiheti sunt la turatie mxima !!!!!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei