Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2010 - Anul XV, nr. 210 (4501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   7 imagini |   ø fişiere video

Manifestare

Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ” a ajuns la ediţia a XXX-a

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

În organizarea oraşului Gura Humorului, reprezentat de primarul Marius Ioan Ursaciuc, a Consiliului Judeţean Suceava, prin Centrul Cultural Bucovina, reprezentat de directorul Vasile Ursache, Tipografia “Terra Design” Gura Humorului, prin Marius Vasiliu, Hotel Best Western, la care s-au adăugat, la ultimele trei ediţii, Mircea Bunescu, regizor, director imagine, profesor la Facultatea de Cinematografie şi Televiziune, Universitatea Media şi din acest an Asociaţia Artiştilor Fotografi din România, reprezentată prin Ştefan Toth, a avut loc în perioada 2-5 septembrie ediţia jubiliară a Festivalului Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ”.

        

Salon internaţional de fotografie

În ultima zi a Festivalului a fost vernisat, în sălile Muzeului Obiceiurilor Populare, Salonul Internaţional de Fotografie, organizat sub înaltul patronaj al AAFR, la care a participat, pe lângă un public numeros, primarul oraşului Gura Humorului, Marius Ursaciuc, preşedintele AAFR, Ştefan Tóth, directorul Centrului Cultural Bucovina, Vasile Ursache.

Lui MariusVasiliu, ediţia din acest an a Salonului i-a adus o mare satisfacţie, pentru că pe afiş scrie „Festival internaţional de film, diaporamă şi fotografie”. Considerat “Mama fotografilor din Gura Humorului”, Marius Vasiliu şi-a desemnat tinerii pe care îi învaţă, să spună ce înseamnă fotografia la Gura Humorului.

Aşa cum am aflat de la Mădălina Mărtinaş, unul dintre primii beneficiari a ceea ce s-a întâmplat în aceste zile la Gura Humorului, se vorbeşte despre fotografie şi despre artă, dar la Gura Humorului de un an şi ceva s-a răspândit un microb care i-a cuprins pe cei mai tineri.

„Acest microb este al fotografiei. Ne-am adunat sub conducerea lui Marius Vasiliu un grup de 15 tineri care am început să vedem prin obiectiv, prin aparatul de fotografiat mai mic sau mai mare, mai profesionist sau de amator, imagini şi ceea ce putem transmite prin intermediul ei” ne-a spus Mădălina.

 

Arta fotografică a cucerit lumea

Tot în cadrul vernisajului, artistul fotograf Ştefan Tóth a declarat că arta fotografică cucereşte şi la Gura Humorului. Această artă începe să cucerească în întreaga lume datorită faptului că lucrările sunt mult mai uşor înţelese de publicul vizitator, mesajele ajung mult mai repede la sufletele celor care se uită la aceste imagini.

„Eu am susţinut şi susţin că noua artă cucereşte în marea familie a artelor vizuale, poate cel mai mult. Pe undeva suntem avantajaţi că relativ repede putem realiza o lucrare foarte bună, chiar şi o expoziţie personală sau de grup. Astăzi vernisăm o expoziţie internaţională inedită şi felicit organizatorii acestei expoziţii pentru că pe simezele muzeului putem reîntâlni foarte multe fotografii deosebit de valoroase. Imagini realizate în alb  - negru în care putem aprecia în mod special compoziţiile, iluminarea şi mesajul acestor fotografii. Este adevărat că ele sunt într-un număr redus. Fotografiile color sunt motivate cromatic. Aceste imagini vorbesc de la sine. Fiecare va descoperi, admirându-le, multe detalii şi multe mesaje pe care le transmit. În final eu cred că putem fi martorii unei expoziţii deosebite în care invitatul  de onoare este Mihai Moiceanu, vicepreşedinte al Asociaţiei Artiştilor Fotografi din Braşov”, a spus Ştefan Tóth.

Tot cu această ocazie a fost perfectat protocolul ca fotoclubul „Fotografia” din Gura Humorului să devină organizaţie  parteneră a Asociaţiei Artiştilor Fotografi din România, humorenii devenind a 40-a organizaţie parteneră a AAFR. Prin relaţiile de colaborare ale AAFR, multe din fotografiile realizate de membrii fotoclubului din Gura Humorului vor ajunge în expoziţiile internaţionale.

 

Noutatea ediţiei din acest an, secţiunea „Film turistic”

“Toamna la Voroneţ” este o altă componentă binecunoscută publicului amator de film de scurt şi mediu metraj sau iubitorilor de diaporamă. Anul acesta, noutatea a reprezentat-o introducerea, pe lângă secţiunile de film de scurt şi mediu metraj, şi a secţiunii de “Film turistic”.

Potrivit directorului festivalului, Elvira Romaniuc, această secţiune era necesară atâta vreme cât oraşul Gura Humorului este staţiune turistică. Festivalul “Toamnă la Voroneţ”, prin secţiunile de “Film de scurt şi mediu metraj” şi cea de “Film turistic”,este deschis tuturor regizorilor de film de scurt şi mediu metraj, singura condiţie care trebuie îndeplinită fiind calitatea.

Festivalul este o manifestare de promovare a filmului documentar, a producţiei video şi a culturii comunicării audio- vizuale. Festivalul îşi propune să promoveze creativitatea şcolilor de film, competenţa şi profesionalismul în acest domeniu, precum şi contactele între tinerii cineaşti, încurajând tinerii realizatori de film.

Anul acesta au fost înscrise în concurs 90 de filme.Ediţia din acest an a fost net superioară celei de anul trecut şi datorită noilor parteneri U.A.T.C., Consiliul Naţional al Cinematografiei şi România film. Pe lângă filmele prezentate în concurs, cei care au petrecut dimineţi, amiezi, seri şi nopţi în sala “Tisa” au putut viziona câteva premiere, una dintre acestea fiind “Weekend cu mama” de Stere Gulea, un film care prezintă adevăruri şocante despre drama trăită de o mamă plecată la muncă în străinătate şi care la întoarcere în ţară, după 15 ani, îşi găseşte fiica, lăsată în grija bunicilor când avea 4 ani, dependentă de droguri şi cu un copil de doi ani în orfelinat, dar şi filme artistice de lung metraj cum ar fi ecranizarea după “Fram, ursul polar” a lui Cezar Petrescu, “Saltimbancii” în regia Elisabetei Bostan şi având ca protagonişti nume sonore ale scenei româneşti, cum ar fi George Mihăiţă, Octavian Cotescu,  Dem Rădulescu, Mitică Popescu, Alexandru Repan. “Medalia de Onoare”, “Web Site Storz” sau “Umilinţă”, un film realizat de Cătălin Apostol în 2010.

Aşa cum am aflat de la preşedintele juriului de la cele două secţiuni dedicate filmului, prof. Univ. dr. Laurenţiu Damian, din cele 90 de filme înscrise în concurs, au fost selectate pentru finală  43.

„Faptul că totul a avut loc într-un perimetru numit nopţi humorene, dar aş spune eu, dimineţi, zile, seri şi nopţi humorene, în care s-au desfăşurat diverse activităţi şi aproape tot oraşul a avut parte în aceste zile de un răgaz spiritual, înseamnă un câştig pentru toţi. Acord festivalului o notă foarte mare. Mă bucur că am fost aici, sper să revin cât de curând, pentru că am observat de la workshop-uri că oamenii au venit în număr mare, sunt interesaţi de artă, de video-artă şi de fotografii. Deja există pasiune şi un mod foarte frumos şi generos de a întâmpina producţia cinematografică, de a afla informaţii, de a afla elemente din experienţa cineaştilor profesionişti”, ne-a declarat prof univ dr. Laurenţiu Damian.

 

Interesul pentru diaporamă a scăzut de la an la an

Dacă la film concurenţa a fost mare, juriul având o misiune dificilă de departajare a cineaştilor, nu acelaşi lucru s-a întâmplat la diaporamă. Numărul concurenţilor la această categorie a scăzut de la an la an, concluzia lui Stelian Grigore, profesorul coordonator al participanţilor la concursul de diaporamă din Neamţ, fiind una care arată că interesul pentru slideshow, alcătuit dintr-un montaj de cadre foto, eventual şi secvenţe video, pe fond muzical, a scăzut.

„Vreau să fac o curbă cu mâna în jos. Un ochi râde, unul plânge. Cel care râde este al dumneavoastră, pentru că am venit aici, al juriului care a vizionat producţiile noastre realizate de colegii mei sau de copiii cu care fac fotografie la Clubul din Piatra Neamţ. Ochiul care plânge este unul statistic. Acum cinci ani au participat în concurs 40 de diaporame, anul următor 27, 17 diaporame au fost acum trei ani, zece acum doi ani şi cinci anul acesta. Să nu fie zero la anul. I-am văzut aici pe copiii îndrăgostiţi de fotografie şi sper totuşi să nu dispară aceasta secţiune în 2011 prin neparticipare. A fost o vreme când noi credeam în diaporamă, mai este în sală doar un realizator de diaporamă mai în vârstă. Înainte de 1989 diaporama a fost primită în Festivalul filmului de la Costineşti, festival care nu mai are nevoie de prezentare. Apoi s-a <rupt> filmul odată cu Revoluţia din 1989. Sper ca diaporama să nu moară. Sunt convins că este corespondentul poeziei în arta audiovizuală, aşa cum romanul este corespondentul filmului astăzi”, a precizat Stelian Grigore.

 

Altfel de premii pentru juriu, dar şi pentru participanţi

Înainte de festivitatea de premiere de duminică a Festivalului “Toamnă la Voroneţ”, cei prezenţi au avut parte de un recital inedit al actorului Dorel Vişan, din care nu a lipsit lirica eminesciană, dar şi o invitaţie de a  împărţi umorul cu dărnăcie în prag de toamnă. Actorul Dorel Vişan  a fost şi primul premiat al festivalului cu afinata produsă la Gura Humorului într-o fabrică nefiscalizată.

Tot cu afinată au fost premiaţi şi membrii juriilor celor două festivaluri, de umor şi de film.

“Aşa ştim noi să le mulţumim celor care au participat în juriile de la cele două festivaluri. Cum pot ei pleca altfel de la Gura Humorului decât cu sticla în mână. În premieră la Gura Humorului, afinata <Toamnă la Voroneţ>. Este făcută în beci la primărie, într-o fabrică neautorizată pentru cei care îi interesează, nu avem timbre, nu avem nimic pe sticlă, doar eticheta. Invit Ministerul de Finanţe să ne verifice în beci, unde noi ne preparăm singuri cadourile. Aşa că singurele cheltuieli de la bugetul local au fost răbdarea noastră de a pune toţi de la primărie câte un bob de afină şi să o oferim cu dragoste la toţi cei care aţi binevoit să ne onoraţi cu prezenţa. Umoriştii nu au cum să bea din <Toamnă la Voroneţ>, aşa că ei o să bea din <Umor la Gura Humorului>. Fiţi bineveniţi la Gura Humorului acum şi în veci. Sunteţi oaspeţi de seamă”, a spus Marius Ursaciuc.

 

Premiile festivalului „Toamnă la Voroneţ”

Juriul celei de-a XXX-a ediţii a Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamnă la Voroneţ”,format dinLaurenţiu Damian – preşedinte, Mircea Bunescu – membru, Ileana Dănălache – membru, Florin Barbu – membru, Marin Vladimir – membru, Radu Vişan – membru şi Cătălin Apostol – membru, au acordat următoarele premii:

Fotografie: Premiul Special,Asociaţia Fotograph Gura Humorului România

Diaporamă: Premiul Diaporama 2010, „Dincolo de zidurile castelului” –  Fotocineclubul Reflexe din Piatra Neamţ;

Film turistic: Premiul pentru cel mai bun film turistic; „50 rupees – regia Cristian Tzecu; imaginea Cristian Tzecu, Cătălin Neacşu, România

Film documentar şi film studenţesc

Premii speciale

Premiul publicului

  • I’m Richard from Vaslui– regia Vasile Arhire, imaginea Radu Vizitiu, România

Premiul Oraşului Gura Humorului

  • Graham şi livada de aur– regia Irina Luca, imaginea Marius Neacşu, România

Premiul Juriului

  • Old man Peter– regia Ivan Golovnev, Federaţia Rusă

Premiul România Film

  • Arsy Versy– regia Miro Remo, imaginea Jaro Velko – Slovacia

Premiul CNC

  • Augustin Buzura –Arta de a birui frica– regia Radu Dănilă, imaginea Mihai Adrian Buzura, România

Premiul UCIN

  • 1 decembrie la Români– regia Răzvan Butaru, imaginea Doru Iacovescu, România

Premiul postproducţie - acordat de MDV Film

  • Repetiţie– regia Alexandra Cojocaru, imaginea Andrei Gâţu – Universitatea Media, România

Secţiunea  film  studenţesc

Premiul pentru imagine

  • Şi dacă– regia Milo Simulov, imaginea Dan Pădure, UNATC, România

Premiul pentru regie

  • The string’s Doll- regia Rudi Navarro, imaginea Ricardo Sobral, Portugalia

Premiul pentru cel mai bun film studenţesc

  • Echo– regia Magnus von  Horn, imaginea Malgorzata Szylak, Polonia

Secţiunea  film  documentar 

Premiul pentru imagine

  • Copilul şi stâna– regia Codruţa Angelescu, imaginea Marius Neacşu, România

Premiul pentru regie

  • Tăcerea aurului– regia Cristina Oancea, imaginea Ion Cristodulo, România

Premiul pentru cel mai bun film documentar

  • Duminica neagră – regia Mihnea Chelariu, imaginea Bogdan Ciubotaru, Mihai Filoneanu, Universitatea Hyperion, România

Marele premiu şi Trofeul „Toamna la Voroneţ”

  • Bestiar- regia Diana Deleanu, România
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ” a ajuns la ediţia a XXX-a.
 Vizualizări articol: 1084 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Festivalul Internaţional de Film, Diaporamă şi Fotografie „Toamna la Voroneţ” a ajuns la ediţia a XXX-a5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei