Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 7 sep 2010 - Anul XV, nr. 210 (4501)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate la Cluj

Marţi, 7 Septembrie 2010 (15:26:05)

Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate, marţi, de cercetătorii Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului din România, în localitatea clujeană Sântejude-Vale, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Directorul Centrului de Investigare a Crimelor Comunismului (CICC) din România, Marius Oprea, a declarat corespondentului MEDIAFAX că osemintele lui Ioniţă Măhălean şi Ioan Moldovan, ambii împuşcaţi de Securitate în noaptea de 5 octombrie 1949, au fost găsite în localitatea Sântejude-Vale, din comuna clujeană Ţaga, iar marţi au fost deshumate de cercetătorii centrului în prezenţa unui procuror militar.

Cele două victime au făcut parte dintr-o organizaţie anticomunistă cunoscută sub denumirea de Partizanii Regelui Mihai.

Organizaţia s-a constituit la Cluj, în 1948, din iniţiativa lui Alexandru Suciu, Gheorghe Mureşan, Lazăr Bondor şi Ionel Manu, toţi aceştia fiind simpatizanţi şi susţinători ai monarhiei române.

Organizaţia s-a extins în localităţile urbane din apropierea Clujului, de la Turda şi până la Gherla, având foarte mulţi aderenţi în zona rurală din jurul acestor oraşe. Iniţiatorii îşi propuneau să lupte împotriva regimului comunist şi pentru readucerea regelui în fruntea ţării. Gruparea a fost depistată de Securitate, prin trădare, în mai 1949, pe când era încă în faza de constituire şi organizare.

Zeci de oameni au fost arestaţi, anchetaţi, torturaţi şi apoi condamnaţi la mulţi ani de închisoare, unii fiind omorâţi, spun cercetătorii CICCR.

Cei doi partizani deshumaţi marţi s-au refugiat în gospodăria unui clujean din Gherla, împreună cu un al treilea, şi au fost prinşi de Securitate în urma mărturiilor unor informatori.

Cei doi au fost duşi la Securitatea din Gherla, de unde au fost readuşi în sat, cu o maşină, în timpul nopţii. Aceştia au fost duşi până la marginea pădurii de pe dealul Ucişor, unde au fost executaţi prin împuşcare. Cadavrele au fost îngropate a doua zi, chiar pe locul execuţiei, într-o groapă comună pe care au săpat-o rudele victimelor.

"Am găsit ultima cină a celor doi, au mâncat struguri şi am găsit sâmburi de struguri în stomacurile lor, este prima dată când găsim aşa ceva. În ultima lor zi, era octombrie, au mâncat struguri, apoi trădaţi fiind de o femeie din sat, Securitatea a înconjurat şura în care se adăposteau, i-au prins şi i-au dus la Securitate unde i-au torturat, pe Simion Mureşan l-au împuşcat şi îngropat nu departe de casă, într-o mlaştină, iar pe cei doi i-au adus aici pe deal, pe Ucişor, i-au omorât chiar lângă drum", a spus Oprea.

El a arătat că Securitatea a pus rudele celor doi să îşi îngroape morţii, pentru a răspândi frica.

"A doua zi dimineaţă au adus rudele să îi îngroape. Asta era o practică a Securităţii, să aducă rudele să îngroape pe cei ucişi, nu odată rudele se speriau atât de tare încât credeau că ei urmează, pentru a răspândi teama în familia de «bandiţi», devenind lideri de influenţă în sat, «să nu mai facem că uite ce putem păţi». Asta a fost arma Securităţii la vremea respectivă, frica, pentru că cei doi, Mureşan şi Măhălean, nu au făcut nu ştiu ce, practic organizaţia lor, Garda Regelui Mihai, a fost mai degrabă una simbolică nu au avut acţiuni de împotrivire făţişă, nu au avut confruntări armate cu autorităţile, nu au făcut nimic ostil, dar comuniştii pedepseau şi intenţia", a afirmat Oprea.

Tereza Birta, fiica lui Ioniţă Măhălean, a spus că tatăl său a fost ucis pentru că s-a opus comuniştilor.

"Pentru că era anticomunist, aşa le spunea pe faţă: «Mie nu îmi trebuie comunism», că tot mergeau să se înscrie în partid şi a zis: «Mie nu îmi trebuie comunism pentru că eu ştiu ce este comunismul pentru că am fost în Rusia prizonieri trei ani de zile», s-a dat voluntar şi a luptat pentru armata română, a trecut foarte mult până la deshumare, dar cu gândurile astea am trecut", a spus Birta.

Osemintele celor doi vor fi duse la IML Cluj, iar Parchetul Militar Cluj a început o anchetă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate la Cluj.
 Vizualizări articol: 643 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Rămăşiţele a doi partizani anticomunişti ucişi de Securitate au fost deshumate la Cluj0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei