Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

NASA: Luna se micşorează lent, ca un măr care se usucă

Vineri, 20 August 2010 (15:46:46)

 Luna îşi reduce circumferinţa lent, la fel ca un măr care se usucă, au declarat specialiştii NASA, care explică această contracţie prin răcirea internă a singurului satelit natural al Pământului, informează AFP.

Imaginile publicate, joi, în revista americană Science prezintă anumite modificări ale suprafeţei Lunii, nedetectate până de curând, care indică faptul că circumferinţa lunară "s-a redus cu aproximativ 100 de metri în trecutul recent" - aproximativ un miliard de ani -, a declarat Thomas Watters de la National Air and Space Museum din Washington, principalul autor al studiului.

Concluziile sale au fost formulate pe baza fotografiilor realizate de camerele performante de la bordul Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), o sondă spaţială pe care NASA a plasat-o pe orbita lunară în iunie 2009.

Aceste fotografii indică existenţa unor pliuri ale suprafeţei lunare. Este vorba despre "faliile inverse", care se găsesc în principal în regiunile montane cu altitudini medii, distribuite pe întreaga suprafaţă a Lunii. Aceste falii indică faptul că Luna se contractă, la fel cum o fac podurile din fier, iarna, din cauza frigului.

Aceste formaţiuni geologice au fost deja fotografiate în apropiere de ecuatorul Lunii de către camerele panoramice utilizate în timpul misiunilor Apollo 15, 16 şi 17, la începutul anilor 1970. Pe imaginile de înaltă definiţie realizate de LRO apar alte 15 falii inverse, necunoscute în trecut.

Luna s-a format în urmă cu aproximativ 4,5 miliarde de ani, în momentul apariţiei sistemului nostru solar. Circumferinţa ei la ecuator este de 10.920 de kilometri, de 3,7 ori mai mică decât cea a Terrei (40.000 de kilometri).

Luna se află la o distanţă medie de 384.000 de kilometri faţă de Terra, de care se îndepărtează cu 3,8 centimetri pe an.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului NASA: Luna se micşorează lent, ca un măr care se usucă.
 Vizualizări articol: 436 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
NASA: Luna se micşorează lent, ca un măr care se usucă0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei