Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Doi francezi, un israelian şi un rus au primit medalia Fields pentru matematică pe 2010

Francezii Cédric Villani şi Ngo Bao Chau, israelianul Elon Lindestrauss şi rusul Stanislav Smirnov au primit, ieri, medalia Fields, considerată echivalentul premiului Nobel în matematică, informează AFP.

Acest premiu a fost înmânat celor patru laureaţi de către preşedintele indian Pratibha Patil, cu ocazia deschiderii Congresului internaţional al matematicienilor (CIM) pe 2010, la care participă peste 3.000 de specialişti din lumea întreagă şi care se desfăşoară în perioada 19 - 27 august, în oraşul Hyderabad din sudul Indiei.

International Mathematical Union (IMU) acordă medalia Fields, o distincţie prestigioasă, la fiecare patru ani, începând din 1936, matematicienilor mai tineri de 40 de ani, cu ocazia CIM.

Cédric Villani, în vârstă de 36 de ani, directorul Institutului Henri Poincaré (IHP) din Paris din iulie 2009 şi profesor la Ecole normale supérieure din Lyon, a primit această distincţie pentru lucrările sale asupra "amortizării Landau" şi ecuaţiei lui Boltzmann, un fizician şi matematician austriac de la sfârşitul secolului al XIX-lea.

Ngo Bao Chau, în vârstă de 38 de ani, născut în 1972, la Hanoi, şi devenit cetăţean francez în 2010, predă la Universitatea Paris-Sud şi a primit medalia Fields pentru demonstraţia din 2008 a lemei fundamentale propuse de Robert Langlands. Verificată recent de numeroşi experţi în domeniul matematicii, această demonstraţie de peste 150 de pagini a fost inclusă, în decembrie 2009, pe lista "celor mai frumoase zece descoperiri ştiinţifice ale anului" realizată de revista Times.

Elon Lidenstrauss, în vârstă de 40 de ani, a fost premiat pentru "rezultatele sale din domeniul măsurării rigidităţii din teoria ergodică şi aplicaţiile lor în teoria numerelor".

Stanislav Smirnov, născut în 1970 la Sankt Petersburg, în Rusia, în prezent profesor la Universitatea din Geneva, a fost recompensat pentru lucrările sale din domeniul fizicii statistice şi din domeniul percolaţiilor.

Premiul Gauss, care recompensează aplicaţiile din matematică, a revenit francezului Yves Meyer, în vârstă de 71 de ani, "pentru contribuţiile sale fundamentale aduse teoriei numerelor" şi "rolului său de pivot în dezvoltarea teoriei funcţiilor wavelet".

Premiul Nevanlinna, care recompensează lucrările din domeniul ştiinţelor informatice, a fost atribuit americanului Daniel Spielman, în vârstă de 40 de ani.

Medalia Chern, decernată în premieră în acest an în memoria matematicianului chinez Shiing-Shen Chern (1911 - 2004), a fost atribuită americanului Louis Nirenberg, în vârstă de 85 de ani, considerat de confraţii săi drept "unul dintre cei mai mari specialişti ai analizei matematice" din secolul trecut.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Doi francezi, un israelian şi un rus au primit medalia Fields pentru matematică pe 2010.
 Vizualizări articol: 1086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Doi francezi, un israelian şi un rus au primit medalia Fields pentru matematică pe 20100.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Fapt divers

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei