Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Catalin MIHULEAC

Cătălin MIHULEAC


Bos înseamnă în latineşte bou

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cu puţin înainte de-a apuca drumul fără întoarcere al lumii de apoi, Luigi Pirandello, scriitor laureat cu premiul Nobel, a cerut: „Moartea mea să fie trecută sub tăcere. Prietenilor şi duşmanilor, rugămintea de a nu o semnala în niciun fel, de a nu vorbi despre ea în ziare. Niciun anunţ, niciun ferpar.” O pildă de sobrietate, de bun simţ şi decenţă. Fiindcă, în niciun caz, n-ar trebui să se facă spectacol de operetă din funeraliile cuiva.

N-ar trebui, dar se face. Înhumarea a devenit un eveniment monden, unde, ca invitat, îţi alegi cu grijă veşmântul şi parfumul, dacă ţii să faci bună impresie. La funeraliile unei personalităţi române de dimensiuni medii, cineva îmi povestea ce lume bună a venit şi cum, în toiul ceremoniei, s-au pus la cale afaceri deosebit de promiţătoare, mai cu seamă pe vreme de criză.

Însă, culmea nonconformismului funerar a atins-o un fost baron naţional de la P.S.D., a cărui soţie, foarte influentă şi ea în viaţa pământeană, a răposat acum un timp, sărmana. Ca să rămână lumea în cur şi să se minuneze, boss-ul văduv a ţinut să-i facă o înmormântare model, în satul ei natal din judeţul Botoşani, un loc oarecare de pe harta ţării, unde ne putem lăuda cu mai multe varietăţi de praf şi noroi decât se poate lăuda Occidentul cu sortimente de asfalt.

Concret, baronul a ţinut morţiş ca femeia dânsului să fie condusă pe ultimul drum într-un car cu patru boi, cum glăsuieşte slova străbună că trebuie să se procedeze, într-un „4x4 bovin”, total diferit de modernele „4x4 şovine”, cu care răposata se delectase în decursul vieţii. De aceea presupun că, la trecerea spre lumea cealaltă, doamna defunctă s-a simţit oarecum nedumerită şi ofensată, căci nu-i lesne să decazi dintr-un gipan de 80.000 de euro, într-un vehicul cu tracţiune animală. Sau, cine ştie, poate că asta i-a fost ultima dorinţă.

Plăcut impresionaţi or fi fost şi boii, garanţi ai tracţiunii 4x4; boii, aceste animale cuminţi, fiind din ce în ce mai rar solicitate la astfel de evenimente onorante, organizate de câte un boss. De unde se vede că nu întâmplător „bos” înseamnă în latineşte „bou”. La fel cum impresionaţi or fi fost şi colegii de partid ai baronului văduv, care şi-au mânat caii putere cu 200 la oră ca să asiste la funeralii, înfricoşând pe drum orătăniile din satele noastre cuminţi. În ochii băieţilor deştepţi din politică, o asemenea îndrăzneaţă iniţiativă funerară este echivalentă cu o lovitură de imagine. Desigur, dacă  mediatizarea se face cu atenţie. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bos înseamnă în latineşte bou.
 Vizualizări articol: 954 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Bos înseamnă în latineşte bou3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei