Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 20 aug 2010 - Anul XV, nr. 195 (4486)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

APP: Managerul de la Giuleşti a refuzat să ne dea numele firmei care a instalat aparatele de aer

Vineri, 20 August 2010 (14:06:33)

Preşedintele Asociaţiei Pacienţilor îl acuză pe managerul interimar de la Maternitatea Giuleşti de lipsă de transparenţă pentru că a refuzat să îi dea numele firmei care a montat aparatele de aer condiţionat, pe care vroia să îl facă public pentru ca alte unităţi să nu mai ia astfel de instalaţii.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor (APP), a declarat, vineri, la ieşirea din Maternitatea Giuleşti, unde a venit să discute cu managerul interimar al unităţii sanitare, Victoria Nicolau, că aceasta a refuzat să îi dea numele firmei care a instalat aparatele de aer condiţionat în Secţia de Terapie Invensivă unde s-a produs incendiul.

El a precizat că a cerut numele firmei pentru a-l face public, astfel încât ceilalţi manageri de spitale să nu facă aceeaşi greşeală pe care a făcut-o directorul de la Maternitatea Giuleşti.

Barbu a arătat că informaţia este una cu caracter public, iar în acest sens că a făcut solicitare în baza Legii privind accesul la informaţiile de interes public.

Preşedintele APP a mai spus că managerul interimar de la Maternitatea Giuleşti ar fi "un om dificil", precizând că Nicolau "a avut probleme şi în trecut în ceea ce priveşte legătura dintre medic şi pacient".

"Acesta aparat nu e nimic altceva decât un mediu de cultură. În general în secţiile de terapie intensivă, nu doar aici la copii, sunt foarte mulţi pacienţi taraţi, iar aşa nu facem decât să împrăştiem microbii. Am vorbit cu noul manager al spitalului. I-am solicitat în mod public, ca şi informaţie publică, să ne dea numele companiei care a instalat astfel de aparate de aer. I-am spus: «Doamnă, dumneavoastră vă este teamă că vă dă în judecată compania; ne daţi nouă numele acelei companii şi noi vom face public numele ei, pentru ca astfel de instalaţii să nu mai fie montate în spitale». Vreau să sesizăm toţi managerii de spitale să nu facă aceeaşi greşeală ca cel de aici. Nu mi-a plăcut atitudinea ei. Dacă aşa va conduce instituţia e păcat de tradiţia şi excelenţa spitalului, precum şi de colectiv. Comportamentul dumneeai nu e de acum, ci de câţiva ani. La fel se comportă cu pacienţii, discută foarte urât. Amintiţi-vă modul în care a fost tratată o pacientă cu hemoragie care a murit în final, ştiţi istoricul dumneaei. Aceste instalaţii artizanale reprezintă un real focar de infecţie", a mai spus Vasile Barbu.

El a adăugat că într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă "un real focar de infecţie", în condiţiile în care în aceste secţii sunt pacienţi cu probleme grave.

"Într-o unitate de terapie intensivă nu poate fi montat un aparat casnic de aer condiţionat, pentru că acesta reprezintă un real focar de infecţie, ci aparate profesionale de aer condiţionat, care să conţină filtre specifice şi sisteme speciale de purificare a aerului", a precizat Vasile Barbu.

Cinci bebeluşi au murit şi alţi şase sunt răniţi grav în urma incendiului care a avut loc luni, la Secţia de Terapie Intensivă Nou-Născuţi de la Maternitatea Giuleşti din Capitală.

Întreaga conducere a Maternităţii Giuleşti a fost suspendată până la finalizarea anchetei, în urma dispoziţiei primarului general al Capitalei, Sorin Oprescu, la scurt timp după ce ministrul Sănătăţii ceruse demiterea echipei manageriale a unităţii sanitare. În funcţia de director al maternităţii a fost numită Victoria Nicolau, medic primar anestezist.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti a fost preluat de la Parchetul Judecătoriei sectorului 6 Bucureşti de către Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică (SUPC) a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorii începând urmărirea penală "in rem" pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă.

Şeful Secţiei de Urmărire Penală din Parchetul instanţei supreme, Marius Iacob, a declarat, joi, că la Maternitatea Giuleşti, din probele strânse până în prezent, a fost vorba doar de incendiu, nu şi de o explozie, precizând că "o înlănţuire nefericită de împrejurări" a dus la tragedie.

Procurorul Marius Iacob a arătat că sunt avute în vedere de către anchetatori modalităţile de instalare a tuturor aparatelor din salonul de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti, modul în care s-au făcut reviziile tuturor incubatorilor şi aparatelor de aer condiţionat.

Marius Iacob a mai spus că sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu de către mai multe persoane, nu neapărat doar de personalul medical, fiind vorba de o încălcare a normelor de muncă.

"Sunt indicii cu privire la încălcarea atribuţiilor de serviciu şi a regulamentelor specifice de către mai multe persoane, atât din cadrul spitalului, cât şi din afara acestuia", a precizat Iacob.

El a mai spus că pe tura când a avut loc tragedia de la Maternitatea Giuleşti erau opt persoane, cadre medicale şi personal auxiliar. Procurorul a adăugat că o singură asistentă avea în responsabilitate, luni seară, salonul cu nou-născuţi prematuri din Secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti unde s-a produs incendiul, iar pe întreg etajul era o singură infirmieră.

Potrivit lui Marius Iacob, pe parcursul declaraţiilor date până în prezent la Poliţie au existat elemente de contradicţie, fără a face precizări clare în acest sens.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului APP: Managerul de la Giuleşti a refuzat să ne dea numele firmei care a instalat aparatele de aer.
 Vizualizări articol: 445 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
APP: Managerul de la Giuleşti a refuzat să ne dea numele firmei care a instalat aparatele de aer0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei