Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 aug 2010 - Anul XV, nr. 192 (4483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Relaţia cu Rusia, subiect de discuţie la dezbaterea în comisii a Strategiei de apărare

Marţi, 17 August 2010 (14:17:52)

Membrii Comisiilor de politică externă din Parlament nu au ajuns, marţi, la un consens privind o propunere de a se aborda expres în Strategia Naţională de Apărare a Ţării a relaţiei României cu Rusia, au declarat pentru MEDIAFAX surse participante la şedinţă.

"Au fost discuţii vis-a-vis de modul în care abordăm relaţia cu Rusia în Strategia Naţională de Apărare. (...) Principala chestiune discutată a fost abordarea relaţiei cu Rusia - unii au zis s-o abordăm în mod evident, alţii s-au opus, spunând s-o abordăm la pachet cu alte state. Aşa ar trebui să abordăm şi relaţia cu Ucraina, cu Turcia. A rămas să găsim o formulă", au declarat sursele citate.

Potrivit aceloraşi surse, în şedinţa de marţi a comisiilor de politică externă reunite s-a discutat despre necesitatea acordării unei atenţii mai mari a participării Turciei în cadrul Balcanilor de Vest, despre instituirea principiului de voluntariat vis-a-vis de acţiunea militară a României, dar şi despre vulnerabilitatea reprezentată de campaniile de presă.

Membrii comisiilor de politică externă din Parlament au amânat, marţi, emiterea unui aviz pentru Strategia naţională de apărare pentru săptămâna viitoare, când intenţionează să amendeze documentul elaborat de CSAT, inclusiv în domeniul vulnerabilităţilor.

"Au fost dezbateri foarte interesante şi foarte constructive în legătură cu Strategia naţională de apărare, pentru că au fost 10-12 amendamente foarte concrete şi foarte serioase. Ne-am hotărât să ne vedem luni, la ora 14.00, pentru a decide textual pe fiecare amendament în parte. Am abordat toate elementele care au fost abordate şi în media, a fost o atmosferă constructivă şi eu cred că colegii noştri de la cele două comisii vor aduce contribuţii serioase atât pe probleme de politică externă, cât şi câteva consideraţii pe care colegii noştri au dorit să le facă vor fi introduse în aviz şi vor pleca spre Comisia de apărare", a declarat preşedintele Comisiei de politică externă din Camera Deputaţilor, Attila Korodi.

El a precizat că amendamentele vizează zona geostrategică în care România este poziţionată, existând posibilitatea introducerii unor elemene proactive în raport cu vecinii României, dar şi cu "actori mai importanţi".

CSAT a decis, în 22 iunie, să înainteze Parlamentului, spre aprobare, Strategia de Apărare a Ţării, propusă de şeful statului, Traian Băsescu declarându-se dispus să fie receptiv la recomandările membrilor Parlamentului cu ocazia dezbaterilor din forul Legislativ.

Preşedinţia a informat că membrii CSAT au analizat Strategia de Apărare a Ţării, propusă de preşedinte.

"În urma dezbaterilor din cadrul şedinţei, a fost luată decizia de înaintare a documentului către Parlamentul României spre aprobare, în temeiul art. 65, alin. (2), lit f), din Constituţia României, şi al prevederilor Legii nr. 473/2004 privind planificarea apărării. Documentul reprezintă instrumentul de lucru în baza căruia instituţiile din domeniul securităţii naţionale sunt chemate să elaboreze propriile strategii sectoriale ce vor conţine măsurile concrete destinate contracarării şi combaterii riscurilor şi ameninţărilor", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei remis agenţiei MEDIAFAX după şedinţa CSAT.

Campaniile de presă la comandă cu scopul de a denigra instituţii ale statului, diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii şi presiunile exercitate de trusturi de presă asupra deciziei politice sunt stipulate ca vulnerabilităţi în Strategia de Apărare discutată în CSAT.

Potrivit documentului transmis Parlamentului de preşedintele Traian Băsescu, spre dezbatere şi aprobare, principalele vulnerabilităţi ale României sunt diminuarea capacităţii de aplicare a legii de către unele instituţii ale statului, capacitatea administrativă redusă la nivel central şi local şi politizarea excesivă a unor instituţii, atât la nivel local cât şi naţional.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Relaţia cu Rusia, subiect de discuţie la dezbaterea în comisii a Strategiei de apărare.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Relaţia cu Rusia, subiect de discuţie la dezbaterea în comisii a Strategiei de apărare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei