Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 aug 2010 - Anul XV, nr. 192 (4483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CC a amendat cu 5,2 milioane lei 14 administratori de pensii private obligatorii

Marţi, 17 August 2010 (14:21:00)

Consiliul Concurenţei (CC) a amendat cu 5,2 milioane de lei un număr de 14 administratori de fonduri de pensii private obligatorii (Pilonul II) care "s-au înţeles" să încalce legislaţia cu privire la repartizarea persoanelor care s-au înscris la două sau mai multe fonduri.

"Administratorii de fonduri de pe Pilonul II, în pofida legii, au modificat legislaţia în ceea ce priveşte modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private. Potrivit legii, cei cu mai mult de două semnături trebuiau să intre întru-un proces de repartizare aleatorie, aşa numita loterie. Practic, administratorii s-au înţeles şi şi-au împărţit în mod egal persoanele cu dublă semnătură", a declarat, într-o conferinţă, preşedintele CC, Bogdan Chiriţoiu.

El a adăugat că instituţia pe care o reprezintă incriminează "această înţelegere" şi a aplicat o amendă de 5,2 milioane de lei (1,22 milioane de euro), sancţiune care vizează 14 administratori.

"Potrivit datelor CC, circa 78.000 de persoane au aderat la mai multe fonduri. Aceştia trebuiau să intre în loterie, şi nu repartizaţi în mod egal între administratori, aşa cum s-a întâmplat. Amenda reprezintă o zecime din valoarea activelor fondurilor administrate de fiecare societate la finele anului 2009", a precizat Chiriţoiu.

Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP), activele nete pe Pilonul II se situau la 2,38 miliarde de lei.

Investigaţia CC a început în decembrie 2007 şi a vizat modul de repartizare a persoanelor care au aderat la mai multe fonduri de pensii private şi posibila înţelegere între administratori cu privire la nivelul maxim al comisionului de administrare pe care urmau să îl practice pe Pilonul II.

"În acest caz, investigaţia, care vizează şase administratori, nu s-a încheiat. Aceşti administatori au făcut schimburi de emailuri şi s-au înţeles să practice nivelul maxim pe care legislaţia îl permite în privinţa comisionului de administrare. Consiliul Concurenţei nu vrea să dea un vot de blam acestei industrii, dar nu poate ignora aspectele anticoncurenţiale care s-au manifestat pe această piaţă", a spus Chiriţoiu.

În prezent, pe această piaţă mai activează nouă administratori, fiecare gestionând câte un fond.

"În cazul agenţilor care au participat la înţelegere şi care nu mai activează în prezent pe Pilonul II, răspunderea a fost atribuită succesorului legal", a mai spus preşedintele CC.

Defalcat, cea mai mare amendă revine ING Fond de Pensii - 1,573 milioane de lei, urmată de Allianz-Ţiriac Pensii Private - 1,259 milioane de lei şi Generali Pensii Private - 474.333 lei.

În cazul celorlaţi 11 administratori, sancţiunile sunt următoarele: Aviva Fond de Pensii - 422.868 lei, BCR Pensii - 391.809 lei, Eureko Pensii Private - 382.215 lei, Alico Fond de Pensii (fostă AIG Fond de Pensii) - 293.443 lei, BRD Pensii Private - 165.911 lei, Aegon Fond de Pensii - 150.301 lei, Omega Interconsult SRL (fostă OTP Fond de Pensii) - 58.699 lei, KD Real Management Solution SRL - 21.839 lei, Prima Pensie Fond de Pensii - 13.713 lei, TBIH Management Services SRL - 4.748 lei şi IMO Property Investments - 1.815 lei.

Conform CC, acesta este primul caz în care se constată atât încălcarea legislaţiei naţionale privind concurenţa, cât şi încălcarea legislaţiei comunitare.

Întrebat daca autoritatea de reglementare în domeniul pensii private a ştiut de înţelegerea administratorilor, Chiriţoiu a afirmat că repartizarea persoanelor cu dublă semnătură s-a realizat cu "ştiinţa" CSSPP.

"Faptul că autoritatea de reglementare a ştiut de înţelegerea administratorilor ne-a determinat să aplicăm o sancţiune mai puţin drastică. Dacă arbitrajul administratorilor s-ar fi realizat fără ştiinţa CSSPP, CC ar fi aplicat o sancţiune de 2% din valoarea activelor nete ale fondurilor administrate de societăţile sancţionate", a spus Chiriţoiu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CC a amendat cu 5,2 milioane lei 14 administratori de pensii private obligatorii.
 Vizualizări articol: 413 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CC a amendat cu 5,2 milioane lei 14 administratori de pensii private obligatorii0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei