Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 17 aug 2010 - Anul XV, nr. 192 (4483)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Iacob:Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare

Marţi, 17 August 2010 (17:45:35)

Trei dintre bebeluşii aflaţi în Secţia de Terapie Intensivă a Maternităţii Giuleşti atunci când s-a produs explozia erau aşezaţi pe mese şi nu în incubatoare, ei fiind şi primii care şi-au pierdut viaţa, din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum, a spus, marţi, procurorul Marius Iacob.

Procurorul care conduce cercetările în cazul exploziei de la Maternitatea Giuleşti, Marius Iacob, a mai spus că în cazul anchetei este audiată asistenta care trebuia să fie în camera bebeluşilor la momentul exploziei.

Întrebat ce au găsit anchetatorii în camera în care s-a produs explozia, procurorul a spus că erau atât cele opt incubatoare, cât şi trei mese pe care fuseseră puşi cei trei bebeluşi care au decedat la Maternitatea Giuleşti din cauza lipsei de oxigen şi a intoxicaţiei cu fum.

Procurorul Marius Iacob a mai fost întrebat dacă prezenţa bebeluşilor pe acele mese şi nu în incubatoare ar putea reprezenta un motiv plauzibil pentru decesul lor. Marius Iacob a răspuns afirmativ, arătând că inclusiv verificarea registrului a dus la concluzia că doi dintre copii au murit din lipsă de oxigen, iar un altul intoxicat cu fum.

Marius Iacob a mai arătat că Parchetul instanţei supreme va mai cere spitalului şi toate înregistrările surprinse de o cameră video situată pe holul din care se intra în această încăpere. El a precizat că această înregistrare ar putea să arate cu certitudine dacă personalul medical al spitalului şi-a îndeplinit corespunzător sarcinile.

Totodată, Marius Iacob a mai arătat că audierile preliminare în acest caz vor fi finalizate marţi seară, la Poliţia Capitalei.

Marius Iacob a adăugat că experţii şi criminaliştii vor verifica, miercuri, în detaliu fiecare aparat electric sau electronic aflat în camera în care a avut loc explozia de la Maternitatea Giuleşti, precum şi toată instalaţia electrică ce străbătea această încăpere. El a precizat că vor fi verificate din punct de vedere tehnic cele opt incubatoare prezente în această cameră, precum şi alte 70 de prize.

Referitor la aparatura medicală din această încăpere, Marius Iacob a arătat că Parchetul va solicita spitalului fişele de revizie tehnică a echipamentului medical şi se vor face cercetări privind starea lor tehnică.

Întrebat despre improvizaţia depistată şi notată în raportul preliminar al pompierilor la aparatul de aer condiţionat din încăperea bebeluşilor, Marius Iacob a confirmat prezenţa acesteia, dar a arătat că nu poate spune cu certitudine că de la respectiva improvizaţie ar fi plecat incendiul.

Cazul privind incendiul de la Maternitatea Giuleşti, din cauza căruia au decedat patru bebeluşi, a fost preluat de Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, ancheta fiind coordonată de procurorul şef Marius Iacob.

Procurorii au început urmărirea penală in rem pentru ucidere din culpă şi vătămare corporală gravă în cazul accidentului de la Maternitatea Giuleşti, a declarat Marius Iacob, procuror şef al Secţiei Urmărire Penală a Parchetului instanţei supreme.

Marius Iacob a mai spus că 15 persoane din personalul medical şi tehnic al Maternităţii Giuleşti vor fi audiate. Procurorul a precizat că toate audierile vor avea loc la Poliţia Capitalei, până marţi nepunându-se problema reţinerii personalului medical.

El a adăugat că în câteva zile ar trebui să fie finalizate concluziile specialiştilor legate de cauzele tragediei.

Explozia produsă în Secţia de Terapie Intensivă de la Maternitatea Giuleşti ar fi fost declanşată de un scurtcircuit, probabil de la o improvizaţie de alimentare a aerului condiţionat, respectiv de la neizolarea a două fire, au declarat, pentru MEDIAFAX, surse judiciare.

Conexiunea respectivă trecea prin spatele unui dulap din lemn care, din cauza căldurii, s-a încins şi în final a început să ardă mocnit, ceea ce a declanşat incendiul.

Primele victime au fost trei copii cu probleme cardiorespiratorii. Decesul celui de-al patrulea a fost anunţat marţi dimineaţă.

Alţi şapte nou-născuţi sunt la Spitalul "Grigore Alexandrescu".

Inspectorul şef adjunct al ITM Bucureşti, Ştefan Mareş, a declarat, marţi după-amiază, că în camera de la Maternitatea Giuleşti unde a avut loc explozia nu s-a putut constata decât "distrugere, fum şi funingine", arătând că acel loc a fost scena unui "dezastru".

Ştefan Mareş, care a fost prezent la acţiunile de prelevare de probe de la Maternitatea Giuleşti din Capitală, a spus, la ieşirea din unitatea sanitară, că de miercuri la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bucureşti vor fi chemaţi toţi angajaţii spitalului care au fost pe tura de luni seară, când s-a produs tragedia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Iacob:Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare.
 Vizualizări articol: 492 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Iacob:Trei dintre bebeluşii care au murit la Maternitatea Giuleşti erau pe mese şi nu în incubatoare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei