Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CNAS: Pacienţii care vor să-şi păstreze aceeaşi schemă terapeutică ar putea plăti cu 10% mai mult

Vineri, 18 Iunie 2010 (15:50:16)

Pacienţii care vor dori să-şi păstreze aceeaşi schemă terapeutică şi după 1 iulie, când va intra în vigoare noul sistem de compensare a medicamentelor, ar putea plăti cu până la 10% mai mult, dar tot de atunci vor exista de trei ori mai multe produse ieftine, a anunţat directorul executiv al CNAS.

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a organizat, vineri, a doua rundă de dezbateri privind modificarea sistemului de referinţă pentru medicamentele compensate, începând cu 1 iulie.

Dezbaterile au fost şi de această dată furtunoase, întrucât afirmaţiile conducerii CNAS, potrivit cărora acest mod de schimbare a sistemului de compensare va fi în beneficiul pacienţilor a fost combătut de către reprezentanţii producătorilor şi distribuitorilor de medicamente, dar mai ales de către cei ai asociaţiilor de pacienţi.

"Lista finală privind medicamentele compensate şi gratuite după noul sistem va fi anunţată săptămâna viitoare. Până atunci, experţii CNAS fac ultimele revizuiri", a anunţat directorul executiv al CNAS, Dorin Ionescu.

În opinia lui, vor fi de trei ori mai multe medicamente ieftine, pentru bolnavi, iar accesul acestora la terapii va fi mai mare.

"Vom avea cel puţin de trei ori mai multe medicamente ieftine decât până acum, iar cine va dori să păstreze actuala schemă de tratament va plăti cu până la 10% mai mult. Listele A şi B care vizează medicamentele compensate rămân în formatul de până acum, la care va fi aplicată noua formulă de calcul. Se va trece pe alte terapii, cu eficienţă mai mare, iar accentul va fi pus pe medicamentele generice, aşa cum se întâmplă în toată Uniunea Europeană. 70% dintre pacienţi iau medicamente generice, jumătate din ei vor plăti mai puţin după 1 iulie", a mai spus directorul executiv.

De asemenea, între 15-20% din populaţie primeşte medicamente scumpe şi probabil aceşti pacienţi vor plăti mai mult dacă vor dori să-şi păstreze schemele terapeutice de până acum, potrivit lui Ionescu.

Acesta a mai arătat că un sfert din totalul celor 4.000 de medicamente de pe listele A şi B se vor ieftini, iar pentru restul de 3.000, pacientul ar putea plăti mai mult cu 10 - 12% faţă de cât plăteşte în prezent, raportat la sistemul de compensare.

Explicaţiile directorului executiv nu au fost însă pe placul ARPIM, care a insistat pe menţinerea actualului sistem de compensare şi extinderea lui şi către programele naţionale. "O astfel de metodă ar aduce economii de aproximativ 400.000.000 lei în 2010, iar în anii următori, suma s-ar dubla", a afirmat directorul ARPIM, Dan Zaharescu.

Preşedintele Asociaţiei COPAC a părăsit sala nemulţumit de faptul că şi de această dată conducerea CNAS rămâne pe poziţie, neacceptând propunerile venite din partea pacienţilor, a organizaţiilor profesionale şi a producătorilor şi distribuitorilor de medicamente.

În urmă cu două zile, producătorii de medicamente generice au avertizat că 60% dintre aceste medicamente sunt cumpărate de pacienţi cu bani din buzunar, iar constrângerile financiare vor agrava situaţia, ei atrăgând atenţia asupra slabei finanţări şi a suprareglementărilor care au blocat dreptul la o medicaţie adecvată.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CNAS: Pacienţii care vor să-şi păstreze aceeaşi schemă terapeutică ar putea plăti cu 10% mai mult.
 Vizualizări articol: 644 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
CNAS: Pacienţii care vor să-şi păstreze aceeaşi schemă terapeutică ar putea plăti cu 10% mai mult5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei