Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Fonduri europene

Municipiul Suceava, primul pe ţară la obţinerea finanţărilor ca pol de dezvoltare urbană

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Proiecte de aproximativ 28 de milioane de euro, vizând schimbarea la faţă a oraşului şi modernizarea infrastructurii, vor fi demarate de anul acesta în municipiul Suceava. Ultimele trei contracte de finanţare din cadrul programului Operaţional Regional, în valoare de 13 milioane de euro, au fost semnate ieri, la sediul Primăriei Suceava, de către primarul Ion Lungu şi ministrul secretar de stat Răzvan Murgeanu, reprezentantul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului.

Astfel, de ieri, municipiul Suceava este prima localitate din ţară care are aprobate finanţări pentru toate cele cinci proiecte din cadrul Planului Integrat de Dezvoltare Urbană, valoarea totală a acestora fiind de aproape 28 de milioane de euro.

“Semnarea acestor contracte de finanţare reprezintă un pionerat în România, pentru că este primul Plan Integrat de Dezvoltare Urbană care are toate contractele semnate. Nu mai există în ţară alte planuri de dezvoltare urbană realizate în întregime. În primul rând, este meritul Primăriei Suceava, pentru că a venit cu proiecte coerente şi făcute profesionist, încât colegii de la Agenţia de Dezvoltare Regională nu  au avut probleme în a le analiza şi propune spre finanţare, dar este şi meritul ADR Nord-Est, care este cel mai bun ADR din România, cu o rată de contractare care se apropie de 73%”, a declarat ministrul secretar de stat Răzvan Murgeanu.

 

Proiecte care vor schimba faţa Sucevei

Semnarea celor trei contracte, în valoare de 13 milioane de euro, din care zece milioane de euro sunt fonduri nerambursabile, a fost salutată de preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, care l-a felicitat pe primarul Ion Lungu pentru că s-a zbătut să atragă aceste finanţări foarte importante.

“Greul de abia acum începe, când trebuie să implementăm aceste proiecte. Durata de realizare a proiectelor diferă, de la 17 luni la 30 de luni, dar sunt convins că după realizarea acestor proiecte din PIDU faţa oraşului se va schimba, în special zona centrală”, a declarat primarul Sucevei, Ion Lungu.

Primul şi cel mai important dintre cele trei proiecte a căror finanţare a fost aprobată ieri este cel de modernizare a zonei centrale a Sucevei, inclusiv de realizare a două parcări subterane, una cu o capacitate de 108 locuri şi alta cu 55 de locuri.

“La final vom avea o piaţetă modernă, civilizată, în centrul oraşului, care să poarte numele Ştefan cel Mare şi Sfânt. La reabilitarea pavajului pietonal vom folosi dale de granit cu o grosime de 8-10 cm, după caz, şi sunt convins că vor ieşi lucrări de calitate”, a precizat Lungu.

Al doilea proiect se referă la reabilitarea iluminatului public pe principala arteră de circulaţie, de la intrarea dinspre Fălticeni până la ieşirea spre Botoşani, care necesită montarea a 171 de stâlpi noi de iluminat, metalici, precum şi a 642 de corpuri de iluminat.

“Avem probleme cu iluminatul public în municipiul Suceava. Un lucru bun a fost că am cumpărat sistemul de iluminat public pe un preţ modic, de la E.ON Moldova, altfel nu am fi putut implementa acest proiect şi să facem modernizarea sa prin fonduri europene”, a adăugat edilul sucevean.

Cel de-al treilea proiect se referă la amenajarea Centrul Tradiţiilor Bucovinene, care va fi ridicat în zona Patinoarului Areni.

“Este vorba de o clădire cu demisol, parter, două etaje şi o mansardă, cu spaţii expoziţionale, dar şi de creaţie, pentru meşterii populari, la realizarea căreia suntem parteneri cu Consiliul Judeţean – noi avem 75% din finanţarea neeligibilă, iar CJ 25%. Rostul său este de a dezvolta mediul de afaceri şi de promovare a tradiţiile populare bucovinene”, a completat şeful municipalităţii sucevene.

Pentru ca o parte din aceste proiecte să poată începe chiar din această vară, în urma unor discuţii purtate ieri de primarul Ion Lungu cu conducerea firmei TMUCB, constructorul ISPA s-a angajat să finalizeze la sfârşitul lunii iulie lucrările care se suprapun cu construcţiile programate în PIDU pe zona centrală, strada Mitropoliei, Petru Rareş, Mihail Kogălniceanu şi Vasile Alecsandri.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Municipiul Suceava, primul pe ţară la obţinerea finanţărilor ca pol de dezvoltare urbană.
 Vizualizări articol: 893 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 1 vot
Municipiul Suceava, primul pe ţară la obţinerea finanţărilor ca pol de dezvoltare urbană1.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   ???? trimis de
(18 iun 2010, 11:33:07
cu 2 zile in urma, Murgeanu il lauda pe Stefan ca Piatra Neamt este primul oras din tara la aceasta dezvoltare! acum vad ca-l lauda pe Lungu! probabil peste 2 zile il va lauda pe Raduly Robert-Kalman de la Miercurea-Ciuc! halal ministru secretar de stat!!!
2.   Lucru fara cap trimis de
(18 iun 2010, 12:25:04
"La reabilitarea pavajului pietonal vom folosi dale de granit cu o grosime de 8-10 cm, dupa caz, si sunt convins ca vor iesi lucrari de calitate" - spune domnul Lungu.
Lumea se va plimba pe pietonal, iar de pe blocurile din zona vor cadea tigle si caramizi. Se va face treaba asa ca la noi, in loc sa inceapa cu reabilitarea blocurilor si apoi cu pietonalul. BRAVO!!!!
3.   Centrul orasului trimis de
(18 iun 2010, 13:17:27
doamna Ilinca, ati uitat sa scrieti ca pe aceste pavaje de pe trotuare vor stationa masini nu vom avea noi parte sa mergem pe ele...... tot orasul, strazi, trotuare, zona verde, oriunde , , unde nu te astepti, stationeaza masini....sunt binevenite parcarile subterane dar nu numai in centrl orasului, ar trebui in mai multe zone. Si apoi, groaza centrului, uritenia orasului in centru sunt aceste sarbatori care se fac si care distrug totul : de la liniste, la distrugerea trotuarului prin montarea acelor hidoase casute din lemn cu suveniruri, distrugerea spatiului verde., a copaceilor, gard viu, ce mai, nimic nu mai este cum era.....s-a distrus totul si s-a mai implantat si acel groaznic chiosc .in mijloc, cu inghetata Bety. Este cofetarie, cine vrea inghetata sa mearga acolo, sau daca deschizi niste chioscuri, sa fie puse in alte locuri unde nu stau asa ca paduchele in frunte in mijlocul trotuarului, al orasului. Eu una, nu ma astept la mare lucru .
4.   Si asa nu avem spatii verzi prea multe! trimis de
(18 iun 2010, 14:48:17
Si atunci parculetul de linga patinuar va fi desfiintat? Pai nu-i pacat!? Si asa nu avem spatii verzi prea multe! Si spatiul doi, care este liber de linga biserica lipoveneasca ar trebui sa fie amenajat tot parc, sa fie continuitate. De ce nu se poate folosi cladirea CEC-ul ca si asa nu este folosit in totalitate. Pacat de asa cladire si mai cred ca mestierii vor fi multumiti cu spatiile mari din interiorul cladirii...tocmai ce le trebuie.
5.   BRAVO trimis de
(18 iun 2010, 20:52:06
Bravo tovarasu Lungu !! Sa puneti cit mai multe pavele !!! Alea-s farmecu !! Da nu puteti sa puneti si pe peretii exteriori ai blocurilor?????? Si putem intra in cartea recordurilor, nu numai pentru outzul lui fluturash....s.u.l.a. va mai voteaza hahahahaaa

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei