Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Ion DRAGUSANUL

Ion DRĂGUŞANUL


Tragi-comedia găleţilor sucevene

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Pe treptele Palatului Administrativ din Suceava, s-au aruncat, duminică, găleţi potocalii, galbene şi roşii. Goale şi cele mai multe portocalii. Se vede treaba că zahărul, uleiul, făina, orezul şi ce s-a mai pus în acele găleţi, cu ocazia circului electoral anterior, s-au folosit în consum. Şi s-a strigat, în faţa Palatului Administrativ din Suceava, împotriva ordinii de drept, instaurată în România pe găleţi, pe zahăr, pe ulei, pe făină, pe orez şi pe ce o mai fi fost în acele găleţi. N-au venit nici americanii, nici ruşii, nici austriecii, nici turcii, nici tătarii să comită „cumplitul rapt” asupra demnităţii noastre, ci noi, singuri şi îndârjiţi de vrăjmăşia dintre noi, am aruncat în conducerea ţării prostia din spatele acelor găleţi portocalii, roşii şi galbene, fără să ne sinchisim de şansa şi de responsabilitatea uninominalului. Noi ne-am asumat destinul nostru pe patru ani şi iată că, acum, când plătim pentru superficialitatea noastră electorală, uităm să returnăm şi firimiturile care ni s-au dat odată cu acele găleţi. Semn că tragedia românilor este şi comică, nu numai tragică.

Mulţi oameni au rămas surprinşi şi se tot întreabă, de când am reînceput să scriu la un ziar, de ce arăt respect faţă de aleşii dumneavoastră, ştiut fiind faptul că, în ultimul deceniu, am practicat mercenariatul de campanie electorală. Se insinuează (şi nu-i iau, aici, în calcul pe imbecilii agresivi, care mă insultă din vizuina anonimatului) că mă pregătesc pentru o schimbare de client politic. Nici vorbă, eu doar vă respect dumneavoastră decizia electorală, fără să merg la borş nici la consăteanul Ioan Lungu, nici la tinerii viceprimari (al căror nume nu îl ştiu, dar i-am tot văzut prin oraş cuminţi, manieraţi şi harnici, şi mi-a plăcut să mai văd şi feţe noi în edilitate), tot aşa cum nu o să merg la borş nici la Gheorghe Flutur. E drept, pe Gheorghe Flutur am ajuns să-l respect, iar asta s-a întâmplat dintr-un motiv foarte simplu: şi dumnealui mă respectă. Nu-i cer nimic, nu-mi cere nimic. Doar ne respectăm reciproc, pricinile fiind doar de noi doi cunoscute. Nu-i pup tălpile, nu-i cer nimic, doar îl respect. Prin urmare, în viaţa care mi-a mai rămas de trăit, nu o să mai fiu nici cu Flutur pe baricade (cum am fost, în tinereţea noastră), dar nici pe baricadele care se vor ridica împotriva lui (cum am fost, într-o vreme).

Dar nu eu, cel mai odios personaj al Sucevei contemporane, după cum singur şi de bunăvoie mă recunosc, sunt problema zilei. Nici n-am fost vreodată. Problema suntem noi toţi, cu ura panicoasă care ne macină şi care ne va face, şi pe viitor, să comitem exact aceleaşi greşeli. Pentru că, din păcate, în umbra politicii de astăzi aşteaptă personaje şi mai parşive, gen „televiziunea mea nu-mi aparţine”, cu alte caracude de bădărani lacomi, gata să se năpustească după pradă. Tare mă tem că va veni vremea când o să regretaţi chiar şi vremea din megieşia vremelnică a găleţilor portocalii, galbene şi roşii, aruncate pe treptele Palatului Administrativ, pentru că produsul celor două decenii de închistare politică, cu serelişti de partide, este o aglomerare de şuţi politici, faţă se care sindicalistul Leuştean este un adevărat sfânt arhanghel. Îmi pare rău să constat că ultimii politicieni ai Sucevei au fost Gavril Mîrza şi Gheorghe Flutur, cu toate păcatele lor şi cu cele care caracterizează un politician eficient. Îmi pare rău să constat că gestul aruncării găleţilor goale, deci fără produsele care au fost cândva în ele, s-a făcut la sugestia unor şuţi politici tineri, pentru că nici tinerimea nu mai produce, în politică, decât şuţi.

Asta nu înseamnă că aş avea dram de simpatie faţă de statalitatea românească (preşedinţie, guvern, parlament, justiţie), dar nici faţă de mine însumi nu pot să mai am îngăduinţă, dacă aparţin unei generaţii care a produs o astfel de statalitate. Generaţia găleţilor portocalii, roşii, galbene, o generaţie fără memorie şi fără identitate, care îşi merită pe deplin conducătorii pe care îi are. Aparţin acestei generaţii, pe care o doare nepământeşte doar prezentul, îi aparţin inclusiv prin vinovăţii. Deci îmi merit şi eu conducătorii, cu toată pacostea risipită de noi, prin ei, asupra noastră. În fond, nu Băsescu, nu Boc ne iau pâinea de la gură, tot aşa cum nu Ponta şi nu Antonescu o să ne pună dumicaţii de cozonac în gâtleje, ci noi înşine, prin ce-am votat şi vom vota în spirit şi în vrăjmăşie glotaşe.

Cât despre politicieni: Pe toţi să îi ieie dracul, / Căci deja s-a constatat / Că nu-i Geoană prostănacul, / Ci noi, cei ce i-aţi votat!

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tragi-comedia găleţilor sucevene.
 Vizualizări articol: 2325 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.56/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 9 voturi
Tragi-comedia găleţilor sucevene4.659

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Maestre Ion Dragusanu! trimis de
(19 iun 2010, 09:39:50
Asta e username ce mi-a fost primit la Monitorul de Suceava pentru comentarii, nu ma ascund in spatele niciunui anonimat - de altfel vreau sa va caut imediat ce voi avea posibilitatea, intrucat pentru inca o perioada (din motive personale) nu va pot contacta - si n-am insinuat nimic, daca spre mine v-ati indreptat mania in cel mai pur stil al perioadei incheiate - speram - in decembrie '89 , ci pur si simplu am pus o intrebare in spatiul public la un articol de-al Dvs. prezentat in acelasi spatiu. Intrebarea ce-am pus-o, a fost determinata de fandarea Dvs jurnalistica de la a-l considera pe dl Flutur ca exponent al propagandei fasciste (mai tineti minte seria de articole?), pana la a depasi nivelul normal de apreciere a aceleiasi persoane -ajunse, intre timp, cea mai mare personalitate politica a judetului - pentru ca, iar, -intr-o perioada, e drept, cam incerta politic - sa incercati o realipire de cei ce v-au comandat campania impotriva dlui Flutur. Asta e opinia mea (continuare)
2.   Continuare trimis de
(19 iun 2010, 10:07:30
...exprimata civilizat, in niciun caz insultator cum pretextati tocmai pentru a-i insulta pe cei ce-si permit sa puna o intrebare cam incomoda pentru Dvs. Va voi arata, cu probe clare, la acea intalnire - daca veti avea amabilitatea sa o acceptati -cum ati scris mai multe articole in cariera Dvs jurnalistica, fara a avea facuta o minima documentare asupra temei, ci, pur si simplu, ati scris la comanda - fapt ce m-a determinat, pe mine, un cititor oarecare, sa pun acum intrebarea ce-am pus-o - dar as prefera ca aceste lucruri sa le discutam in spatiul privat. O insulta de-a Dumneavoastra, la o opinie exprimata - repet, civilizat - imi intareste convingerea ca nu a fost, chiar, gresit tintita intrebarea mea. Daca domnii Flutur sau Marza v-au trecut pe lista prietenilor devotati, in urma acestui editorial, este treaba dumnealor, dar eu nu cred.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei