Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 18 iun 2010 - Anul XV, nr. 141 (4432)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9762 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6699 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Made în România

Primăria Vatra Dornei a recepţionat o lucrare inexistentă

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Risipa de bani publici este la ea acasă la Vatra Dornei. Un proces verbal de recepţie semnat de administraţia dorneană obligă primăria dorneană la plata unei sume uriaşe de 6,6 miliarde de lei vechi. Lucrările pe care administraţia le-a recepţionat nu s-au executat niciodată, dar firma constructoare a emis câteva facturi şi se judecă acum cu Primăria Vatra Dornei pentru a încasa banii. Viceprimarul Mircea Rusu, cel care a semnat procesul verbal de recepţie, s-a arătat deranjat de faptul că i se adresează „întrebări acuzatoare şi tendenţioase” şi susţine şi acum că lucrările pentru care a semnat chiar există în realitate. Asta deşi realitatea din teren şi oamenii care locuiesc în zonă îl contrazic. O simplă privire aruncată în zona Ansamblului Transilvania, la intrarea în Vatra Dornei dinspre Bistriţa, în zona blocurilor ANL, este suficientă pentru a vedea că este vorba de o imensă bătaie de joc.

 

Un proiect demarat pe vremea primarului Huţanu

Proiectul privind sistematizarea pe verticală a Ansamblului Transilvania a fost încheiat în vara anului 2007, în perioada când în fruntea Primăriei Vatra Dornei se afla social democratul Constantin Huţanu. Potrivit contractului încheiat între primărie şi SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi, administraţia din Vatra Dornei trebuia să achite pentru lucrările programate suma de 8,6 miliarde de lei vechi, inclusiv TVA. O parte din bani, mai exact 30%, urmau să se achite în avans, ceea ce s-a şi întâmplat, în conturile firmei ieşene intrând suma de 2,59 de miliarde de lei vechi. Contractul prevedea amenajarea căilor de acces către Ansamblul Transilvania, alei pietonale la blocuri, locuri de parcare, spaţii verzi şi rigole deschise pentru captarea apelor pluviale.

 

Ce au văzut reprezentanţii Primăriei Vatra Dornei şi noi nu vedem

În 2008, conducerea Primăriei Vatra Dornei s-a schimbat, iar în 14 noiembrie 2008 o comisie formată din viceprimarul Mircea Rusu, în calitate de preşedinte, şi alte patru persoane, respectiv Cristina Lostun, şef Serviciu Urbanism, Gabriela Negrea, şef Serviciu Contabilitate, Gligor Hopulele Zamfira, de la Serviciul Urbanism şi Eugenia Agapi, de la Serviciul Urbanism, s-a deplasat la faţa locului, unde a semnat pentru recepţia lucrărilor.

„Au fost executate lucrările cuprinse în ofertă şi în notele de lucrări suplimentare, spaţiile verzi au fost executate (parţial - acest cuvânt este completat ulterior cu pixul). Nu au fost executate lucrările de aşternere a straturilor de asfalt. Conform ofertei şi situaţiilor de lucrări suplimentare, valoarea lucrărilor executate este de 666.008,99 de lei (6,6 miliarde de lei vechi), valoare ce include TVA”, se arată în procesul verbal de recepţie semnat de viceprimarul Mircea Rusu.

Al doilea om din ierarhia Primăriei Vatra Dornei a admis recepţia la terminarea lucrărilor motivând că „lucrările executate sunt de calitate”.

 

Cum stă situaţia în realitate

La faţa locului, în Ansamblul Transilvania, situaţia este cu totul diferită de cea prezentată în acte. În afara câtorva borduri aruncate parcă în bătaie de joc şi a unui spaţiu de joacă amărât, nu am găsit nimic altceva. Nu căi de acces betonate sau asfaltate, nu parcări amenajate, nu rigole pentru scurgerea apelor. În loc de spaţii verzi am găsit buruieni crescute ici colo. Şi cam atât.

Nici oamenii care locuiesc în zonă nu au văzut altceva. Radu Văcăriuc spune că de fiecare dată când plouă oamenii înoată prin noroaie, şi asta s-a întâmplat mereu. Şi Constantin Ştefănescu, proprietarul unui bar situat lângă blocurile ANL, nu a văzut lucrările pe care Primăria Vatra Dornei le-a certificat ca existente.

„Nu am văzut să se excaveze aici. Sunt doar câteva borduri şi acel spaţiu de joacă. În rest, nu s-a făcut nimic. În loc de asfalt şi locuri de parcare, avem noroi când plouă şi praf când este cald”, a precizat Constantin Ştefănescu.

 

Ce spune viceprimarul Mircea Rusu

L-am sunat şi pe viceprimarul Mircea Rusu, care a semnat recepţia lucrărilor în calitate de preşedinte al comisiei, pentru a ne oferi lămuriri despre situaţia bizară înregistrată la Ansamblul Transilvania. Vizibil deranjat de întrebările adresate, Rusu a admis că ar fi fost la faţa locului şi a semnat în cunoştinţă de cauză procesul verbal de recepţie.

„Sunt la Constanţa acum şi nu pot spune cu exactitate ce am semnat atunci. Plus că aveam două săptămâni şi un pic de când eram în funcţie (n.a. – procesul verbal a fost semnat în noiembrie 2008, iar Mircea Rusu a fost instalat în funcţie la sfârşitul lunii iunie 2008). Nu-mi aduc aminte ce operaţiuni s-au făcut, dar ştiu că existau bordurări şi alte lucrări”, a dat din colţ în colţ Mircea Rusu.

Nu aceeaşi părere are şi primarul Ioan Moraru. Acesta a declarat că lucrările efectuate în Ansamblul Transilvania nu erau de calitate, ceea ce a reprezentat un motiv pentru neplata unor facturi emise de constructor, SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi.

 

Proces între primărie şi constructor

Primarul Ioan Moraru susţine că până în prezent firma ieşeană a primit doar acel avans de 2,59 miliarde de lei vechi, iar facturile emise ulterior, una de 1,51 miliarde de lei vechi, pe 27 decembrie 2007, şi alta de 2,54 miliarde de lei vechi, emisă pe 15 decembrie 2008, nu s-au achitat. Din acest motiv, SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi a acţionat în judecată Primăria Vatra Dornei. Procesul a avut loc la Tribunalul Suceava, iar primăria a avut câştig de cauză pentru că firma ieşeană nu a timbrat acţiunea. Interesant este că printre probele pe care SC Construcţii Feroviare Grup Colas SA Iaşi le-a depus la dosar se află şi acest proces verbal de recepţie semnat de viceprimarul Mircea Rusu. Conducerea Primăriei Vatra Dornei susţine că în final, constructorul îşi va încasa banii din cele două facturi restante, asta în măsura în care vor exista fonduri în bugetul local. Cu alte cuvinte, administraţia dorneană va plăti 6,6 miliarde de lei vechi, adică în jur de 150.000 de euro, pentru câteva borduri, câteva leagăne şi mult praf.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Primăria Vatra Dornei a recepţionat o lucrare inexistentă.
 Vizualizări articol: 1359 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.86/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.9 din 7 voturi
Primăria Vatra Dornei a recepţionat o lucrare inexistentă3.957

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Nesimtire trimis de
(19 iun 2010, 07:14:09
Cata nesimtire au cei din Primaria Vatra Dornei, daca este vorba de banii publici, ai oamenilor din taxe si impozite. Oricum le-a iesit si lor ceva. Nu se poate sa arunci asa cu banii in vant degeaba. Trebuie pusi sa plateasca ei, miliardele date degeaba, si atunci nu ar mai proceda asa, si-ar bate joc de banii publici. Nesimtire.
2.   CARACTERISTIC PD/L trimis de
(20 iun 2010, 00:37:07
ACEIASI SITUATE ESTE IN TOATA TARA CU SPECIALISTI DE LA PDL.MAI GRAV ESTE CA ACUM FURA CHIAR DIN BUZUNARUL PENSIONARILOR.BRAVO D/LE PARDAU SI COMPANIA.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei