Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 apr 2010 - Anul XV, nr. 96 (4387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Băsescu spune că se va analiza reducerea sumei pe care cetăţenii R.Moldova o plătesc pentru viză

Marţi, 27 Aprilie 2010 (15:15:39)

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, marţi, că România va analiza reducerea sumei pe care cetăţenii R.Moldova sunt obligaţi să o prezinte la obţinerea vizei de acces în ţara noastră, dar şi posibilitatea acordării unor vize româneşti pe termen mai lung, în perspectiva intrării în Schengen.

"Privim cu multă deschidere două dintre problemele ridicate de domnul preşedinte Ghimpu, în afară de multe altele, dar mă refer la cele cu impact direct asupra cetăţenilor. Una se referă reducerea sumei pe care cetăţenii Republicii Moldova sunt obligaţi să o prezinte la obţinerea vizei de acces în România, sumă care acum se află la nivelul de 500 de euro, va trebui să analizăm posibilitatea reducerii acestei sume în condiţiile în care suntem obligaţi să reducem cuantumul sumei pentru orice cetăţean, nu numai penru cei ai Republicii Moldova, pentru a nu fi tratament discriminator. De asemenea, am luat notă de faptul că preşedintele interimar al Republicii Moldova solicită să analizăm posibilitatea acordării unor vize româneşti pe termen mai lung, având în vedere intrarea României în spaţiul Schengen, vize care ar putea avea valabilitate până la 5 ani conform solicitării părţii moldovene. Vom analiza şi dacă din punct de vedere al reglementărulor UE aceste lucruri sunt posibile le vom trata cu maximă atenţie şi cu dorinţa de a răspunde pozitiv", a declarat Traian Băsescu în timpul unei declaraţii comune de presă, susţinută alături de preşedintele interimar al Republicii Moldova, Mihai Ghimpu.

Şeful statului român a mai spus că întâlnirea de marţi, de la Palatul Cotroceni, conferă dialogului româno-moldovean politic predictibilitate şi periodicitate.

"Relaţia dintre România şi Republica Moldova este o relaţie privilegiată între două state care au în comun un întreg patrimoniu de valori. Avem şansa istorică de a-l valorifica împreună în cadrul Uniunii Europene. În luna ianuarie, la Chişinău, am discutat subiecte concrete, cu impact în viaţa cetăţenilor. Voi analiza pe scurt stadiul realizării acestora: implementarea acordului de mic trafic de frontieră, au fost eliberate deja peste 2.000 de permise, momentan acestea sunt procesate numai la consulatul de la Chişinău, dar începând cu 30 iunie anul acesta se vor procesa şi la consulatele de la Cahul şi Bălţi. De asemenea, am deschis punctul de trecere al fruntierei de la Rădăuţi-Lipcan, am înfiinţat cele cinci birouri teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Cetăţenie, am desemnat ambasador la Chişinău în persoana domnului Marius Lazurcă, am finalizat negocierile asupra unui număr de şase acorduri. Documentele care au fost semnate astăzi vă sunt cunoscute, nu voi insista asupra lor, voi menţiona doar două din ele care sunt, alături de celelalte, extrem de importante, este vorba de Declaraţia comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova în perioada următoare", a adăugat Băsescu

El a explicat că declaraţia stabileşte atât cadrul privilegiat al relaţiilor bilaterale, cât şi extinderea şi aprofundarea cooperării pe următoarele dimensiuni ale procesului de integrare europeană: dimensiunea politică, dimenisulea economică şi dimenisiunea culturală.

"Parteneriatul strategic va avea drept instrument de implementare un plan de acţiune care va fi convenit şi semnat de către prim-miniştrii celor două Guverne. Cel de-al doilea acord din cele şase, asupra căruia m-aş opri, este acordul de asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova. Acest acord prevede realizarea de proiecte în domeniul infrastructurii şi educaţiei care să contribuie la bunăstarea cetăţenilor Republicii Moldova. Nu pot să nu menţionez prin documentele semnate astăzi că a fost mărit numărul de burse acordate tinerilor din Republica Moldova la 5.000 de locuri în învăţământul superior şi gimnazial românesc", a arătat preşedintele Băsescu.

El a mai spus că, în ceea ce priveşte acţiunile viitoare, va trebui ca în cel mai scurt timp să se organizeze sesiunea Comisiei interguvernamentale de cooperare economică şi integrare europeană, care va analiza proiecte economice, energetice şi de infrastructură în derulare sau pe care cele două state doresc să le dezvolte.

"În discuţiile pe care le-am avut cu preşedintele Comisiei Europene Jose Manuel Barroso am ridicat problema a trei proiecte bilaterale care să conecteze infrastructurile Republicii Moldova la infrastructura românească şi implicit la infrastructura europeană, este vorba de calea ferată Ungheni-Chişinău sau Iaşi-Chişinău, de interconectarea stemului de transport gaze pe conductă şi interconectarea pe o linie de linie de 400 de kilowaţi a reţelelor electrice ale celor două ţări, având în vedere conectarea pe 400 de kw şi tranzitul energiei dinspre Federaţia Rusă sau Ucraina către piaţa Uniunii Europene", a conschis Traian Băsescu.

Cei doi şefi de stat, Traian Băsescu şi Mihai Ghimpu, au semnat, marţi, la Patatul Cotroceni, o Declaraţie comună privind instituirea unui parteneriat strategic între România şi Republica Moldova pentru integrarea europeană a Republicii Moldova.

De asemenea, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, şi ministrul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale al Republicii Moldova, Marcel Răducan, au semnat un Acord interguvernamental privind implementarea programului de asistenţă tehnică şi financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 de milioane de euro acordat de către România Republicii Moldova.,

Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, şi omologul său moldovean, Leonid Bujor, au semnat un protocol de colaborare între cele două ministere pentru anul de învăţământ 2010-2011.

Miniştrii Mediului, Laszlo Berbely şi Gheorghe Şalaru, au semnat un memorandum de înţelegere între cele două ministere.

Ministrul Muncii, Mihai Şeitan, şi omologul său moldovean, Valentina Buliga, au semnat un acord în domeniul securităţii sociale, iar secretarul de stat din MAE, Doru Costea şi viceministrul Agriculturii şi industriei alimentare de la Chişinău, Vasile Bumacov, au semnat un Memorandum de Înţelegere încheiat între Ministerul Afacerilor Externe al României şi Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare al Republicii Moldova în domeniul asistenţei oficiale pentru dezvoltare privind implementarea unui program în domeniul agricol.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Băsescu spune că se va analiza reducerea sumei pe care cetăţenii R.Moldova o plătesc pentru viză.
 Vizualizări articol: 490 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Băsescu spune că se va analiza reducerea sumei pe care cetăţenii R.Moldova o plătesc pentru viză0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei