Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 27 apr 2010 - Anul XV, nr. 96 (4387)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vedetă

Mag, câinele poliţist care a rezolvat cazul femeii atacate în casă de jefuitori

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Cazul tentativei de tâlhărie petrecute sâmbătă dimineaţă în comuna Baia, când o femeie din localitate a fost atacată în casă de doi indivizi care au legat-o şi au ameninţat-o cu moartea, pentru a-i lua banii din casă, a avut o rezolvare rapidă datorită unui câine de serviciu al poliţiei, care i-a dus pe anchetatori de la locul faptei direct până la locuinţa unuia dintre autori. Este practic o confirmare a valorii unui câine tânăr ce se anunţă a fi deosebit de valoros şi util în munca de poliţie.

 

După cum am relatat şi în ediţia de ieri a ziarului nostru, Ana B., o bătrână din comuna Baia care locuieşte singură, a fost atacată în casă la ora 4.00 dimineaţă de doi indivizi care forţaseră unul din geamurile locuinţei. Lovită şi apoi legată, femeia a reuşit să se dezlege în timp ce agresorii îi răscoleau casa în căutare de bani, fugind la vecini şi cerând ajutor. Cei doi indivizi care se aflau în locuinţă, plus doi complici rămaşi afară de pază, au dispărut în noapte, o echipă de anchetatori demarând imediat cercetări la faţa locului.

Pregătit pentru astfel de cazuri, câinele de serviciu Mag, sub îndrumarea conductorului său, agentul şef Titus Moroşan, a fost adus în zonă pentru a adulmeca urmele rămase la faţa locului. Surpriza a venit imediat, patrupedul îndreptându-se spre o casă aflată nu foarte departe, până unde l-a dus urma adulmecată. Acolo a fost identificat unul dintre suspecţi, care a recunoscut fapta după audieri, astfel că până sâmbătă seară toţi cei patru tineri care au încercat să o jefuiască pe femeie erau deja reţinuţi, trei ajungând în arest.

 

Cum a ajuns câinele la autor

Agentul şef Titus Moroşan ne-a explicat cum a acţionat câinele său.

„Câinele a căutat urma de miros uman din zona câmpului infracţional. După ce a găsit-o, a căutat direcţia de ieşire a acesteia de la locul faptei şi, urmând-o, s-a dus până la intrarea în casa suspectului. Când am ajuns acolo, colegii m-au întrebat dacă sunt sigur că nu greşeşte şi le-am spus că este exclus”, a relatat cum s-au petrecut lucrurile Moroşan, subliniind şi meritul criminaliştilor care au asigurat perfect câmpul infracţional, câinele adulmecând întotdeauna ultima urmă de la faţa locului. Este practic o situaţie în care câinele poliţist a avut un rol primordial în rezolvarea rapidă a cazului, deşi de obicei un astfel de patruped oferă doar indicii ce pot duce la autor.

 

Cum ajută Mag în desfăşurarea unei anchete

Ca exemplu, agentul şef ne-a relatat că acelaşi câine, de altfel singurul din dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava specializat pe fapte grave şi deosebit de grave, a avut contribuţie şi la rezolvarea unui caz de omor petrecut în toamna anului trecut la Dorna Candreni. Atunci, Mag a adulmecat urma lăsată de autor la locul crimei, mergând după aceasta până într-o anumită zonă, după care a pierdut-o. Informaţia a fost totuşi importată pentru anchetatori, care au putut restrânge mult aria de căutare. De altfel, ulterior autorul a fost depistat în zonă, eficienţa câinelui poliţist fiind dovedită.

Conductorul ne-a explicat şi când patrupedul poate avea o eficienţă limitată într-un caz. De exemplu, dus în cursul zilei de ieri la două cazuri de furt, acesta a adulmecat urmele de la faţa locului până la ieşirea în zona unor drumuri, după care de acolo acestea s-au pierdut, cel mai probabil după ce autorii s-au urcat într-un mijloc de transport. Şi aceste informaţii însă pot fi utile în desfăşurarea anchetei.

 

Primul în ţară la examenul de intrare în poliţie

Mag este un câine ciobănesc german de doar doi ani, cu are mari perspective în ceea ce priveşte munca de poliţie. Agentul şef Titus Moroşan ne-a spus că patrupedul a fost primul între cei 34 de câini care au dat anul trecut examenul pentru a activa în poliţie, primind clasa I de muncă, cel mai înalt grad de clasificare. Ca orice câine poliţist, Mag a fost specializat la Centrul de Dresaj al Poliţiei Române, iar acum îşi are domiciliul la Poliţia municipiului Rădăuţi, unde activează conductorul său. Din punct de vedere al „competenţelor” însă, Mag deserveşte tot judeţul, şi la nevoie chiar şi pe cele vecine, în faptele grave şi deosebit de grave.    

Patrupedul este urmaşul câinelui „Dick”, care a rezolvat şi el numeroase cazuri grave, acum acesta fiind „clasat”, din cauza vârstei înaintate.

 

IPJ Suceava pariază pe o nouă generaţie de câini de serviciu

Mag a intrat în dotarea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Suceava după ce conducerea a decis, anul trecut, o revigorare a activităţii câinilor de serviciu. Câinii bătrâni au fost daţi spre adopţie, cei mai mulţi ajungând chiar în proprietatea poliţiştilor cu care au lucrat, şi au fost aduşi nouă câini tineri.

După cum a precizat comisarul şef Sorin Pascari, şeful Serviciului Criminalistic din cadrul IPJ Suceava, unul dintre câini este instruit pentru depistarea cadavrelor umane îngropate, alţi doi, printre care şi Mag, sunt pentru adulmecarea urmelor din câmpul infracţional, în timp ce restul urmează să plece la instructaj în perioada imediat următoare.    

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mag, câinele poliţist care a rezolvat cazul femeii atacate în casă de jefuitori.
 Vizualizări articol: 2303 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Mag, câinele poliţist care a rezolvat cazul femeii atacate în casă de jefuitori5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Super tare trimis de
(28 apr 2010, 18:11:41
felicitari lui Mag si conductorului sau!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei