Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 apr 2010 - Anul XV, nr. 87 (4378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Producătorii, obligaţi să aplice marcajul "CE" şi să eticheteze produsele pirotehnice - proiect

Vineri, 16 Aprilie 2010 (16:46:55)

Producătorii de articole pirotehnice vor fi obligaţi să eticheteze şi să aplice direct pe produs sau pe ambalaj marcajul "CE", în caz contrar produsele nu vor putea fi introduse pe piaţă, potrivit unui proiect de act normativ.

Conform proiectului de hotărâre privind stabilirea cerinţelor esenţiale de securitate a articolelor pirotehnice şi a condiţiilor pentru introducerea lor pe piaţă, supus dezbaterii publice pe site-ul Ministerului Muncii, după efectuarea evaluării conformităţii, producătorii vor fi obligaţi să aplice marcajul "CE" în mod vizibil, lizibil şi astfel încât să nu poată fi şters, direct pe produse.

"Dacă nu este posibilă aplicarea marcajului CE direct pe articolele pirotehnice, atunci el se aplică pe o plăcuţă de identificare ataşată articolelor pirotehnice sau pe ambalajul lor. Plăcuţa de identificare trebuie să fie concepută şi realizată astfel încât să fie imposibilă reutilizarea ei", se arată în proiectul de Hotărâre de guvern.

Producătorii de articole pirotehnice vor fi obligaţi să prezinte articolul pirotehnic unui organism notificat care efectuează procedura de evaluare a conformităţii, ulterior trebuind să aplice marcajul "CE" şi să eticheteze produsul.

"Introducerea pe piaţă a articolelor pirotehnice care îndeplinesc cerinţele din prezenta hotărâre nu poate fi interzisă, restricţionată sau împiedicată", se mai arată în proiect.

Articolelor pirotehnice neconforme cu dispoziţiile acestei hotărâri vor putea fi expuse şi utilizate cu ocazia târgurilor, expoziţiilor şi demonstraţiilor în vederea comercializării doar dacă producătorii vor afişa un anunţ vizibil care să indice clar numele şi data evenimentului în cauză, precum şi neconformitatea şi faptul că acestea nu sunt disponibile spre vânzare până la punerea lor în conformitate.

Totodată, produsele pirotehnice neconforme utilizate în cercetare, dezvoltare şi testare pot fi transportate şi utilizate doar dacă au un semn vizibil care să indice clar neconformitatea şi faptul că acestea nu sunt disponibile în alte scopuri.

Poiectul de hotărâre mai prevede că etichetarea articolelor pirotehnice trebuie să cuprindă cel puţin numele şi adresa producătorului, iar în cazul în care producătorul nu este stabilit în Uniunea Europeană sau în Spaţiul Economic European, numele producătorului şi numele şi adresa importatorului, denumirea şi tipul articolului, limita minimă de vârstă a persoanelor care le pot utiliza, clasificarea în funcţie de categorie, instrucţiunile de folosire şi anul producerii, distanţa minimă de securitate, după caz, şi cantitatea echivalentă netă de material exploziv activ.

Inspecţia Muncii va dispune toate măsurile corespunzătoare pentru a se asigura că articolele pirotehnice sunt introduse pe piaţă numai dacă nu pun în pericol sănătatea şi securitatea persoanelor, atunci când sunt depozitate în mod corespunzător şi utilizate în scopul pentru care au fost produse.

"Inspecţia Muncii efectuează inspecţii periodice ale articolelor pirotehnice atât la intrarea pentru prima dată pe teritoriul Uniunii Europene, prin
România, cât şi în locurile de depozitare şi de producere", se mai arată în proiect.

Ministerul Muncii va trebui să informeaze anual Comisia Europeană cu privire la activităţile de supraveghere a pieţei desfăşurate de către Inspecţia Muncii. În cazul în care autorităţile consideră că articol pirotehnic prezintă un risc grav pentru sănătatea sau siguranţa persoanelor, acestea informează Ministerul Muncii, care, la rândul său, informează Comisia Europeană şi autorităţile competente din celelalte state membre cu privire la situaţia creată.

Prevederile acestei hotărâri ar urma să intre în vigoare în 1 iulie 2010 pentru articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1, 2 şi 3 şi în 1 iulie 2013 pentru cele din categoria 4, articolele pirotehnice de scenă şi alte produse.

Hotărârea de guvern transpune Directiva 2007/23/CE a Parlamentului European şi a Consiliului Uniunii europene din 23 mai 2007 privind introducerea pe piaţă a articolelor pirotehnice.

Proiectul de act normativ va fi în dezbatere publică până în 25 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Producătorii, obligaţi să aplice marcajul "CE" şi să eticheteze produsele pirotehnice - proiect.
 Vizualizări articol: 537 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Producătorii, obligaţi să aplice marcajul "CE" şi să eticheteze produsele pirotehnice - proiect0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei