Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 apr 2010 - Anul XV, nr. 87 (4378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9758 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6712 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Interviu

Vizita lui Hagi la Suceava, evenimentul sportiv al anului pentru suceveni

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fără-ndoială, evenimentul sportiv al anului 2010 pentru Suceava îl reprezintă preconizata vizită în localitate a lui Gheorghe Hagi, cel mai mare fotbalist român al tuturor timpurilor şi idolul atâtor generaţii de români. Prezenţa pe Areni a fostului căpitan al reprezentativei de fotbal a României se datorează Turneului zonal al Cupei Hagi Danone, o întrecere de fotbal juvenil şi tototdată un domeniu de activitate în care Gică Hagi s-a implicat foarte mult în ultima vreme. Competiţia se va desfăşura în acest weekend la Suceava, iar Gică Hagi este aşteptat să sosească duminică, pentru a asista la meciurile din faza finală a turneului. Pornind de la acest subiect, am reuşit să realizăm un interviu în exclusivitate cu marele Hagi, care ne-a vorbit cu modestia-i recunoscută despre Bucovina, despre prietenii lui de pe aceste meleaguri şi nu numai.

 

De ce Cupa Hagi Danone? De ce o competiţie pentru copii cu vârste între 10 şi 12 ani?

Dintr-un motiv foarte simplu: prima mea competiţie a fost la aceeaşi vârstă, 10-12 ani şi se numea Cupa „Cravatelor Roşii”. De aici mi-a venit in primul rând ideea, pentru că la acea competiţie a început cariera mea de sportiv. Dincolo de toate acestea, copiii au nevoie de competiţii, au nevoie sa joace fotbal intr-un mod organizat, într-o întrecere de calitate. Participarea la astfel de competiţii îl fac pe copil sa progreseze. După cum vedeţi şi dumneavoastră, acesta este un eveniment de calitate, nu este o cupă oarecare.

 

Din câte ştiu, înainte de Revoluţie, în perioada Luceafărul, aţi fost coleg la lotul naţional de juniori cu unul dintre cei mai mari fotbalişti suceveni, Relu Buliga. Vă mai aduceţi aminte de el?

Da, cum să nu, cu  mare plăcere. Ne-am întâlnit în întrecerile pentru copii, la juniori, la Cupa „Cravatelor Roşii”, competiţia de care vă spuneam mai devreme. Era stângaci la fel ca mine, doar că eu jucam puţin mai ofensiv; era şi un foarte bun pasator, cu un control al mingii şi o tehnică la fel de bună.

 

Ştiu că înainte de 1989 aţi ajuns de câteva ori în Bucovina, atât cu Steaua, pentru a înfrunta pe CSM Suceava, dar şi cu echipa naţională, care pe vremea lui Mircea Lucescu venea cu regularitate în cantonament la Câmpulung Moldovenesc. Vă mai leagă vreo amintire de acea perioadă?

Cum să nu! Cu mare drag! Sunt anii tinereţii mele ca fotbalist şi îmi aduc aminte cu plăcere de Bucovina ca o zonă frumoasă şi liniştită. Jucam în perioada aceea împotriva lui Caşuba şi Buliga, iar cu Relu Buliga eram chiar coleg la Luceafărul. Ei făceau parte dintr-o echipă competitivă, buna, dar noi, Constanţa, unde jucam eu pe vremea aceea, am reuşit sa îi învingem. Mă cunosc cu amândoi şi îi salut pe această cale.

 

În ultimul timp calitatea turismului din Bucovina a crescut foarte mult, chiar cumnatul dumneavoastră, Gică Popescu, a fost de curând la Suceviţa şi a declarat că s-a simţit foarte bine. V-aţi gândit vreodată să investiţi în această zonă din România?

Toată energia mea este în fotbal, în Academie, în proiectele la care iau parte legate de fotbal. Lăsăm investiţiile şi afacerile la o parte.

 

Suceava n-a fost niciodată o forţă fotbalistică în România, dar parcă niciodată fotbalul de aici n-a coborât atât de jos ca acum. Cu toate acestea, fotbalul sucevean continuă să producă şi să alimenteze Liga I cu jucători de valoare ca Dorin Goian, Vasile Maftei, Mihai Roman, Lucian Goian, Ciprian Tăasă, Daniel Bălan, Dorin Semeghin sau Dănuţ Perjă. Ce credeţi că ar trebui de făcut ca Suceava să aibă din nou o echipă competitivă?

Suceava a facut lucruri bune pentru fotbalul românesc. E de ajuns să auzim aceste nume pentru a declara aşa ceva. După aceea, dacă îşi doresc mai mult, dacă există ambiţii mai mari, trebuie ca fortele locale sa fie unite, pentru că doar aşa se poate realiza ceva trainic, de calitate. Este ca în orice alt domeniu: trebuie să îţi propui mai mult ca să poţi să te autodepăşeşti! Faptul că reuşeşti să ai jucători buni, e un lucru de care trebuie sa fii mândru. Şi Constanţa se mândreşte cu mine, dar forţele de acolo trebuie să-şi dea mâna astfel încât să facă mai mult. Din păcate nu putem să fim toţi pe locul 1 si atunci trebuie sa existe şi cineva care să producă jucători buni, pentru ca aceştia să fie capabili să joace mai târziu în echipe puternice şi să facă cinste oraşelor din care provin. În concluzie, depinde de fiecare dintre noi să îşi dorească mai mult.

 

Pentru o scurtă perioadă de timp aţi apucat să-l antrenaţi la Steaua pe Dorin Goian, cel mai reprezentativ produs al fotbalului sucevean. Ne puteţi spune ce impresie v-a lăsat?

Dorin este un baiat corect, elegant aşa cum apare şi pe teren. Are mult bun simţ, este valoros ca fotbalist, este serios şi tocmai de aceea a ajuns sa joace la nivel foarte înalt. Are calităţi foarte bune pentru postul pe care joacă: corectitudine, seriozitate, eleganţă. Toate acestea sunt lucruri foarte importante pentru un fundaş.

 

La Academia dumneavoastră de fotbal activează în prezent mai mulţi tineri de perspectivă originari din Suceava, cum ar fi portarul Andrei Logofătu sau jucătorii de câmp Daniel Păiuş şi Alexandru Ivan. V-a sărit vreunul din ei în ochi până acum?

Sunt copii buni, iar dacă se pregătesc aşa cum trebuie, pot ajunge departe. La noi, la Academie, e nevoie de muncă multă, pentru că e o concurenţă foarte mare, iar dacă un jucător a venit, nu înseamnă automat că va şi rămâne. Totul  depinde numai de el, noi doar îl sprijinim. Creăm condiţii foarte bune pentru ca fiecare sportiv să se poată dezvolta, sa ajungă fotbalist profesionist. Spre exemplu, Păiuş îmi place pentru că e tehnic. E stângaci la fel ca mine, doar că trebuie să prindă mai multă forţă. E un jucator care are tehnică, viteză, dar e încă puţin firav.

 

Ce înseamnă să construieşti de la zero un proiect dedicat copiilor talentaţi la fotbal şi să ajungi să vezi că ai rezultate, aşa cum a avut echipa de 11-12 ani, calificată la turneul Mundialito din Portugalia ?

Înseamnă să te gândeşti la ziua de mâine, întrucât copiii de azi reprezintă viitorul nostru fotbalistic! Doar investind în copii şi juniori, acordând încredere acestora, putem spera la un viitor mai bun.

 

Care este favorita dumneavoastră la câştigarea titlului de campioană a României în acest sezon?

E foarte greu să dai o favorită, cu toate că CFR şi-a luat un avans. Mai sunt etape puţine de jucat, dar până acum nu a arătat nimeni că e favorită certă, nici o echipă nu jucat constant bine. Campionatul rămâne încă deschis.

 

În ultima vreme, fotbalul a evoluat foarte mult în lume, din toate punctele de vedere. Care sunt principalele calităţi pe care trebuie să le aibă un tânăr la vârsta de 15 ani, să spunem, pentru a putea spera să facă o carieră în fotbal?

Ca să ajungi să fii sportiv de performanţă trebuie să munceşti aşa cum trebuie, să fii bine pregătit din punct de vedere fizic, să dai dovadă de inteligenţă ca să poţi lua rapid cele mai bune decizii, şi, nu în ultimul rând să beneficiezi de calitate tehnică.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vizita lui Hagi la Suceava, evenimentul sportiv al anului pentru suceveni.
 Vizualizări articol: 1781 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Vizita lui Hagi la Suceava, evenimentul sportiv al anului pentru suceveni3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   =)) trimis de
(16 apr 2010, 12:15:31
Deci cum s' va zic... tre sa fie bine sa nu fie rau, daca ti-e frica de lup nu intri-n padure. De ce sa ne ascundem dupa unghii.
2.   Mda... trimis de
(17 apr 2010, 01:55:34
Vraja marii... Mai fara perdea: bine ca le dam jucatori pe tava, iar noi sa stam la TV.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Clasamente

Loc
Echipa
J
V
E
I
P
G
  • 1.  Otelul Galati  18  12  3   3    39p 9  
  • 2.  FC Timisoara  18  8   10  0    34p 9  
  • 3.  FC Vaslui  18  9   5   4    32p 7  
  • 4.  Rapid  18  8   6   4    30p 16 
  • 5.  Gaz Metan  18  8   6   4    30p 7  
  • 6.  Steaua  18  8   5   5    29p 9  
  • 7.  Dinamo  18  8   5   5    29p 9  
  • 8.  CFR Cluj  18  7   6   5    27p 6  
  • 9.  Astra Ploiesti  18  4   9   5    21p -1 
  • 10.  U Craiova  18  5   5   8    20p 2  
  • 11.  Gloria Bistrita  18  5   5   8    20p -5 
  • 12.  FC Braşov  18  4   8   6    20p -6 
  • 13.  FCM Tg. Mures  18  5   5   8    20p -9 
  • 14.  U Cluj  18  5   5   8    20p -12
  • 15.  Pandurii Tg. Jiu  18  4   6   8    18p -8 
  • 16.  Victoria Branesti  18  4   6   8    18p -8 
  • 17.  Unirea Urziceni  18  4   6   8    18p -10
  • 18.  Sp. Studentesc  18  3   1   14   10p -15
  • 1.  Ceahlăul PN  15  10  5   0    35p 24 
  • 2.  Săgeata Năvodari  15  11  1   3    34p 18 
  • 3.  Concordia  15  9   4   2    31p 13 
  • 4.  FC Botoşani  15  7   4   4    25p 9  
  • 5.  Viitorul C-ta  15  6   6   3    24p 2  
  • 6.  Dunărea Galaţi  15  6   4   5    22p 11 
  • 7.  Astra II Ploieşti  15  6   4   5    22p 0  
  • 8.  Farul Constanţa  15  5   5   5    20p -2 
  • 9.  Gloria Buzău  15  4   6   5    18p -2 
  • 10.  Delta Tulcea  15  5   3   7    18p -5 
  • 11.  CS Otopeni  15  5   3   7    18p -7 
  • 12.  FC Snagov  15  5   2   8    17p -12
  • 13.  Juventus Buc  15  3   5   7    14p -8 
  • 14.  Steaua II  15  4   2   9    14p -10
  • 15.  Dinamo II  15  4   2   9    14p -16
  • 16.  CF Brăila  15  0   4   11    4p -15
  • 1.  Voinţa Sibiu  14  8   6   0    30p 12 
  • 2.  Petrolul Ploieşti  14  9   1   4    28p 12 
  • 3.  Dacia Mioveni  14  8   4   2    28p 8  
  • 4.  FC Bihor Oradea  14  8   2   4    26p 7  
  • 5.  FCM UTA Arad  14  7   3   4    24p 7  
  • 6.  Politehnica Iaşi  14  6   3   5    21p 8  
  • 7.  Alro Slatina  13  5   4   4    19p 3  
  • 8.  Gaz Metan CFR  14  4   5   5    17p -3 
  • 9.  FC Argeş Piteşti  14  5   2   7    17p -4 
  • 10.  CSM Rmn-Vâlcea  14  5   1   8    16p -1 
  • 11.  Arieşul Turda  14  4   3   7    15p -7 
  • 12.  Mureşul Deva  14  3   4   7    13p -7 
  • 13.  ACU Arad  14  3   4   7    13p -9 
  • 14.  Unirea Alba-Iulia  14  3   3   8    12p -11
  • 15.  FC Silvania ŞS  13  3   1   9    10p -15
  • 16.  Minerul Lupeni  0   0   0   0     0p 0  

Detalii clasamente

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sport local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei