Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 16 apr 2010 - Anul XV, nr. 87 (4378)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

CE reaminteşte că România şi-a luat angajamente privind ANI, pe care speră că le va respecta

Vineri, 16 Aprilie 2010 (15:25:34)

Purtătorul de cuvânt al CE, Mark Gray, a declarat, vineri, că CE nu a primit decizia CC privind neconstituţionalitatea unor articole din legea ANI şi a reamintit că autorităţile române şi-au luat angajamente în privinţa ANI, iar CE speră că aceste angajamente vor fi respectate.

"Nu am văzut decizia Curţii Constituţionale din România. Discutăm despre organizarea şi funcţionarea ANI aşa că nu voi specula pe baza relatărilor din presă. Vom aştepta să vedem decizia Curţii înainte de a da un răspuns detaliat. Ceea ce pot spune este că autorităţile române şi-au luat angajamentul de a garanta că ANI are capacitatea de a verifica bunurile, incompatibilităţile şi potenţialele conflicte de interese şi că este abilitată să emită decizii pe baza cărora să poată fi adoptate sancţiuni", a explicat Gray.

"Comisia este încrezătoare că acest angajament va fi respectat", a adăugat el.

Dispoziţii generale ale Legii de înfiinţare a ANI, precum şi privind publicarea declaraţiilor de avere au fost declarate neconstituţionale de CC, care a extins discuţiile asupra acestei legi în urma excepţiilor de neconstituţionalite ridicate în procesul ANI-medicul Şerban Brădişteanu.

Curtea Constituţională (CC) a examinat din oficiu întreaga Lege ANI şi a constat neconstituţionalitatea mai multor dispoziţii, potrivit minutei transmise de avocata medicului Şerban Brădişteanu, Alice Drăghici.

Potrivit articolul 147 din Constituţie, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale îşi încetează efectele juridice la 45 de zile de la publicarea deciziei Curţii Constituţionale dacă, în acest interval, Parlamentul sau Guvernul, după caz, nu pun de acord aceste prevederi cu cele ale legii fundamentale.

De asemenea, pe durata acestui termen, dispoziţiile constatate ca fiind neconstituţionale sunt suspendate de drept.

"Prin decizia pronunţată la 14.04.2010 în dosarul nr. 5341 D/2009, Curtea Constituţională, examinând din oficiu întreg conţinutul Legii nr. 144/2007, a declarat neconstituţionale următoarele dispoziţii: Întreg capitolul I - intitulat dispoziţii generale, respectiv articolele 1,2,3,4,5,6,7,8 şi 9 din Legea 144/2007", potrivit minutei.

De asemenea, prevederile articolului 11 literele e, f, şi g - privitoare la caracterul public al declaraţiilor de avere şi de interese, dar şi cele ale articolului 12, alineatul 2 privind depunerea declaraţiei rectificative la Agenţie, nu sunt în acord cu legea fundamentală.

Potrivit prevederilor literei e din articolul 11, persoanele desemnate să asigure implementarea prevederilor legale privind declaraţiile de avere şi de interese trebuie să asigură publicarea şi menţinerea declaraţiilor de avere şi a declaraţiilor de interese, pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, în termen de cel mult 30 de zile de la primire. Declaraţiile de avere şi de interese se păstrează pe pagina de internet cel puţin cinci ani de la publicare, după care se arhivează potrivit legii.

De asemenea, aceste persoane "trimit Agenţiei, în termen de cel mult 10 zile de la primire, copii certificate ale declaraţiilor de avere şi ale declaraţiilor de interese primite, pe care Agenţia le publică pe pagina proprie de internet, în termen de 30 de zile de la primirea acestora, şi le menţine publicate pe durata prevăzută de dispoziţiile lit. e)" şi "publică pe pagina de internet a instituţiei, dacă aceasta există, sau la avizierul propriu, numele şi funcţia persoanelor care nu depun declaraţia de avere sau declaraţia de interese în termen de cel mult 15 zile de la expirarea termenului legal de depunere, date pe care le comunică Agenţiei".

"Articolele 14 literele c, d, e şi f - privitoare la dreptul Agenţiei de a constata diferenţa vădită dintre averea dobândită pe parcursul exercitării funcţiei şi veniturile obţinute în aceeaşi perioadă, cu consecinţa sesizării instanţei civile în vederea confiscării averii dobândite în mod ilicit; dreptul de a constata existenţa conflictului de interese şi a incompatibilităţilor; dreptul de a sesiza organul de urmărire penală atunci când există probe sau indicii temeinice privind săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală", sunt de asemenea declarate neconstituţionale", potrivit minutei.

Mai mult, au fost scoase în afara legii şi prevederile articolului 42 alineatele 2 , 3 şi 4 - privitoare la publicitatea declaraţiilor de avere şi de interese ale candidaţilor la funcţiile de Preşedinte al României, deputat, senator, consilier judeţean consilier local sau primar.

CC a declarat nelegale şi prevederile Capitolului VI - privitor la verificarea averilor, a conflictelor de interese şi a incompatibilităţilor, respectiv articolele 45, 46, 47, 48, 49 şi 50.

Au fost respinse excepţiile de neconstituţionalitate ale articolelor 13, 17, 38 alineatele 2 literele f, g, h şi articolul 57 din Legea nr. 144/2007.

Avocatul medicului Şerban Brădişteanu a ridicat excepţii de constituţionalitate vizând articolele 6, 7, 8, 13, 17, 38, alineatul 2, literele f, g şi h, articolul 46 şi articolul 57 din Legea privind funcţionarea ANI.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului CE reaminteşte că România şi-a luat angajamente privind ANI, pe care speră că le va respecta.
 Vizualizări articol: 576 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
CE reaminteşte că România şi-a luat angajamente privind ANI, pe care speră că le va respecta0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei