Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2010 - Anul XV, nr. 49 (4340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ANOSR vrea modificarea legislaţiei şi acorduri bilaterale pentru creşterea mobilităţii academice

Luni, 1 Martie 2010 (17:49:29)

Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR) consideră inadmisibilă lipsa totală a mobilităţii interne şi propune pentru facilitarea acesteia modificarea legislaţiei, încheierea de acorduri bilaterale şi introducerea unui sistem de granturi portabile.

ANOSR critică inexistenţa mobilităţii interne în contextul în care sistemul educaţional românesc doreşte să se alinieze cerinţelor Bologna şi să îndeplinească standardele europene.

Studenţii susţin că principalele probleme în ce priveşte mobilitatea externă constau în existenţa unui număr foarte mic de acorduri bilaterale şi multilaterale între universităţi româneşti şi străine, lipsa unei legislaţii coerente care să faciliteze mobilitatea, numărul foarte mic de locuri disponibile pentru mobilităţi, interesul sporit al beneficiarilor către latura socială şi culturală a programului în detrimentul celei academice, informarea redusă a posibililor beneficiari de programe de mobilitate cu privire la posibilitatea de a le accesa, dar şi situaţiile în care procedurile de acces sunt aplicate diferit.

În ce priveşte mobilitatea internă, ANOSR consideră că principalele probleme constau în modalitatea de finanţare a învăţământului superior - care momentan este direcţionată către universitatea de provenienţă şi nu stimulează flexibilitatea traseului educaţional al studentului -, lipsa flexibilităţii în echivalarea programelor de studii, inexistenţa de parteneriate între universităţile româneşti, inconsistenţa sistemului de recunoaştere academică şi ambiguitatea procedurilor în acest sens, dar şi lipsa unei legislaţii coerente care să faciliteze mobilitatea internă.

"ANOSR, ca reprezentant legitim al studenţilor români, ridică problema mobilităţilor la nivelul de prioritate pentru perioada imediat următoare, în contextul în care nevoile studenţilor se concentrează şi prin această prismă. Ne dorim începerea unui program de mobilitate internă", au afirmat studenţii, luni, la finalul Forumului Organizaţiilor Studenţeşti din România.

În acest sens, ei propun o serie de soluţii care vizează introducerea unor criterii de finanţare în cazul programele de mobilitate, acordarea de sprijin direct pentru studenţii mobili, existenţa unor mecanisme de informare, creşterea valorii grantului pentru o mai bună acoperire a cheltuielilor implicite, în ceea ce priveşte masa, cazarea şi transportul, reglementarea procesului de echivalări şi extinderea accesului la programele de mobilităţi pentru studenţii basarabeni, precum şi acordarea sprijinului necesar pentru a participa la program, atât din prisma mobilităţii interne, cât şi externe.

ANOSR precizează că şi în rândul profesorilor există aceleaşi probleme, de ordin financiar, administrativ şi local, legate de mobilitate.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ANOSR vrea modificarea legislaţiei şi acorduri bilaterale pentru creşterea mobilităţii academice.
 Vizualizări articol: 521 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ANOSR vrea modificarea legislaţiei şi acorduri bilaterale pentru creşterea mobilităţii academice0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei