Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 1 mar 2010 - Anul XV, nr. 49 (4340)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Comisia de administraţie a Camerei a modificat Statutul funcţionarilor publici elaborat de Guvern

Luni, 1 Martie 2010 (15:21:59)

Comisia pentru administraţie publică din Camera Deputaţilor a adoptat, luni, raportul Legii Statutului funcţionarilor publici elaborat de Guvern, propunând plenului noi modificări referitoare la micşorarea vechimii necesare pentru pomovarea funcţionarilor publici, care să intre în vigoare din 2011.

Deputaţii din Comisia de administraţie au dezbătut proiectul de lege transmis de Guvern privind modificarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici în procedură de urgenţă, organizând o şedinţă înaintea reuniunii Biroului Permanent, care să decidă intrarea acestui act normativ în discuţiile plenului de marţi.

Membrii Comisiei de administraţie au decis să modifice legea privind funcţionarii publici aprobând mai multe amendamente, printre care două propuse de parlamentari PDL, care vizează la articolul 65 reducerea numărului de ani necesari pentru promovarea în funcţie a funcţionarilor publici, de la patru la trei ani, şi la articolul 57 reducerea numărului de ani necesari în specialitatea studiilor necesare funcţiei publice pentru ocuparea funcţiilor de conducere, de la cinci la trei ani.

În plus, Comisia pentru administraţie publică a decis să adopte şi amendamentul propus de deputaţii jurişti privind suspendarea aplicării prevederilor legii privind promovarea funcţionarilor publici până la data de 31 decembrie 2010.

După adoptarea acestui amendament, deputaţii PDL Zanfir Iorguş şi Vasile Gherasim au comentat că nu ar trebui operată această suspendare în privinţa promovărilor, motivând că legea "irită".

La rândul său, Sulfina Barbu a explicat că nu pot fi operate promovări pe motiv să se produc modificări la capitolul cheltuieli cu funcţionarii publici, care presupun creşteri salariale neprevăzute de buget.

La rândul său, reprezentantul MAI a declarat că prin intrarea în vigoare în acest an a noilor criterii prin care se micşorează anii de vechime necesari pentru promovări se "dă drumul la bulversări în sistem" având în vedere mărirea numărului de funcţionari publici care au posibilitatea să promoveze prin concurs.

Raportul privind Statutul funcţionarilor publici elaborat de Guvern a fost adoptat cu modificările menţionate, cu unanimitate de voturi, deputaţii hotărând ca amendamentele depuse de liberali să fie respinse, având în vedere că nu au fost prezenţi la lucrări.

Potrivit Sulfinei Barbu, actul normativ ar putea intra în plenul Camerei, marţi dimineaţă.

Legea a fost adoptată de plenul Senatului, pe 22 februarie, cu 69 de voturi "pentru", 44 de voturi "împotrivă" şi o abţinere.

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, a menţionat că proiectul completează Legea 188 privind Statutul funcţionarilor publici în condiţiile în care Curtea Costituţională a admis excepţiile de neconstituţionalitate în privinţa ordonanţelor 34 şi 105, din 2009, prin care au fost introduse o serie de reglementări în domeniul funcţiei publice.

El a precizat că proiectul de act normativ propune transformarea funcţiilor de conducere de natură contractuală de directori coordonatori şi directori coordonatori adjuncţi din instituţiile publice deconcentrate în funcţii publice de conducere, conform legii 188, sub denumirea de directori şi directori adjuncţi.

Potrivit lui Blaga, legea prevede dreptul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici de a suspenda organizarea sau desfăşurarea unui concurs sau examen dacă se constată că nu au fost îndeplinite condiţiile legale.

Ministrul a făcut aceste afirmaţii la dezbaterea şi adoptarea în Senat a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici.

El a menţionat că a atras atenţia, în 2007, când Guvernul Tăriceanu "a dat prefecţii afară", că "s-a încheiat o etapă din păcate bună a înalţilor funcţionari publici şi s-a deschis Cutia Pandorei".

Curtea Constituţională a decis, în 3 decembrie 2009, că prevederi din OUG 105/2009 cu privire la serviciile deconcentratele contravin Constituţiei, în condiţiile în care actul normativ a preluat integral conţinutul din vechea OUG 37/2009, declarată de asemenea neconstituţională, în 7 octombrie 2009.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Comisia de administraţie a Camerei a modificat Statutul funcţionarilor publici elaborat de Guvern.
 Vizualizări articol: 443 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Comisia de administraţie a Camerei a modificat Statutul funcţionarilor publici elaborat de Guvern5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei