Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Diplomatul Silviu Ionescu, pus oficial sub acuzare pentru accidentul de la Singapore

Miercuri, 3 Februarie 2010 (14:32:45)

Procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au început urmărirea penală faţă de diplomatul Silviu Ionescu, însărcinatul cu afaceri în Singapore, retras de la post după implicarea sa într-un accident soldat cu moartea unei persoane şi rănirea altor două.

Surse judiciare au declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că Silviu Ionescu a fost audiat, fiindu-i aduse la cunoştinţă acuzaţiile.

Biroul de Informare Publică şi Relaţii cu Presa din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a informat, miercuri, printr-un comunicat, că procurorii Secţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică au dispus, în 2 februarie, începerea urmăririi penale faţă Silviu Ionescu sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ucidere din culpă, părăsirea locului accidentului şi fals în declaraţii.

"Din cercetările efectuate până în prezent, a rezultat că în data de 15 decembrie 2009, în jurul orelor 3.10, învinuitul Ionescu Silviu, însărcinat cu afaceri «ad interam» al României în Singapore, în timp ce conducea autoturismul Audi A6 aparţinând Ambasadei României în Singapore, a accidentat la o intersecţie semaforizată, două persoane, care traversau regulamentar trecerea de pietoni. Conducătorul auto a părăsit locul accidentului şi a continuat să conducă autovehiculul producând ulterior un alt accident soldat cu rănirea unei alte persoane. Una dintre cele trei victime a decedat ca urmare a leziunilor grave ce i-au fost provocate în urma primului accident rutier, celelalte două victime suferind şi ele o serie de leziuni. Ulterior producerii celor două accidente de circulaţie, învinuitul Ionescu Silviu a sesizat poliţia singaporeză cu privire la faptul că autoturismul Audi A6 a fost sustras din faţa Ambasadei României după ora 2.00, situaţie neconformă cu realitatea pe care a susţinut-o şi prin declaraţiile date în faţa autorităţilor judiciare singaporeze.
Susnumitului i s-au adus la cunoştinţă învinuirile conform prevederilor art. 6 alin. 3 din Codul de procedură penală", se arată în comunicatul citat.

În 15 decembrie 2009, o maşină aparţinând ambasadei române, un Audi A6 de culoare neagră, a lovit trei pietoni, către ora locală 3.10 (14 decembrie, 21.10, ora României), la Bukit Panjang. Una dintre victime, Tong Kok Wai, în vârstă de 30 de ani, a suferit un traumatism cranian şi a murit în ziua de Crăciun, iar ceilalţi doi pietoni au fost, de asemenea, răniţi.

Ministerul Afacerilor Externe a solicitat, în 5 ianuarie, Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică să investigheze accidentul, transmiţând, totodată, procurorilor, informaţiile obţinute în urma verificărilor interne derulate. În aceeaşi zi, conducerea MAE a decis şi rechemarea de la post a lui Silviu Ionescu, însărcinat cu afaceri a.i. în Singapore.

Procedura într-un caz în care este implicat un diplomat în ţara în care este acreditat se derulează în statul din care provine acesta.

Poliţia din Singapore a încheiat ancheta în acest caz, anunţa în 11 ianuarie o purtătoare de cuvânt a poliţiei.

Presa din Singapore relata la jumătatea lunii decembrie 2009 în legătură cu acest eveniment rutier, referindu-se la o presupusă implicare a însărcinatului cu afaceri în acest accident rutier.

Un martor ocular citat de presa din Singapore afirma că un bărbat aflat în maşina ambasadei României a fost văzut certându-se cu o tânără chinezoaică înaintea producerii accidentului, potrivit publicaţiei electronice Temasek Review. Martorul relata că a văzut maşina Audia A6 a ambasadei României la o intersecţie şi l-a descris pe şofer drept un bărbat cu chelie, figură rotundă şi purtând un tricou alb şi o haină de culoare închisă. Alături de acesta, în maşină se afla o tânără chinezoaică, în vârstă de circa 20 de ani, iar cei doi păreau să se certe.

Martorul adăuga că maşina diplomatică nu a plecat din intersecţie în momentul în care culoarea semaforului s-a schimbat, determinându-i pe ceilalţi şoferi să claxoneze. Publicaţia din Singapore adăuga că, după câteva zile, în apropiere de locul accidentului, a fost descoperit trupul neînsufleţit al unei tinere.

Iniţial, diplomatul român a afirmat că a descoperit furtul maşinii în ziua de 15 decembrie, la ora 3.00, anunţând poliţia. Maşina a fost găsită ulterior într-un cartier industrial.

În 3 ianuarie, Silviu Ionescu declara, pentru ziarul "Adevărul", varianta sa asupra evenimentelor. El susţinea că, în noaptea respectivă, la ora 1.55 a condus acasă o persoană şi că, după ce a lăsat-o acasă, a plecat spre misiunea diplomatică unde a ajuns în jurul orei 02.00. De asemenea, el susţinea că, la ora 3.00, la ieşirea din ambasadă, a descoperit că maşina i-a fost furată.

Potrivit cotidianului citat, diplomatul susţinea că s-a urcat într-un prim taxi (3.05), căruia i-a cerut să-l ducă la Poliţie şi care l-a plimbat, ca să încarce comanda, timp de 12 minute. Ionescu ar fi coborât pentru ca, peste alte 5 minute, adică la 3.17, să se urce într-un al doilea taxi, căruia i-ar fi cerut însă să-l ducă "acasă", şi nu la Poliţie, cum intenţionase iniţial.

"De la misiunea diplomatică şi până la cea mai apropiată secţie de poliţie sunt câteva minute, însă acel taximetrist m-a plimbat mai bine de 10 minute. I-am spus să oprească, am plătit şi am coborât. În cel de-al doilea taxi am cerut să fiu dus acasă. Voiam să anunţ Poliţia, dar eram obosit de la plimbările cu taxiul şi avusesem o scădere bruscă de glicemie", spunea diplomatul.

Diplomatul nega faptul că s-ar fi urcat în al doilea taxi în zona accidentului, mai scria "Adevărul".

Diplomatul român credea că limuzina Audi a fost furată destul de uşor şi că nu prezenta semne de forţare şi nici nu avea geamul spart. "Autoturismul era lovit, dar uşor. Accidentul a fost grav, dar maşina nu avea urme adânci. Cheia de rezervă nu s-a mai găsit, iar cheia originală se află la Ambasada României, împreună cu maşina care a fost predată de autorităţile singaporeze", preciza diplomatul. Acesta menţiona că maşina de serviciu este parcată, de regulă, în faţa sediului Ambasadei României la Singapore, deşi în curtea misiunii este spaţiu de parcare. Întrebat de ce ar fi fost lăsată cheia de rezervă în maşină, astfel încât presupuşii hoţi să poată porni fără probleme, diplomatul susţinea că aşa cer regulamentele, care spun că cheile de rezervă ale maşinilor trebuie lăsate "pe teritoriu românesc" - adică putea fi lăsată inclusiv în ambasadă.

Conform cotidianului citat, Silviu Ionescu a fost diagnosticat cu diabet în luna octombrie 2009 şi se afla în România din 18 decembrie 2009, după trei zile de la producerea accidentului mortal, pentru analize medicale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Diplomatul Silviu Ionescu, pus oficial sub acuzare pentru accidentul de la Singapore.
 Vizualizări articol: 409 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Diplomatul Silviu Ionescu, pus oficial sub acuzare pentru accidentul de la Singapore0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei