Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 3 feb 2010 - Anul XV, nr. 27 (4318)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9754 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6739 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Restricţii

Izolarea termică a blocurilor, interzisă fără autorizaţie de construcţie

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Click aici pentru VIDEO

Sucevenii care se vor apuca anul acesta să-şi izoleze singuri apartamentele, fără a avea autorizaţie de construcţie eliberată de primărie, riscă amenzi chiar şi de 100.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.
Dacă anul trecut, la o mulţime de blocuri din Suceava s-au făcut astfel de lucrări, după cum a vrut fiecare, fiind o adevărată debandadă, care a creat monstruozităţi urbanistice, în care blocurile au căpătat tot felul de petice de izolaţie, doar pe câte un apartament sau două, ori au fost făcute cu fel de fel de culori ţipătoare, uneori de-a dreptul hilare, anul acesta, toate aceste lucrări nu doar că sunt interzise, dar vor fi şi aspru sancţionate de autorităţile locale.

 

Legea de autorizare a construcţiilor, modificată la finele anului trecut

Viceprimarul municipiului Suceava Viorel Seredenciuc, care coordonează activitatea de urbanism, a venit ieri în faţa reprezentanţilor asociaţiilor de proprietari, la şedinţa lunară organizată la sediul primăriei, anunţându-i să fie foarte atenţi la ce lucrări de acest gen se fac anul acesta, pentru că riscă să fie amendaţi, la un loc cu cei care fac lucrarea de izolare în mod ilegal.
“Toate lucrările de anvelopare termică a blocurilor pot fi făcute doar în baza unei autorizaţii de construire. Legea spune acum că este nevoie de autorizaţie de contrucţie. Până de curând, în aceeaşi lege scria clar că nu este necesară această autorizaţie, în cazul izolărilor termice care se făceau fără mansardarea blocului, dar din cauza derapajelor apărute, care creează un adevărat haos urbanistic în întreaga ţară, a fost modificată”, a anunţat Viorel Seredenciuc.
Viceprimarul Sucevei a dat ca exemplu de lucrări inestetice şi chiar dăunătoare tuturor locatarilor blocului cazurile în care, în loc să se izoleze termic întreaga scară sau întreg blocul, s-au izolat doar mici porţiuni, fiecare în altă culoare, după cum a vrut fiecare.
Legea care va lovi puternic la buzunar pe cei care vor încerca şi anul acesta să îşi izoleze blocul, ori doar porţiuni din el, pe cont propriu şi fără a avea vreun act de urbanism, este legea 50/1991, modificată la finele anului trecut.
În cazul blocurilor de locuinţe, noua formă a legii prevede expres necesitatea obţinerii autorizaţiei de construcţie pentru a face lucrări precum izolarea termică, iar aceasta poate fi obţinută doar dacă se izolează întreaga scară de bloc sau blocul în întregime.

 

Fără amenzi pentru izolările termice făcute anul trecut

Sucevenii care au făcut astfel de lucrări de izolare termică anul trecut, ori în anii anteriori, nu vor păţi nimic, pentru că legea nu se aplică retroactiv, dar cei care calcă strâmb de anul acesta, vor plăti scump iniţiativa lor.
“Vorbiţi cu cei care au de gând să izoleze termic blocul, să vină întâi la primărie, să scoată certificatul de construcţie şi să li se spună exact de ce au nevoie pentru a face lucrarea. În cazul în care nu se respectă paşii legali, vom amenda firma care lucrează, cei care au comandat lucrarea şi chiar asociaţiile de proprietari”, a declarat viceprimarul Viorel Seredenciuc.
Conform legii 50/1991, pentru lucrările de izolare termică, modernizare şi reabilitare a blocurilor, executate fără autorizaţie de construcţie, amenda este cuprinsă între 1.000 şi 100.000 de lei, în funcţie de gravitatea faptei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Izolarea termică a blocurilor, interzisă fără autorizaţie de construcţie.
 Vizualizări articol: 3146 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 2.29/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 2.3 din 7 voturi
Izolarea termică a blocurilor, interzisă fără autorizaţie de construcţie2.357

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   In loc sa fim ajutati civilizat de catre primarie. trimis de
( 3 feb 2010, 11:24:23


In loc sa fim ajutati civilizat de catre primarie si de conducerea tarii, sa ne gospodarim cu cheltueli cit mai putine, suntem amenintati, luati ca infractori!

Iata ca mai apare inca o taxa!

Suntem pusi sa plitim cit nu face, cu fel de fel de taxe, parca am fi dusmani...

Ce tara este asta!?

Sa va fie rusine!

2.   Mi se pare logic trimis de
( 3 feb 2010, 16:02:13
Daca unii nu ar fi transformat cartiere intregi in adevarate circuri, daca nu ar fi vopsit in cel mai tiganeste mod posibil culoarea peretilor (am vazut blocuri in tara asta unde cateva etaje sunt mov, altele sunt roz, altele bej si toate in acelasi bloc), daca ar fi fost cumpatati si nu ar fi vrut sa epateze atat atunci nu putea sa existe aceasta motivatie a autoritatilor.

Eu cred ca cei care au permis sa aiba peretii vopsiti in toate culorile care n-au ce cauta acolo ar trebui sa fie obligati de catre autoritatile locale in plati o revopsire a peretilor pana cand s-ar ajunge la o armonie a culorilor, cat de cat. Inteleg ca diversitatea este placuta dar nici in halul asta.
3.   Nu trebuie autorizatie trimis de
( 3 feb 2010, 17:33:54
Vicegroparu este un b...
4.   Tardiv! trimis de
( 4 feb 2010, 05:40:06
Problema termoizolari blocurilor trebuia reglementata de cand s-au inceput aceste lucrari nu acum dupa ce s-au impestritat toate cartierele dupa cum lea venit proprietarilor, pentru ca fiecare are alte preferinte in materie de culori ceia ce ar putea face la casa particulara dar nu la un bloc unde sunt atatia locatari si daca face fiecare apartamentul in culoarea lui preferata va dati seama ce iese. Este bine ca macar in ceasul al-12-lea s-au trezit autoritatile si au purces la stoparea mascaradei.
4.1  RE: Tardiv! trimis de
( 4 feb 2010, 10:54:08
Din pacate , de aici, au de suferit tot locatarii si ma refer in special la cei care, pana acum, din motive poate obiective, nu au reusit sa isi izoleze casa. Sa spunem ca poate o familie abia acum a strans suma necesara pentru ca a dorit sa evite sa se imprumute pentru asta si isi da seama ca o sa ii trebuiasca si mai multa alergatura decat de obicei.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei