Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 26 ian 2010 - Anul XV, nr. 20 (4311)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

ONG-uri, sindicate, patronate cer Guvernului măsuri pentru absorbţia fondurilor nerambursabile

Marţi, 26 Ianuarie 2010 (13:39:06)

Peste o sută de ONG-uri, structuri sindicale şi patronale atrag atenţia premierului că România riscă să piardă o mare parte din cele aproximativ 30 de miliarde de euro, fonduri nerambursabile, din cauza ineficienţei Guvernului şi a autorităţilor responsabile cu gestionarea acestor fonduri.

Printr-o scrisoare deschisă trimisă, marţi, premierului Emil Boc, organizaţiile nonguvernamentale, alături de sindicate şi patronate, sesizează "problemele grave" cu care se confruntă, în acest moment, nu numai solicitanţii de fonduri din instrumente structurale, dar şi cei care beneficiază deja de finanţări, se arată într-un comunicat al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe.

Semnatarii scrisorii atrag atenţia asupra duratei mari de timp dintre momentul depunerii cererii de finanţare şi momentul primirii răspunsului. Solicitanţii au primit răspuns la zece luni de la depunerea cererii, "în contrast cu promisiunea de acum un an a prim-ministrului, conform căreia acest lucru urmă să se întample în maximum 30 de zile", a precizat sursa citată.

ONG-urile, sindicatele şi patronatele mai sunt nemulţumite de durata mare a procedurilor de contractare. Există solicitanţi cărora li s-au aprobat cererile, dar care încă aşteaptau, unii dintre ei de mai bine de şase-şapte luni, să semneze contractele, se mai arată în comunicat.

Potrivit semnatarilor doscumentului, sunt întârzieri foarte mari în rambursarea tranşelor de bani cheltuiţi de către cei care derulează proiecte. În unele cazuri, rambursarea nu s-a făcut nici după patru luni de la depunerea cererilor de rambursare, în condiţiile în care contractele prevăd că durata maximă este de 45 de zile.

TVA-ul este imposibil de recuperat, deşi acest lucru este prevăzut de lege, ceea ce îi pune pe cei care derulează proiecte cu finanţare din fonduri structurale în situaţia de a trebui să contribuie la bugetele proiectelor cu zeci sau chiar sute de mii de euro, în condiţiile în care nicio bancă din România nu acordă credite pentru aşa ceva, mai scriu semnatarii documentului.

Totodată, comunicarea dintre autorităţile de management şi organismele intermediare, pe de o parte, şi solicitanţii de finanţare din instrumente structurale, de cealalta parte, este deficitară, susţin semnatarii scrisorii.

Aceştia atrag atenţia premierului, în documentul citat, că Guvernul ia masuri doar la nivel declarativ, în timp ce autorităţile de management, care gestionează programele operaţionale, se confruntă cu grave probleme de personal şi de birocraţie.

"Autoritatile responsabile de managementul fondurilor structurale au angajaţi insuficienţi şi, în multe cazuri, cei existenţi sunt lipsiţi de experienţă. De-a lungul anului 2009, numărul angajaţilor din aceste instituţii a scăzut progresiv, iar posturile rămase vacante au fost blocate prin decizia Guvernului, în loc de a fi scoase la concurs", se arată în acelaşi comunicat.

În prezent, de exemplu, la Autoritatea de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), o singură persoană se ocupă de gestionarea şi semnarea contractelor aferente mai multor sute de cereri de finanţare, care au fost aprobate în toamna anului 2009. În acelaşi timp, de monitorizarea pe latura tehnică şi aprobarea tranşelor de rambursare pentru mai bine de 1.400 de proiecte, aflate în derulare, se ocupă trei funcţionari din cadrul acestei autorităţi, mai susţin semnatarii scrisorii.

Ei sugerează că unele măsuri adoptate de Guvern ar putea elimina riscul de blocaj în accesarea fondurilor structurale, cum ar fi creşterea numărului angajaţilor responsabili cu gestionarea fondurilor structurale la nivelul impus de volumul şi complexitatea activităţii din cadrul autorităţilor de management, stabilirea de proceduri clare pentru recuperarea TVA şi eliminarea procedurilor birocratice care nu au fost solicitate de Uniunea Europeană.

"La nivel de discurs, membrii Guvernului s-au arătat, în ultima vreme, foarte preocupaţi de starea actuală a cheltuirii banilor europeni. Am vrea totuşi să vedem că această preocupare se transpune şi în practică. Un lucru ne este clar tuturor - măsurile pe care Guvernul trebuie să le ia sunt de maximă urgenţă", a declarat directorul executiv al Centrului de Resurse pentru participare publica - CeRe, Oana Preda, citată în comunicat.

Semnatarii scrisorii aşteaptă un răspuns din partea premierului cu privire la rezolvarea problemelor semnalate în scrisoarea deschisă şi îşi ofera toată colaborarea, în limita competenţelor, pentru îmbunătăţirea situaţiei actuale.
 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului ONG-uri, sindicate, patronate cer Guvernului măsuri pentru absorbţia fondurilor nerambursabile.
 Vizualizări articol: 491 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
ONG-uri, sindicate, patronate cer Guvernului măsuri pentru absorbţia fondurilor nerambursabile0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei